Pasakojama, kad žalios mėsos užkandis pirmą kartą buvo sukurtas Italijoje grafienei Amaliai Nani Mocenigo, kuriai gydytojai rekomendavo vengti keptos mėsos. Norėdamas įtikti grafienei, Venecijos restorano darbuotojas Giuseppe Cipriani šviežią mėsą pabandė paruošti kitaip, jos neverdant ir nekepant.

Jautienos išpjovos gabaliuką, iš kurios būtų buvę gaminami kepsniai, Giuseppe šiek tiek atšaldė ir itin plonai supjaustė. Dailiai išdėliojęs permatomas mėsos riekeles lėkštėje, jas pagardino parmezano sūriu, žalumynais bei lengvu, prie mėsos derančiu, aliejaus ir citrinų sulčių padažu. Tokiu būdu paruošta žalia mėsa ne tik atrodė itin patraukliai, bet ir visus maloniai nustebino savo skoniu.

Šiandien žodis karpačas vartojamas kaip sinonimas visiems itin plonai pjaustytiems bei tam tikru būdu paserviruotiems patiekalams, kurie gali būti pagaminti ne tik iš žalios mėsos ar žuvies, bet taip pat ir iš daržovių.

Skanaus karpačo paslaptys

Pats karpačo gaminimo procesas nėra sudėtingas, tačiau tam, kad pavyktų puikus rezultatas, būtina žinoti keletą svarbių niuansų.

Ruošiant karpačą, nereikia daug skirtingų ingredientų, pakanka vos kelių, bet itin kokybiškų ir šviežių. Ne veltui yra sakoma, kad ragaujant tikrą karpačą, galima pajusti viską, ką geriausio maisto kultūroje turi Italija: šviežumą, kokybę, subtilų skonį ir viliojantį kvapą.

Dar viena karpačo paslaptis – mėsos supjaustymas. Tradicinis karpačas ruošiamas tik iš šviežios jautienos išpjovos, kuri patiekiama permatomais, popieriaus plonumo griežinėliais. Jei griežinėliai bus storesni, ragaudami patiekalą pirmą kartą, tikėtina, rezultatu neliksite sužavėti.

Ir paskutinysis, bet pats svarbiausias skanaus karpačo paruošimo akcentas – mėsos kokybė. Kadangi šiam patiekalui naudojama žalia mėsa, labai svarbi jos kokybė, nes nuo to priklausys ne tik patiekalo skonis, bet ir jo estetinis vaizdas.

Mėsos kokybę galima įvertinti vizualiai

Tradicinis karpačo gaminamas išskirtinai tik iš jautienos išpjovos – minkščiausios ir labiausiai vertinamos jautienos dalies. Iš vieno gyvulio paprastai išpjaunami tik 2–3 kg šios mėsos, todėl ji ir pati brangiausia.

Jautienos išpjova pasižymi švelniu skoniu, yra itin minkšta ir sultinga. Kadangi ši dalis beveik neturi riebalinio audinio, tik raumeninį, gaminant karpačą ją itin patogu plonai bei gražiai pjaustyti.

Pasak „Norfos“ vyriausio mėsininko Dainiaus Bartošiaus, ruošiant karpačą, įsigytos šviežios mėsos nereikėtų laikyti šaldytuve ar šaldiklyje, o geriau tą pačią dieną paruošti ir suvartoti. Tokia mėsa turės ne tik išraiškingesnį skonį, gražiau atrodys patiekta, bet ir joje išliks daugiau vertingųjų maistinių medžiagų.

„Itin kokybiškos jautienos išpjovos pirkėjai visada gali įsigyti „Norfa“ parduotuvėse, į kurias visa šviežia mėsa tiekiama tik iš modernios „Rivonos“ mėsinės. Atrinkdama gyvulius ir užtikrindama aukščiausią kokybę visuose mėsos paruošimo etapuose, pati mėsinė pasirūpina, kad pirkėjus pasiektų tik patys geriausi produktai. Jei mėsa perkama kitur, jos kokybę patikrinti galima įvertinus vizualiai. Šviežia raudona mėsa turėtų turėti rausvą atspalvį, standžią formą ir šiek tiek blizgų paviršių“, – sako D. Bartošius.

Pasigaminti šį užkandį gali kiekvienas

Tiems, kam nė karto neteko gaminti karpačo, šio patiekalo paruošimo procesas gali atrodyti itin sudėtingas. Tačiau žinant kelias gudrybes ir visą gaminimo eigą, tradicinį karpačo paruošite vos per 20 minučių.

Supjaustykite mėsą. Pati sudėtingiausia ir atsakingiausia skanaus karpačo paruošimo dalis – mėsos supjaustymas. Ir nors pati jautienos išpjova pakankamai standi, norint ją supjaustyti permatomais griežinėliais, mėsą prieš tai reikia tinkamai paruošti. Jautienos išpjovos gabaliuką iš visų pusių trumpai apkepinkite keptuvėje, įsukite į maistinę plėvelę ir 1 valandą palaikykite šaldiklyje. Tuomet atvėsinkite ir aštriu peiliu supjaustykite popieriaus plonumo griežinėliais.

Pagardinkite prieskoniais. Riekeles gražiai viena ant kitos išdėliokite lėkštėje ir pagardinkite: užberkite druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, šiek tiek kaparėlių ir viską apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

Paruoškite salotas. Atskirame inde paruoškite gražgarsčių salotas. Pagardinkite jas žiupsneliu druskos, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir šlakeliu aliejaus. Viską sumaišykite ir uždėkite ant supjaustytos mėsos.

Apibarstykite parmezanu. Paruoštą patiekalą apibarstykite parmezano sūrio drožlėmis.

Apšlakstykite citrinų sultimis. Prieš skanaudami viską apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis.

Prie šio patiekalo puikiai tiks šviežia šilta itališka duona čiabata ar prancūziškas batonas, pagardintas naminiu sviestu su žolelėmis.

Šaltinis
Temos
Projektas „NORFA Mėsos klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją