„Alfas Live“ laidoje lankėsi VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė ir maisto technologė Raminta Bogušienė, kuri kartu su Alfu atskleidė, ką slepia produktų etiketės? Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis produktus? Ir kodėl užrašai: „Ekologiškas“, „Be laktozės“, „Be glitimo“ – nebūtinai reiškia, kad šis produktas yra geras pasirinkimas.

Kas gali būti blogo pirktose salotose?

Žmonės, kurie siekia lieknų formų, dažniausiai jas perka ar užsisako kavinėse. Apskritai, žmonės mano, kad jei nori būti lieknas turi valgyti tik salotų lapus. Bet jei norime būti sveiki, tikrai neturime valgyti vien jų. Mityba turi būti įvairi ir subalansuota, stebuklingos piliulės nėra. Salotos ne visada gali būti sveikas pasirinkimas. Nė vienas mitybos specialistas nesiginčys, kad daržovių vartojimas yra pirmoje vietoje, ypatingai ekologiškų. Bet jei mes perkame salotas prekybos centre, kurios yra paruoštos, nesitikėkime, kad jose bus ekologiški ingredientai, kad jos bus šviežiai paruoštos, nebus konservantų ar bus panaudotas ypač tyras alyvuogių aliejus, medus ar įspausta citrinos sulčių. Mes perkame produktą, kuris gali ilgai stovėti, turi konservantų, ir rafinuotų riebalų.

Asociatyvioji nuotr.

Kuo gali būti blogi džiovinti vaisiai?

Kaip žinome, vaisiai ir uogos yra antroje vietoje po daržovių. Jie gali būti: šaldyti, džiovinti, švieži. Bet, kai mes perkame džiovintus vaisius, turime būti budrūs, nes ne visada tai, kas yra sudžiovinta, gali natūraliai stovėti ir dažnai jie būna apdoroti konservantais. Džiovinti abrikosai dažnam atrodo labai geras pasirinkimas ir užkandis. Tačiau, jie būtų geri, jei būtų džiovinti natūraliai, tokie abrikosai būna rudi. Jei abrikosai yra ryškiai oranžinės spalvos, jie yra su sieros dioksidu ir vaikams arba kai kuriems žmonės, turintiems alergijų, jis yra pavojingas, nes yra vienintelis konservantas įtrauktas tarp 14 pagrindinių alergenų Europos sąjungoje. Visuomet teikčiau pirmenybę produktams, kuriuose nėra sieros dioksido.

Ko galime rasti įvairiuose gėrimuose?

Jei kalbėtume apie kombučia, tai fermentuotas produktas. Jis yra ekologiškas, įdėta ekologiško cukraus, nors poveikis organizmui yra tas pats, bet tai daugiau mados reikalas nei būtinybė mūsų organizmui. Jei mes sakome, kad pats blogiausias cukrus yra išgeriamas, tada renkamės gėrimus, kuriuose jo nėra. Tačiau tokiuose gėrimuose yra saldiklių ir dažiklių. Juose randame saldiklius: aspartamą, acesulfamą. Jų nerekomenduojama vartoti ir yra atlikti moksliniai tyrimai, kurie parodo, kad šie saldikliai yra siejami su tam tikrais sveikatos sutrikimais.

Taip pat laidoje: kaip pasigaminti trisluoksnį bulvinį blyną ir originalią, šeimos pamėgtą, skirtingų skonių pusryčių košę. Alfas kartu su maisto technologe atskleis visą tiesą ir mitus apie sėklas: kurių jokiu būdu negalima kepinti ir kurios mūsų organizmui yra naudingiausios? Ir netikėtas „Chia“ pudingo receptas šunims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)