Nutukusių ar turinčių viršsvorį amžius jaunėja

Pasak M. Giedraitytės, Lietuvoje viršsvoris ir nutukimas jau pasiekė epidemijos lygį. „Tenka pripažinti faktą, kad Lietuva patenka į labiausiai nutukusių ar viršsvorio turinčių gyventojų Europos šalių penketuką. Viršsvorį arba nutukimą turinčių žmonių skaičius kasmet didėja, o amžius – jaunėja. Tai ypač matosi žvelgiant į mokyklinio amžiaus žmones. Teigimas, kad viršsvoris ar nutukimas yra vyresnių žmonių problema, seniai pasenęs“, – teigia dietistė.

Dažniausiai nutarę mesti svorį žmonės pirma tai daro savarankiškai. Nors, pastebi ekspertė, turėtų būti atvirkščiai – pirmiausia reikėtų kreiptis į specialistus, t. y. dietistus arba gydytojus dietologus.

„Internete sklando gausybė įvairiausios informacijos, kuri, kad ir kokia būtų gera, nėra pritaikyta kiekvienam. Būdai mesti svorį turėtų būti parinkti atsižvelgiant į individualius žmogaus poreikius. O žmonės, pasitikėdami šaltiniais internete, galiausiai susikuria tik dar daugiau problemų. Negana to, neretai trūksta supratimo, kad dažnu atveju dietos nėra skirtos svorio mažinimui. Jų paskirtis visai kita – tam tikros dietos skirtos koreguoti, gydyti kažkokį sveikatos sutrikimą, o ne svorio kontrolei palaikyti. Subalansuota mityba pati savaime atlieka svorio reguliacijos funkciją,“ – atkreipia dėmesį M. Giedraitytė.

Ji pastebi, kad į specialistą žmonės ir kreipiasi dažniausiai tada, kai jau reikia tvarkyti, koreguoti kažkokią atsiradusią sveikatos problemą.

Pagrindinė priežastis – viena

Kalbėdama apie viršsvorio problemą, mitybos specialistė įvardija ir pagrindinę jo priežastį. Tai – per dieną suvalgyto maisto perteklius. Ypač blogai yra, kai persivalgoma vakare.

„Mūsų organizmas pats virškina, skaido ir pats natūraliai detoksikuojasi be jokių dietų, organizmo valymo programų, papildų ar kitų būdų, kuriuos randame, pavyzdžiui, internete. Galutiniai maisto šalinimo, apdorojimo procesai vyksta vakare, prieš miegą, kai skrandžio tūris yra atlaisvėjęs, kai nieko nebeturėtume kimšti į burną. Taip sudaromos puikios sąlygos organizmui iki galo apdoroti per dieną suvalgytą maistą,“- teigia M. Giedraitytė.

Prakalbus apie dažniausias problemas, kurios veda link įpročio persivalgyti, specialistė įvardija vaikystėje suformuotus netinkamus mitybos įpročius ir emocinį valgymą.

M. Giedraitytė dalijasi 6 paprastais patarimais, kaip reguliuoti kūno svorį – juos kiekvienas gali taikyti jau šiandien:

Sąmoningas valgymas

Tai toks valgymo būdas, kai žmogus valgymo metu nežiūri televizoriaus, neskaito knygos, nenaršo internete. Kai valgo lėtai, atsisėdęs, išsitiesęs prie stalo, neskuba, suvokia maistą, maisto skonį. Tik sąmoningai valgydamas žmogus gali iš tikrųjų suvokti, kada pasijunta pasisotinęs maistu.

Reguliarus valgymas

Toks, kai yra valgoma kas tris keturias valandas, be jokių užkandžių tarpuose. Per tas tris, keturias valandas organizmo virškinimo sistema pailsi. Taip pat be galo svarbu valgyti kuo reguliariau, t.y. kuo panašesniu laiku. Tačiau tai antraeilis dalykas. Svarbiausia – išlaikyti panašius valgymo intervalus.

Bazinės mitybos žinios

Kiekvienas žmogus turėtų turėti bazines žinias apie tai, kas atsiduria pas jį lėkštėje. Kas yra tie baltymai, riebalai, angliavandeniai, kas tos maistinės skaidulos – kad turėtų bazinį suvokimą apie visa tai ir galėtų pats susidėlioti dienos meniu.

Mažinti suvalgytas porcijas

Ne visi pajaučia, kada ateina tikrasis sotumo jausmas. Dėl to bent iš pradžių yra naudinga mažinti porcijas. Suvalgius mažesnę maisto porciją reikėtų dešimt minučių palaukti ir tuomet paklausti savęs, ar jaučiasi sotus. Ir suvalgyti daugiau tik tada, jei vis dar jaučiasi alkanas. Šis punktas labai siejasi su „sąmoningo valgymo“ dalimi, nes leidžia pajusti tikrąjį sotumo jausmą. Taip pat padeda atsikratyti dažnai vaikystėje suformuoto neteisingo įpročio suvalgyti viską, ką mato lėkštėje.

Fizinis aktyvumas

Fizinis aktyvumas greitina medžiagų apykaitą, gerina medžiagų pasisavinimą. Kadangi greitėja medžiagų apykaita, riebalų apykaita taip pat tampa greitesnė. Tai taip pat padeda mažinti svorį.

Miego kokybė

Kai reguliariai miegame, kontroliuojame streso hormoną, kuris trikdo mūsų maisto virškinimo sistemą. Šio hormono išsiskyrimas paverčia riebalų skaidymą daug sunkesniu, lėtesniu procesu. Todėl streso hormono kontrolė yra labai svarbi.

Kokybiškas miegas taip pat padeda išlaikyti geresnę emocinę būseną, o tai sietina su emocinio valgymo prevencija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)