Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad šiuo metu itin svarbu nepamiršti rūpintis savimi, nes pašlijusi sveikata dar labiau didina nerimą ir įtampą.

„Didelis nerimavimas nepadės nei jums, nei Ukrainai. Būtina išlaikyti gerą sveikatą ir ramesnes mintis. Pasirūpinus fiziniu kūnu ir emocinė sveikata bus geresnė, ir mintys aiškesnės, ir nerimas mažesnis.

Nerimas

Visiškai nerimo neatsikratysime, bet jį sumažinti padės:

  • Informacijos kiekio ribojimas. Pasirinkite kelis patikimus informacijos šaltinius ir koncentruokitės į faktus, ne į baimes. Ribokite ne tik šaltinių kiekį, bet ir laiką, skiriamą naujienoms apie karą sužinoti.
  • Pagalbos suteikimas. Padėkite Ukrainos žmonėms viskuo, kuo tik galite. Paaukokite, padėkite atvykstantiems, savanoriaukite. Kai darome viską, kas mūsų jėgoms, tai irgi suteikia ramybės.
  • Pasivaikščiojimas lauke. Greitas pasivaikščiojimas ir grynas oras padeda sumažinti nerimo jausmą. Padės net trumpas, 15 minučių greitas ėjimas tolygiu žingsniu.
  • Suvartojamo kofeino kiekio mažinimas. Maksimalus kiekis – 2 puodeliai kavos per dieną. Atminkite, kad juoda ir žalia arbata irgi turi kofeino, tiesa, 3 kartus mažiau nei kava, bet kiekis sumuojasi.
  • Miegas. Gali būti sunku užmigti, tad jeigu nemiegojote naktį, bent 15 min. numikite dieną. Išlaikykite vienodą paros ritmą, prieš miegą išgerkite raminančios atpalaiduojančios arbatos.
  • Maistas. Planuokite valgymus ir pasirūpinkite vertingu maistu, venkite emocinio valgymo. Nors emocijoms apėmus tai padaryti nėra paprasta, valgymo procesą keiskite kitais veiksmais: nuo pasivaikščiojimo iki stalo žaidimų, dėlionės dėliojimo, augintinio pamylavimo ar spintų tvarkymo. Skirkite laiką kitos dienos suplanavimui ar seniai atidėliotiems darbams atlikti.


Kai mūsų žarnynas sveikas – ir nuotaika geresnė, o tada mažėja tikimybė susirgti depresija, mažėja nerimo priepuolių. Tai įrodo daugybė tyrimų“, – sako V. Kurpienė.

Vaida Kurpienė

Anot jos, reikėtų valgyti reguliariai, į mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių ir baltymų.

„Tai padeda palaikyti tinkamą gliukozės ir insulino kiekį kraujyje, organizmas išvengia uždegimų, streso ir hormonų disbalanso. Be to, reguliariai maitinantis, palaipsniui duodama energijos smegenims, o tai irgi labai svarbus veiksnys, norint užtikrinti geras emocijas“, – dėsto pašnekovė.

Pasak dietistės, būtina aprūpinti organizmą vitaminais.

„Jei mums trūksta cinko, geležies, omega 3, B grupės vitaminų, vitamino D (o jo trūksta 9 iš 10 lietuvių), nuotaika išties gali suprastėti.

Nuotaiką gerina labai svarbus antioksidantas – resveratrolis. Šio antioksidanto galima gauti iš raudonųjų vynuogių odelių, žemės riešutų, pistacijų, mėlynių, spanguolių.

Kaip skelbiama žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, resveratrolio turi net kakavos milteliai ir tamsus šokoladas – vienoje porcijoje (3 g viename kvadratėlyje) yra vidutiniškai 14,1–18,5 mikrogramai.

Resveratrolis

Uogos, daržovės, kakava, arbata yra tie maisto produktai, kurie gerina mūsų smegenų veiklą ir padeda mūsų hormonams tinkamai išsiskirti, taip mažindami uždegiminius procesus ir padėdami palaikyti gerą nuotaiką.

Nepamirškite ir fermentuotų daržovių, pavyzdžiui, raugintų kopūstų. Rauginti galima ne tik agurkus ir kopūstus, bet ir burokėlius, morkas, cukinijas, žiedinius kopūstus. Visi jie turi ir probiotikų – gerųjų bakterijų, ir prebiotikų – gerųjų maisto bakterijų, kurios mažina stresą ir gerina nuotaiką.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)