Artėjant vasarai ledų pardavimai kyla į viršų

Pasak „Rimi“ ledų kategorijos vadovės Lilijos Eidukaitienės, kiekvienais metais Lietuvoje parduodama vis daugiau ledų. Šį desertą lietuviai įsigyja tiek atskiromis porcijomis vaflyje, ragelyje arba ant pagaliuko, kurias patogu valgyti iš karto, tiek didesnės talpos pakuotėmis, kurias namuose galima laikyti šaldiklyje ir valgyti su visa šeima.

Viena pagrindinių ledų rinkos savybių Lietuvoje – sezoniškumas. „Lietuvoje ledų kategorijos pardavimai labai priklauso nuo metų laiko ir orų. Nors ledus pirkėjai įsigyja ir šaltuoju metų laiku, visgi, didžiausi jų pardavimai pastebimi vasaros laikotarpiu, – pasakoja L. Eidukaitienė. – Galbūt dėl priimtinesnio skonio, lietuviai dažniau renkasi vietinių gamintojų siūlomus ledų desertus, tad lokalumas šioje produktų kategorijoje yra išties ryškus. Tiesa, žinomų užsienio gamintojų ledai taip pat yra perkami.“

Ledai

Kategorijos vadovė priduria, kad skonio prasme Lietuvoje tvirtas pozicijas vis dar išlaiko tradicinis vanilinis plombyras ir šokoladiniai ledai su įvairiais pagardais. Vasarai artėjant pastebimas ir vaisinių ledų pardavimų augimas. Be to, pirkėjai vis dažniau nori paragauti naujų, neįprastų skonių ledų su įvairiais priedais: spragėsiais, sūria karamele ar pistacijomis.

Pirkėjai ieško desertų su mažiau cukraus

Nors klasikinių skonių ledai išlieka populiariausi, pirkėjai vis dažniau įsigyja ir sveikatai palankesnių desertų, savo sudėtyje turinčių mažiau pridėtinio cukraus. Vis daugiau parduodama ir veganiškų ledų.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, renkantis ledus būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį. „Sveikatai palankiausia rinktis tuos ledus, kuriuose yra mažiausiai maisto priedų. Vadinasi, kuo daugiau juose įvairiausių spalvų ir maisto sudėties ženklinime išvardintų sudėtinių dalių, tuo mažiau ledai bus sveikatai palankūs. Todėl rekomenduoju skaityti etiketes ir pasižiūrėti, kad jose būtų nurodyta kuo mažiau nežinomų cheminių pavadinimų. Tie ledai, kurie yra pagaminti iš vos kelių komponentų – sveikesni“, – primena E. Gavelienė.

Primena ledais nepiknaudžiauti

E. Gavelienė primena, jog ledai yra priskiriami deserto kategorijai, todėl net ir karščiausią vasaros dieną jais nereikėtų piktnaudžiauti: „Ledai turėtų atitikti jiems skirtą vaidmenį – į juos reikėtų žiūrėti kaip į desertą, emocinį malonumą suteikiantį maisto produktą. Tai reiškia, kad ledai neturėtų būti valgomi kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti. Ledais patarčiau mėgautis saikingai, tam tikrą kiekį kartų per savaitę, o atsigaivinti karštomis vasaros dienomis geriau vandeniu.“

Ledai

Gydytoja dietologė nerekomenduoja ledais piktnaudžiauti žmonėms, sergantiems virškinimo sistemos ligomis, turintiems alergijų tam tikroms ledų sudėtinėms dalims, pavyzdžiui, pienui ar maistiniams dažams bei tiems, kuriems dėl sveikatos būklės negalima valgyti saldumynų arba reikia kontroliuoti savo kūno masę. „Kiekvienas turėtų įvertinti savo sveikatos būklę ir ledus pasirinkti, atsižvelgiant į savo poreikius“, – sako E. Gavelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)