Turbūt niekas nesiginčys, kad skaniausia duona – ką tik iškepta. Tačiau ką daryti, jeigu namuose – vos vienas arba du gyventojai, kurie duonos kepalo nespėja suvalgyti per kelias dienas? O jeigu laukia netikėta kelionė prie jūros – nejaugi duoną grįžus teks išmesti?

„Kokybiška natūralaus raugo duona kambario temperatūroje pradeda džiūti ir kietėti per keletą dienų. Štai mūsų receptūroje duona turi vos tris ingredientus – druską, miltus ir vandenį. Natūralu, kad tokia duona pradės gesti greičiau negu duona, kurioje gausu konservantų ir tokių priedų kaip cukrus ar riebalai. Tačiau gera žinia yra ta, kad tinkamai laikant duoną, galėsite suvartoti ją visą ir nė riekės nereikės išmesti“, – teigia „Druska Miltai Vanduo“ atstovė.

Kaip tai padaryti?

1. Laikyti duoninėje

Jeigu žinote, kad duoną suvartosite sąlyginai greitai, t. y. per 3-4 dienas, tuomet jos šaldyti visai nebūtina.

„Jeigu šviežiai kepta natūralaus raugo duona suvalgoma per parą, jos pakuoti nereikia – užteks padėti ant pjaustymo lentutės, prapjauta vieta žemyn. Šios duonos išskirtinumas tas, kad pirmosiomis dienomis natūralus raugas veikia kaip „apsauga“ nuo pelėsio. Tačiau kitomis dienomis jūsų tikslas paprastas – kuo mažiau oro ir kuo mažiau drėgmės. Visi žinome, kad pelėsis mėgsta aukštą temperatūrą ir aplink esančius kitus maisto „šaltinius“. Todėl svarbiausia nelaikyti duonos ant tiesioginių saulės spindulių, šalia kaitlentės ar net jūsų vaisių dubens“, – sako B. Grigaliūnaitė.

Tačiau kaip duoną supakuoti – plastikiniame ar popieriniame maišelyje?

„Šviežią kepalą galima laikyti popieriniame maišelyje, tai leidžia orui cirkuliuoti, o pluta nuo per didelės drėgmės nesuminkštėja. Tačiau ilgiau popieriniame maišelyje laikomas kepaliukas pradės itin greitai džiūti, todėl verčiau jį perdėti į plastikinį. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į duonos tipą. Popieriniame maišelyje ilgiau galite laikyti tokius kepinius kaip brijošė ar sviestinės plokščiaduonės, kurios sudėtyje turi daugiau riebalų, todėl genda lėčiau“, – sako specialistė.

Popierinis maišelis tinkamai neapsaugo, o plastikinis – netvaru. Abu variantai nėra tobuli, todėl geriausia išeitis, norint sumažinti plastiko vartojimą ir išlaikyti duoną šviežią – tai duoninė.

„Duoninėje yra puikus drėgmės ir oro cirkuliacijos balansas, todėl tai geriausias pasirinkimas. Tik atkreipčiau dėmesį, kad svarbu jos neprigrūsti, kad nesikauptų per daug drėgmės“, – priduria B. Grigaliūnaitė.

2. Duoną šaldyti

Anot B. Grigaliūnaitės, šaldyti duoną – tai paprastas ir efektyvus būdas, kuris padeda išsaugoti jos tekstūrą ir skonį, prilygstantį šviežios duonos skoniui. Tam yra keli skirtingi būdai:

a) Šaldyti pusę ar net visą kepalą

„Svarbu ją tinkamai supakuoti, pavyzdžiui, į foliją, ir dėti tiesiai į šaldiklį. Kai būsite pasiruošę duoną vartoti, tiesiog palikite atitirpti kambario temperatūroje. Nustebsite, kokia nepakitusi bus duonos tekstūra ir skonis“, – teigia specialistė.

b) Šaldyti atskirai supjaustytomis riekelėmis

„Kiekvieną duonos riekelę supakuokite į kepimo popierių arba foliją, kad nesuliptų. Sudėkite supakuotas riekeles į šaldymo maišelį ir laikykite šaldiklyje iki kelių mėnesių. Kai tik užsimanysite skrebučio, traukite riekelę iš šaldiklio, dėkite į skrudintuvą arba orkaitę ir vualia – turite puikų pagrindą savo mylimiausiam skrebučiui su avokadu“, – sako kepyklų atstovė.

3. Laikyti šaldytuve

Vieningai sutariama, kad laikyti duoną šaldytuve – didžiulė nuodėmė. Tačiau ekspertė tikina, kad tai – mitas.

„Sutinku, kad šaldytuve duona praranda dalį savo savybių. Jeigu tikitės, kad savaitę šaldytuve laikoma duona bus tokia pat, kaip ką tik iškepta – teks nusivilti. Tą akimirką, kai duona atsidurs plastikiniame maišelyje arba šaldytuve, teks susitaikyti, kad plutos traškumas dings. Tačiau tai nereiškia, kad ji nebus skani ir tinkama vartoti. Atšildykite ir vėl galėsite mėgautis! Mūsų šeimoje duoną dažniausiai valgome skrudintą, todėl didelio skirtumo nepajuntame. Jeigu duonos riekelę iš šaldytuvo patepsite sviestu arba paskrudinsite keptuvėje su alyvuogių aliejumi – puikus rezultatas garantuotas“, – teigia B. Grigaliūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją