Veikiausiai esate girdėję garsų posakį: „Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalyk su draugu, o vakarienę atiduok priešui“. Tačiau daugelis žmonių neteisingai supranta jo prasmę. Ne visus maisto produktus galima valgyti pusryčiams, jei norite numesti svorio ar išsaugoti dabartinę figūrą. Kaip turėtų atrodyti tinkami pusryčiai?
Žalingi produktai, kurių vertėtų atsisakyti
Gali būti, jog nustebsite sužinoję, kad daugelis maisto produktų, kuriuos priimta laikyti sveikais, iš tikrųjų nėra sveiki. Šiai kategorijai priklauso:
* saldūs jogurtai;
* pramoniniu būdu gaminamos sultys;
* pieno kokteiliai;
* purūs varškės desertai;
* trinta varškė.
Dribsniai, sausi pusryčiai, bandelės ir greitai paruošiamos košės turi daug paprastųjų angliavandenių, kurie taip pat nėra naudingi jūsų figūrai. Todėl po tokių pusryčių:
* gliukozės kiekis kraujyje staigiai pakyla, bet neilgam;
* žmogus vėl greitai pradeda jausti alkį;
* insulino, kuris neutralizuoja cukraus šuolius, poveikis skatina riebalų kaupimąsi ir svorio augimą.
Dauguma vaisių taip pat turi daug cukrų, todėl pusryčiams jų geriau nevalgyti arba riboti jų kiekį. Vaisių sultys iš parduotuvės yra dar blogesnis variantas. Net natūralūs gėrimai turi daug fruktozės, kuri priskiriama paprastiesiems cukrums, užtikrinantiems sotumą tik trumpam laikui. Sultys skatina apetitą. Be to, natūralios sultys gali pakenkti skrandžio veiklai – jos mūsų virškinimo traktui yra per daug agresyvios.
Primygtinai rekomenduojama nevartoti ir rūkytų produktų, gazuotų gėrimų bei greitojo maisto.
Naudingi produktai sveikiems pusryčiams
Jei norite išsaugoti liekną figūrą, stebėkite, ką rytais dedate į savo lėkštę. Maistas turi būti naudingas ir suteikti tiek energijos, kad iki pietų ištemptumėte be užkandžių.
Pusryčiauti reikėtų tarp 7 ir 10 val. ryto. Ir geriausia ne ką tik pabudus, o praėjus 30 – 40 minučių.
Fermentuoti pieno produktai
Pirmenybę teikite liesam kefyrui, liesai varškei ir raugintam pieno produktui – riaženkai. Idealu, jei riebalų kiekis bus mažesnis nei 2,5 proc.
Jogurtai taip pat tinka sveikai mitybai, tačiau ne visi. Saldūs jogurtai su priedais – ne pats geriausias pasirinkimas, tačiau natūralus jogurtas be priedų gali būti puikus variantas sveikiems ir skaniems pusryčiams.
Baltymų kokteiliai
Tokie gėrimai turėtų būti gaminami iš natūralių ingredientų. Labai svarbu, kad jų pagrindą sudarytų baltymai, o riebalų ir angliavandenių būtų kuo mažiau. Tokie gėrimai rytais padeda prabusti ir suteikia daug energijos.
Grūdai ir jų patiekalai
Grūdai laikomi sveikos mitybos pagrindu. Jie turi daug vertingų komponentų:
* sudėtinių angliavandenių, kurie užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą;
* vitaminų, kurie palaiko organizmo tonusą;
* skaidulinių medžiagų, kurios valo organizmą iš vidaus.
Jei esate įpratę rytais valgyti bandeles ir sumuštinius, pakeiskite juos pilno grūdo batonėliais. Jie turi mažai kalorijų, o nauda organizmui – akivaizdi. Šis produktas taip pat yra būtinas aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiems žmonėms ir sporto entuziastams.
Šviežios daržovės ir uogos
Daržovės vertinamos už tai, kad turi:
* skaidulų, kurios valo organizmą, padeda virškinimui, detoksikuoja ir pašalina toksinus;
* mikroelementų, kurie padeda organizmui visapusiškai funkcionuoti;
* vitaminų, kurie užtikrina gerą savijautą, suteikia energijos antplūdį ir žvalumo.
Rinkitės daržoves, turinčias mažai krakmolo ir mažai kalorijų (venkite bulvių, kukurūzų, burokėlių ir moliūgų).
Uogos taip pat tinka sveikiems pusryčiams – jų galite dėti į košę arba natūralų jogurtą.
Stebėkite savo mitybą, jei norite būti liekni ir sveiki. Atsisakykite kaloringų bei saldžių maisto produktų ir visai netrukus išvysite rezultatus. Svarbiausia, nepraleiskite pusryčių, nes priešingu atveju daugiau prisikirsite per pietus ar – dar blogiau – vakare.