1. Baltieji ryžiai

Tyrinėtojai išsiaiškino, kad balti (arba poliruoti) ryžiai maistines medžiagas ir skonį gali išsaugoti net 30 metų, jei bus laikomi induose be deguonies ne aukštesnėje kaip 4 laipsnių pagal Celcijų temperatūroje. Savo ruožtu rudieji ryžiai gali išsilaikyti tik šešis mėnesius – dėl sėlenų sluoksnyje esančių natūralių aliejų.

2. Medus

Medus vadinamas vieninteliu maisto produktu, kuris dėl savo stebuklingos cheminės sudėties ir bičių indėlio gali išsilaikyti kone amžinai. Bitės gėlių nektarą sumaišo su savo fermentais, todėl pakinta nektaro sudėtis – jis suskaidomas iki paprastųjų cukrų, kurie sunešami į korius. Dėl bičių sparnelių keliamos ventiliacijos ir jų virškinimo sistemos fermentų susidaro skystis, kuris pasižymi tiek aukštu rūgštingumu, tiek itin maža drėgme – tokioje terpėje bakterijos daugintis negali.

Medus

Medaus galiojimo laiką dar labiau prailgina apdorojimas ir sandarus saugojimas. Nepaisant to, kad turi mažai drėgmės, medaus cukrūs yra higroskopiški, o tai reiškia, kad jie sugeria drėgmę iš oro. Kai pašildytas ir perkoštas medus tinkamai uždaromas, drėgmė nepatenka į vidų, ir medus negenda metų metais. Manoma, kad seniausiam kada nors rastam medaus indeliui yra 5500 metų.

3. Druska

Turint galvoje, kad druska yra mineralas, gautas iš Žemės, jos ilgaamžiškumas turėtų nestebinti. Be to, druska šimtmečiais buvo naudojama kaip priemonė kitiems maisto produktams (ar kūnams) išsaugoti, nes ji išstumia drėgmę. Tačiau druska jūsų spintelėje neišstovės amžinai, ypač joduota. „Morton Salt“ atkreipia dėmesį į tai, kad jodas, kuris dedamas į maistinę druską, sutrumpina jos galiojimo laiką. Taigi, jei ant jūsų druskos pakuotės užrašyta, kad ji yra joduota, skaičiuokite, kad jos galiojimo laikas tėra maždaug 5 metai.

4. Cukrus

Kaip ir kitų šio sąrašo produktų atveju, cukraus galiojimo laikas priklauso nuo saugojimo metodo. Birų cukrų ar cukraus kubelius geriausia laikyti sandariuose induose, kad į vidų nepatektų drėgmė. Prekybininkai ant cukraus maišų privalo nurodyti datas, tačiau gamintojai teigia, kad maistui vartoti galima net sulipusį ir sukietėjusį cukrų, kai tik jis sutrupinamas.

Cukrus

5. Džiovintos pupelės

Kaip ir tiriant ryžius, Brighamo Youngo universiteto mokslininkai nustatė, kad po 30 metų bendra margųjų pupelių kokybė suprastėjo, tačiau „visus mėginius bent 80 proc. vartotojų komisijos pripažino tinkamais vartoti esant kritinei situacijai“. Taip pat buvo nustatyta, kad bėgant laikui, pupelių baltymų pasisavinimo rodiklis išlieka stabilus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją