„Pirmiausia reikėtų suprasti pačios kavos poveikį skrandžiui. Ji suaktyvina skrandžio rūgšties išsiskyrimą, tad jeigu turite rėmenį, opų, ar tiesiog nemėgstate juodos kavos, nes jums per kartu, per aitru, tai tikėtina, kad kava jūsų skrandžiui visai netinka. Tačiau jeigu jaučiatės gerai, galite išgerti iki dviejų puodelių kavos per dieną“, – teigia dietistė Vaida Kurpienė.

Dažniausiai kavą su pienu renkasi būtent tie žmonės, kurie turi rėmenį ar kitų virškinamojo trakto problemų, ir tuo momentu lyg ir užslopina tą jausmą, nes pienas praskiedžia ir nuslopina skrandžio rūgštį. Tačiau pienas veikia taip, kad maždaug po 1–1,5 val. skrandžio rūgšties pasigamina dvigubai daugiau.
Kava

Jei neturite problemų su virškinamuoju traktu, tai, pasak specialistės, tikrai galite gerti kavą su pienu, su sąlyga, kad kelias valandas iki jos valgėte tik angliavandenius, pavyzdžiui, grūdinius produktus. Jeigu valgėte mėsos, žuvies, varškės, kiaušinių – geriau rinktis juodą kavą, kadangi pienas neutralizuoja skrandžio rūgštį, o baltyminių produktų virškinimui skrandžio rūgštis yra būtina.

„Gali būti, kad stengiatės praskiesti kavą pienu, nes jums nepatinka pačios kavos skonis. Tai rekomenduočiau paragauti įvairesnių skonių kavų, gal patiks kitokia rūšis. Kitas variantas – keisti ne tik rūšį, bet ir priedus, pavyzdžiui, į kavą dėti cinamoną, kardamoną, nes priedai labai stipriai keičia kavos skonį. Taip pat į kavą galima dėti gabalėlį sviesto, kokoso aliejaus arba pilti augalinį pieną, šie priedai nekeičia virškinimo baltymų ir tokį gėrimą galima vartoti po pietų.

Elkimės kaip italai – ryte valgykime tik angliavandenius ir kavą su karvės pienu gerkime tik iki 11 val. Po pietų – jokio karvės pieno, bet juoda kava ar espreso gali būti. Jei pusryčiams valgote vertingų grūdų košę, tai tikrai galite drąsiai mėgautis kava su pienu“, – patarė dietistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją