Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad žalieji kokteiliai anaiptol nėra sveikas pasirinkimas visiems žmonėms be išimties.

„Vienas iš blogų bruožų yra tas, kad jų nereikia kramtyti, todėl labai paprasta vienu prisėdimu suvartoti daug cukrų, ypač jei juose yra didelis šviežių ir džiovintų vaisių kiekis. Taip pat gausite labai daug kalorijų, nors to visai nepajusite“, – aiškina V. Kurpienė.

Žaliasis kokteilis

Anot jos, vienoje žaliojo kokteilio porcijoje gali būti net apie 500 kalorijų.

„Žaliuosius kokteilius sugalvojo žaliavalgiai, kuriems sudėtinga gauti pakankamą kalorijų skaičių per dieną, kadangi jie nevartoja daugelio maisto produktų. Jei esate žaliavalgis, žalieji kokteiliai tiks ir jums. Kitu atveju nuo tokių gėrimų lengva priaugti nereikalingų kilogramų“, – teigia dietistė.

Pasak jos, vienas dažnas žaliųjų kokteilių ingredientas gali sutrikdyti sveikatą.

„Lapiniuose augaluose yra organinių rūgščių, kurios gali stipriai suerzinti skrandžio gleivinę, gali pradėti kilti rūgštys (rėmuo), o stipriai padauginus gali prasidėti pykinimas ar viduriavimas“, – perspėja dietistė.

Tad užuot gėrus žaliuosius kokteilius, V. Kurpienė siūlo valgyti šviežias daržoves, vaisius ir uogas.

„Gaminant žaliuosius kokteilius sumažinamas maisto tūris, o geriant maistas nėra sumaišomas su seilėmis, kuriose yra virškinimo fermentų, tad blogiau jaučiamas sotumo jausmas. Trintas maistas greičiau pasišalina iš skrandžio, o tai reiškia, kad greičiau išalkstate.

Vaida Kurpienė

Augaluose yra daug skaidulų, kurios valo žarnyną, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, gerina virškinimą bei tuštinimąsi, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, ląsteliena suteikia sotumo jausmą ir lėtina cukrų pasisavinimą iš vaisių ir uogų. Kai kramtome, o ne geriame, sotumo jausmas trunka daug ilgiau. Dažniausiai tiek vaisių nevalgome, kiek jų „išgeriame“ vienu ypu. Taigi vartodami daržoves kelis kartus per dieną organizmą papildysime ląsteliena ir išvengsime perteklinių kalorijų, nes dėl didelio daržovių suteikiamo sotumo kito maisto suvalgysime mažiau“, – aiškina specialistė.

Vis dėlto keliais atvejais ji pateisina žaliųjų kokteilių vartojimą.

„Vienas iš jų – kai žmogus serga, turi didelę temperatūrą ar yra po operacijos, kai nesinori valgyti arba laikinai negali kramtyti. Tai puikus būdas gauti skysčių, antioksidantų ir neapkrauti organizmo virškinimu, kai jis tam nepajėgus. Tik tokiais atvejais būtina į jį dėti ne tik vaisių ir daržovių, bet ir baltymų bei gerųjų riebalų: avokado, kakavos sviesto, riešutų sviesto, minkšto sojos pieno sūrio, graikiško jogurto, varškės.

Žaliasis kokteilis

Žalieji kokteiliai puikiai tinka ir tais atvejais, kai auginamas svoris ar sportinis režimas yra ypač intensyvus ir žmogui reikia suvartoti 3000 ar daugiau kalorijų per dieną. Šiuos kokteilius rinkitės tuo atveju, jeigu jums trūksta svorio arba jūsų treniruotės yra ypač intensyvios, dalyvaujate varžybose. Visiems kitiems rekomenduoju valgyti šviežias daržoves, vaisius ir uogas.

Jei norite sulieknėti ar išlaikyti mažesnį svorį – šie gėrimai ne jums. Treniruotės metu ir po jos gerkite vandenį, o pasportavę energiją atkurkite vaisiumi – taip greičiau pasieksite pageidaujamų rezultatų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją