1. Pasidomėkite išpardavimais. Peržvelkite skrajutes, lankstinukus, internetinėse svetainėse patalpintus skelbimus, kuriuose reklamuojamos įvairios akcijos ir išpardavimai.

2. Sudarykite reikalingų produktų sąrašą ir jo laikykitės. Sąraše turi būti tik tie produktai, kurių prireiks sveikiems patiekalams ir užkandžiams pasigaminti. Reikėtų susidaryti ir valgiaraštį, nes taip bus daug lengviau pirkti tik tai, kas reikalinga.

3. Sumaniai naudokitės kuponais. Sutaupyti naudojantis kuponais pavyks tik tokiu atveju, jei už kuponus įsigytus produktus iš tiesų suvartosite. Atkreipkite dėmesį į ant kuponų nurodytus galiojimo terminus.

4. Naudokitės skaičiuotuvu. Rinkdamiesi maisto produktus, sumuokite jų kainas ir pasistenkite neviršyti numatyto biudžeto.

5. Apsipirkite didelėse maisto parduotuvėse arba prekybos centruose. Prekybos centruose paprastai siūlomas platesnis produktų asortimentas, o kainos yra žemesnės nei mažose arba specializuotose parduotuvėse.

Asociatyvioji nuotr.

6. Įsidėmėkite konkrečių produktų kainas. Susirašykite dažniausiai perkamų produktų kainas, pagal kurias galėtumėte orientuotis ir nuspręsti, į kurią parduotuvę eiti.

7. Venkite apsipirkimų tuščiu skrandžiu. Jeigu į maisto parduotuvę įžengsite alkani, viskas, į ką tiktai pažvelgsite, atrodys labai gardu, todėl, tikėtina, kaipmat nukeliaus į pirkinių krepšelį. Deja, taip prisipirksite produktų, kurių jums visai nereikia.

8. Susipažinkite su parduotuvės planu ir išsiaiškinkite, kur sudėlioti sveiki produktai. Eikite tiesiai prie dėžių su šviežiomis daržovėmis ir vaisiais. Prasukite ir pro lentynas su grūdiniais, ankštiniais produktais, taip pat riešutais ir sėklomis. Tačiau vietas, kuriose prikrauta saldumynų ir traškučių, aplenkite iš tolo.

9. Pirkite sezoninius produktus. Atminkite: patys pigiausi yra sezoniniai vaisiai ir daržovės. Stenkitės prisirinkti skirtingo sunokimo lygio vaisių – tokių, kuriuos galėsite suvalgyti tuojau pat, ir tokių, kuriems dar teks šiek tiek panokti. Jeigu taip elgsitės, tikrai sugebėsite suvalgyti viską, ką nusipirkote – išvengsite maisto švaistymo.

10. Pirkite šaldytus ir konservuotus produktus. Jeigu šviežių produktų gauti neįmanoma, nes tai ne jų sezonas, arba jei tai kas šviežia, labai brangu, rinkitės šaldytus arba konservuotus produktus. Juose yra naudingų medžiagų, o kad neviršytumėte rekomenduojamos natrio dozės, konservuotas daržoves prieš vartodami nuskalaukite šaltu vandeniu.

11. Žvalgykitės po viršutines ir apatines lentynas. Galbūt nė nežinojote, bet pačios brangiausios prekės paprastai sudėliojamos lengviausiai pasiekiamose ir geriausiai matomose lentynose, tačiau apačioje arba viršuje gali būti išrikiuotos kokybe nenusileidžiančios, tik kiek pigesnės alternatyvos.

12. Atkreipkite dėmesį į galiojimo terminus. Produktus rinkitės taip, kad spėtumėte suvartoti iki nurodyto galiojimo termino.

Asociatyvioji nuotr.

13. Peržvelkite produktų sumažinta kaina asortimentą. Nupigintos daržovės puikiausiai tinka sriuboms ir troškiniams. Sunokusius bananus pavyks sunaudoti kepant keksiukus arba bananų duoną. Dienos senumo duona tikrai tebėra kokybiška ir puikiai tinkama skrebučiams bei karštiems sumuštiniams. Sunokusį melioną galima supjaustyti ir užsišaldyti arba įdėti plakant tirštąjį koktelį.

14. Rinkitės parduotuvės ženklo prekes. Nenurodyto arba parduotuvės ženklo produktai yra kokybiški, tačiau pigesni negu pakuote viliojančios analogiškos prekės. Konservus, makaronus, kruopas ir dar galybę produktų galima drąsiai rinktis iš vadinamosios „no-name“ kategorijos.

15. Lyginkite vieneto kainas. Norėdami suprasti, kurios prekės pigiausios, palyginkite vienetų (tai gali būti šimtas gramų arba mililitrų) kainas. Nesidrovėkite naudotis skaičiuotuvu. Atminkite, kad vieneto kaina gali būti įrašyta smulkiu šriftu po galutine produkto kaina.

16. Rinkitės sveriamus produktus. Tokius produktus kaip džiovintos žolelės, prieskoniai, ryžiai, makaronai, miltai ir įvairūs grūdai apsimoka pirkti pasisemiant iš didesnių konteinerių, tačiau įsigykite tik tokį kiekį, kurį sugebėsite suvartoti iki galiojimo termino. Nuo sveriamų birių produktų derėtų susilaikyti nebent tiems, kuriems būdinga alergija maistui.

17. Turėkite negendančių produktų atsargų. Ryžiai, makaronai, nestipriai sūdyti žuvies konservai, pupelės, lęšiai, žirniai ir kt. tikrai ilgai negenda, todėl jų verta įsigyti per išpardavimą ir pasidėti į atsargoms skirtą sandėliuką ar spintelę – tinkamą vietą produktams saugoti.

Asociatyvioji nuotr.

18. Produktus laikykite tinkamai. Tinkamai laikomi produktai ilgiau negenda, todėl tinkamas maisto laikymas – būdas apriboti maisto švaistymą. Kambario temperatūroje laikomi obuoliai greitai suminkštėja ir susiraukšlėja. Kad šitaip nenutiktų, sudėkite juos į plastikinį maišelį ir laikykite šaldytuve. Grybus geriau laikyti popieriniame, o ne polietileno maišelyje. Bulvėms idealiausios sąlygos – vėsi, tamsi, sausa vieta ir jokiu būdu ne šalia svogūnų.

19. Gaminkite maistą patys. Jeigu tik galite, gaminkite maistą patys. Namuose pagamintų patiekalų savikaina yra kur kas mažesnė nei jau gatavų patiekalų parduotuvėje kaina.

20. Užsiauginkite daržovių patys. Sveikiausias maistas yra tas, kurį užsiauginame nuosavame darže. Beje, pomidorus, salotas, bazilikus, ridikėlius, agurkus, špinatus ir begalę kitų daržovių bei žolių galima užauginti netgi saulėtame balkone, jei jis įstiklintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją