Viduržemio jūros šalyse graikiniai riešutai naudojami tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. Italijos Rivjeroje prie raviolių su žalumynais patiekiamas riebus rikotos ir graikinių riešutų padažas. Turkijoje troškintos daržovės valgomos su graikinių riešutų ir česnakų padažu. Prancūzijoje graikinių riešutų beriama į salotas, dedama į duonas, desertus, jie valgomi tiek džiovinti, tiek švieži. Bulgarijoje graikiniais riešutais gardinama net vietiniai jų šaltibarščiai – šalta agurkų sriuba.

Produktai šaltibarščiams:

2–4 česnako skiltelės (nuluptos), druskos (pagal skonį), 2 stiklinės natūralaus jogurto (gali būti graikinis), 2 šaukštai graikinių riešutų arba alyvuogių aliejaus, arba po vieną kiekvieno, 2/3 stiklinės graikinių riešutų (smulkiai supjaustytų), 3 agurkai (arba 1 ilgas; supjaustyti smulkiai gabalėliais), pusė stiklinės šalto vandens, 2 šaukštai citrinos sulčių, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Produktai papuošimui: ledukų (nebūtinai), smulkiai supjaustytų žemės riešutų, šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, smulkiai supjaustytų krapų arba mėtų.

Bulgariška šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais

Kaip gaminti:

Sugrūskite česnako skilteles su 1/2 šaukštelio druskos.

Į didelį dubenį supilkite jogurtą, įmaišykite aliejų, grūstą česnaką ir graikinius riešutus. Supilkite vandenį, citrinos sultis, išmaišykite. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų.

Pabarstykite agurkų gabalėlius druska, sudėkite į kiaurasamtį ir palaikykite 15 minučių, kad išlašėtų skystis. Paskui suberkite agurkų gabalėlius į jogurtą, išmaišykite.

Jei norite, galite į kiekvieną dubenį įdėti ledukų. Įpylę šaltibarščių, papuoškite smulkintais graikiniais riešutais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite žalumynais.

Patarimas: šaltibarščius galite pasigaminti keliomis valandomis anksčiau, tada jogurto masę ir agurkus atskirai palaikykite šaldytuve. Kuo ilgiau pabus šaltibarščiai, tuo pikantiškesnis bus jų skonis.

Bulgariška šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)