Manoma, kad plėšytos mėsos paruošimo būdas yra kilęs iš Pietų Amerikos ir tik po daugelio šimtmečių išplito šiaurinėje jos dalyje. Iš pradžių žemoje temperatūroje, lėtai kepta mėsa buvo patiekiama kaip pagrindinis patiekalas kartu su įvairiais būdais paruoštomis bulvėmis ar daržovėmis. Ir tik XX amžiuje, kai žmonės pradėjo intensyviai keliauti, ši mėsa išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Paragavę klasikiniu būdu paruoštos plėšytos mėsos, namo sugrįžę keliautojai ją panaudodavo savo tradiciniams patiekalams gaminti. Taip plėšyta mėsa atsirado makaronų, kruopų, daržovių patiekaluose, įvairiuose užkandžiuose, salotose, sumuštiniuose ir net ant picos.

Renkantis mėsą, svarbi ne tik jos kokybė, bet ir raumenų bei riebalų santykis

Įprastai plėšyta mėsa ruošiama iš kiaulienos mentės, bet taip pat galima naudoti jautieną, vištieną ir net antieną. Kiaulienos mentė turi daugiau skirtingų sluoksnių – pakankamai raumenų ir riebalų, todėl ilgai kepama žemoje temperatūroje neišsausėja, o patiekus ir palietus šakute gražiai subyra.

Ne mažiau svarbi ir pačios mėsos kokybė bei šviežumas. Tam, kad atsiskleistų tikrasis plėšytos mėsos skonis ir būtų išgauta norima tekstūra, geriausia naudoti šviežią mėsą ir prieš gaminimą nelaikyti jos šaldytuve ar šaldiklyje.

Įsigyjamos mėsos šviežumą galima įvertinti vizualiai. Šviežia mėsa turėtų turėti rausvą atspalvį, standžią formą ir šiek tiek blizgų paviršių. Visa šviežia mėsa į „Norfa“ parduotuves pristatoma iš modernios „Rivonos“ mėsinės.

Pasak „Rivonos“ mėsinės vadovo Juozo Lebriko, skerdykla dirba pagal kasdien iš parduotuvių gaunamus užsakymus ir šio poreikio ribų neperžengia. Todėl šviežia mėsa nesandėliuojama, o iškart po pirminio apdorojimo išvežama į „Norfa“ parduotuves. Taip pat itin aukšti reikalavimai taikomi ir gyvulių augintojams, todėl mėsinė bendradarbiauja išskirtinai tik su tais ūkiais ir tiekėjais, kurių ūkiuose paisoma auginimo technologijų.

Ilgas, bet nesudėtingas procesas

Plėšytos mėsos paruošimas – pakankamai ilgas, bet tikrai nesudėtingas procesas, kuriam nereikia specifinių maisto gaminimo įgūdžių ar žinių. Tik laiko ir šiek tiek kantrybės.

Plėšytą mėsą geriausiai ruošti orkaitėje, giliame inde su dangčiu. Nuplautą ir nusausintą šviežią mentę galima įtrinti prieskoniais arba kepti be jų. Apie 30 minučių žalia mėsa kepama iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje, atvirame inde, kol gražiai apskrus. Tuomet į puodą suberiamos daržovės, uždedamas dangtis, o kepimo temperatūra sumažinama iki 130 °C. Tokiomis sąlygomis mėsa troškinama dar apie 4–5 valandas. Tinkamai paruošta mėsa į smulkius gabaliukus turėtų subyrėti vos ją palietus šakute.

Nenorintys gaminti, gali įsigyti ir jau paruoštų, pačių įvairiausių lėto virimo mėsos gaminių

Tie, kas plėšytos mėsos gaminimui nenori skirti tiek laiko, „Norfa“ parduotuvėse gali įsigyti „Rivonos“ mėsinėje paruoštų, aukštos kokybės lėto virimo gaminių. Populiariausi išlieka šonkauliukai, tačiau asortimente rasite ir lėtai virtą kiaulienos sprandinę bei karką, jautienos išpjovą, viščiuką ar net lėto virimo antį.

Visi „Rivonos“ lėto virimo gaminiai atitinka pačius aukščiausius maisto kokybės standartus ir yra paruošti pagal ypatingą receptūrą.

„Kiaulienos mėsa yra suskirstoma į dalis, įtrinama specialiai atrinktais prieskoniais ir tam tikrą laiką marinuojama BBQ marinate. Tokiu būdu paruošto produkto virimas vyksta vakuuminėse pakuotėse, be sąlyčio su oru ir vandeniu, verdant itin žemoje temperatūroje 7 valandas, o kartais net ir ilgiau. Kadangi mėsa verda ne vandenyje, o uždaroje pakuotėje, visos naudingosios medžiagos lieka mėsoje ir virimo metu išsiskyrusiose sultyse, kurios dėl gardžių prieskonių vėliau tampa puikiu padažu“, – apie procesą pasakoja J. Lebrikas.

Visus šiuos paruoštus mėsos gaminius galima patiekti tradiciniu būdu – su virtomis, grūstomis, keptomis bulvėmis, įvairiomis kruopomis ir daržovėmis arba improvizuoti. Ilgo kepimo mėsa daugeliu atvejų puikiai tiks tiems patiekalams, kuriuos gaminant įprastai naudojamas faršas: mėsainiams, tortilijoms ar kesadilijoms.

Plėšytos kiaulienos mentės receptas

Įtrinkite prieskoniais. Iš visų pusių, lengvais judesiais įtrinkite prieskonius į mėsą. Kiaulienos marinavimui tinka patys įvairiausi prieskoniai, tačiau kelis iš jų būtų galima išskirti, kaip labiausiai derančius, tai – druska, įvairių rūšių paprikos milteliai, lauro lapai, česnakas, rozmarinas ir bazilikas.

Apkepkite. Iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje, atvirame inde kepkite mėsą 30 minučių, kol gražiai apskrus. Jei mėsos gabaliukas mažesnis, šiek tiek sumažinkite ir kepimo temperatūrą.

Troškinkite. Į puodą, kuriame kepa mėsa, sudėkite troškinimui paruoštas daržoves. Uždenkite dangtį, sumažinkite kepimo temperatūrą iki 130 °C ir kepkite apie 4–5 valandas. Tinkamai paruošta mėsa, turėtų pradėti byrėti, vos ją palietus šakute.

Tinkamai patiekite. Plėšyta mėsa patiekiama jau susmulkinta. Tai itin paprastai padarysite ją suplėšydami šakutėmis.

Šaltinis
Temos
Projektas „NORFA Mėsos klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją