Portalo „Bright Side“ leidėjai nutarė paaiškinti, kokius produktus verta laikyti vakaro metui tinkamais užkandžiais. Taigi, jei pereiti prie visiškai sveikos mitybos niekaip nepavyksta, bent vakarais galėtumėte pasistengti nesimaitinti taip, kad sau tik kenktumėte.

1. Sūris. Harvardo universiteto mokslininkai perspėja, kad ne tiktai alkis, bet ir persivalgymas gali pakenkti miego kokybei, ir pataria vakarais vartoti kuo lengvesnį maistą. Tai, esą, gali būti kelios riekelės sūrio. Vertėtų rinktis ganėtinai ryškaus skonio produktą, nes taip pavyks patenkinti skonio receptorius perdėm neapsunkinant organizmo.

2. Jogurtas. Mitybos specialistai laikosi nuomonės, kad graikiškas jogurtas galėtų būti idealus vakaro užkandis, kadangi jame nėra daug riebalų, bet gausu baltymų. Kaip rodo tyrimai, jogurte esantys baltymai ne tik užtikrina sotumo jausmą, bet ir padeda sudeginti daugiau kalorijų dienos metu.

Jogurtas

3. Krekeriai. Visagrūdžiai kvietiniai krekeriai labai pakenkti neturėtų. Jų pakramsnoję net prieš naktį turėtumėte puikiai išsimiegoti. Minėtos rūšies (tik jau ne visuose!) krekeriuose yra vadinamųjų lėtųjų angliavandenių, padedančių ilgai jaustis sotiems.

4. Kukurūzų spragėsiai. Žmonėms, kurie vakarais mėgsta užkandžiauti, kai kurie mitybos specialistai pataria pamėginti pasitenkinti dubeniu nesūdytų (!) kukurūzų spragėsių. Toks užkandis neturėtų pakenkti kūno formoms. Kad spragėsiai būtų skanesni, juos galima pagardinti juodaisiais pipirais arba česnaku.

5. Kiaušiniai. Virtas kiaušinis teturi 75 kalorijas, todėl tai gali būti puikus vakarinis užkandis. Jis kaipmat numalšins alkį, bet nesukels jokių nepageidaujamų figūros pokyčių.

6. Daržovės. Jei tiksliai žinote, kad naktį jus pažadins alkio jausmas, be to, puikiai suprantate, kad vienos rūšies maistu nepasisotinsite, vertėtų iš anksto pasigaminti nesudėtingą patiekalą, pavyzdžiui, daržovių salotų. Rekomenduojama naudoti šviežias žalias daržoves, nes jose esantys angliavandeniai neleis išalkti iki ryto.

7. Obuolienė su cinamonu. Tiems, kuriems vakarais norisi saldumynų, patariama rinktis obuolienę su cinamonu. Į ją galima įberti saujelę razinų. Toks patiekalas ne tik numalšins norą kimšti spurgas ir blynus, bet ir sumažins oreksino lygį, todėl neteks nubusti naktį ir guiti mintis apie maistą.

8. Stiklinė vyšnių sulčių. Sultys, aišku, turi būti natūralios. Jos gal ir nepasotins, tačiau, kaip rodo tyrimai, sultys akivaizdžiai gerina miegą – jį pagilina ir pailgina.

9. Bananas. Nors bananai – gana greitai virškinami vaisiai, vakare suvalgius bananą, nubusti vidury nakties neteks. Bananuose ypač gausu kalio ir magnio, o šie elementai padeda atsipalaiduoti. Bananuose taip pat yra melatonino – remiantis įvairų tyrimų rezultatais, miego kokybę gerinančio hormono.

Bananai

Kokų produktų nederėtų valgyti prieš miegą?

Pirmiausia, paprastųjų angliavandenių, t. y. įvairių kepinių, saldainių ir pan. Būtent nuo jų greičiausiai auga svoris.

Mėginti atsipalaiduoti svaiginantis alkoholiu – taip pat prastas sumanymas, nes pavartojus alkoholio gali įvykti organizmo dehidratacija ir pakilti karštis, be to, nėra jokių garantijų, kad naktį nenubusite sukilus norui apsilankyti tualete.

Jei vakare prisivalgysite gausiai sūdyto arba aštriais prieskoniais gardinto maisto, naktį veikiausiai nubusite kankinami troškulio. Net ir išgėrus stiklinę vandens, vėl užmigti gali būti sunku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)