Namuose gamintas tortas išskirtinis

UAB „Mantinga“ naujų gaminių departamento direktorė, maisto gamybos ekspertė Ramunė Puzinienė nesutinka su teiginiu, kad tortus gali paruošti tik daug gaminimo patirties turintys žmonės. Pasak jos, tam, kad skaniu desertu nustebintum artimuosius, nereikia turėti daug žinių ar būti profesionaliu kepėju. Yra ne viena greičiau mokytis gaminti pyragus ir tortus padedanti gudrybė.

Pirmą kartą tortą gaminantiems ar tai retai darantiems žmonėms, rekomenduojama pradėti nuo paprastesnių ir labiau žinomų bei ragautų receptų, nes taip galima tiksliau įvertinti darbo rezultatus. Pasak R. Puzinienės, nereikėtų galvoti, kad visi tortai yra sudėtingai paruošiami, nes galima rasti įvairių receptų. „Namuose gamintas desertas daug priimtinesnis namiškiams, draugams ar kolegoms. Jam neprilygsta iš parduotuvės įsigyjami gaminiai, kurių tikslios paruošimo datos kartais nežinome.“

Gaminantys tortus namuose gali pasinaudoti parduotuvėse randamais pagalbininkais bei paruoštukais, kurie ne tik palengvina darbą, bet ir leidžia sugaišti mažiau laiko virtuvėje. Gaminant desertus puikiai pasitarnauja parduotuvėje randama sluoksniuota tešla. Iš jos greičiau nei per valandą galima pagaminti pyragą „Napoleonas“.

Tortas

Torto gaminimas gali būti puiki pramoga, o paprasčiau darbuotis smagioje kompanijoje. Todėl drauge ruošti desertus galima pakviesti šeimos narius ir draugus. „Kiekvienas turi savo minčių ir idėjų. Nereikia bijoti jas išgirsti ir improvizuoti“, – sako UAB „Mantinga“ atstovė.

Svarbu išlaikyti pusiausvyrą

Kaip ir ruošiant bet kokį anksčiau negamintą patiekalą, taip ir gaminant tortą, svarbu sekti recepte nurodytas rekomendacijas. Maisto gamybos ekspertė R. Puzinienė sako, kad gaminant tam tikras torto dalis galima improvizuoti laisviau. „Ruošiant tešlą eksperimentuoti turėtume mažiau, nes nuo jos labiausiai priklauso deserto skonis. Jei norime, kad tešla iškiltų, reikėtų laikytis instrukcijų dėl mielių ar kepimo miltelių kiekio.

Bet plaukus pasileisti galime gamindami kremus torto pertepimui. Tą galime padaryti naudodami ir gana paprastus ingredientus. Pavyzdžiui, vietoj tradicinio ir sunkiau paruošiamo pyrago „Napoleonas“ plikyto kremo, galima išplaktą kambario temperatūros sviestą sumaišyti su kondensuotu pienu. Tokiam kremui pagardinti puikiai tinka citrinos ar apelsino žievelės, vanilė ar graikiniai riešutai. Ingredientai, kuriuos naudojame gamindami kremus tortui, priklauso nuo kiekvieno virtuvėje besisukančio žmogaus fantazijos.“

Kūrybiškumą išlaisvinti galima ir dekoruojant bei puošiant desertus. Tam tinka įvairūs mėgstami ingredientai, tokie kaip šaldytos ar šviežios uogos, vaisiai. „Pirmiausia maisto užsimanome ir jį valgome akimis. Todėl deserto papuošimai yra svarbi gaminimo dalis, jie pritaikomi skirtingoms progoms ir kiekvieną tortą padaro vis kitokiu“, – sako R. Puzinienė.

Receptų receptai

Pašnekovė teigia, kad nors sekti receptus reikėtų atidžiai, tačiau, jei tam tikro tortui reikalingo produkto šaldytuve neturime, jį galime pamėginti pakeisti kažkuo kitu. Pavyzdžiui, vietoj sviesto naudoti margariną. Tiesa, ji primena, jog naujas ingredientas gali pakoreguoti gaminio skonį. Be to, renkantis produktus, reikėtų pasidomėti jų savybėmis, nes dažnai jos nėra vienodos. Pavyzdžiui, skirtingos miltų rūšys pasižymi skirtingu vandens sugėrimu.

Reikia pasirūpinti produktais ir priemonėmis

Vienas svarbiausių maisto ruošimo principų – pasirūpinti, kad naudojami produktai būtų švieži. Pasak ekspertės, derėtų sekti produktų galiojimo laiką, nes praradę savo vertę ingredientai gali lemti prastą gaminio skonį bei išvaizdą. Pavyzdžiui, dėl nebetinkamų naudoti kepimo miltelių tešla gali neiškilti, o pasenęs sviestas – suteikti nemalonų skonį.

Gaminant desertus svarbu ne tik atsakingai pasirinkti produktus, tačiau ir tinkamai juos paruošti. Jeigu recepte rekomenduojama, kad kiaušinio trynį ir baltymą reikėtų išmaišyti atskirai – tokių nurodymų derėtų laikytis. Torto pagrindą ar kitus kepinius reikėtų kepti gerai įkaitintoje orkaitėje. Kol desertas kepa, nereikėtų atidarinėti orkaitės durelių, nes tai trukdo tešlai kilti. Tikrinti ar tešla iškepė galime tuomet, kai vizualiai pamatysime, jog ji apkepė.

R. Puzinienė sako, kad tortą pagaminti galima su kiekvieno buityje randamais virtuvės prietaisais. Tačiau gaminant tikslių ingredientų kiekių reikalaujančius receptus labai praverčia virtuvinės svarstyklės. Visgi pašnekovė drąsina, kad keleto gramų miltų paklaida tešlos konsistencijos nesugadins. Todėl net ir neturint tokio virtuvės pagalbininko, internete galima nesudėtingai rasti informacijos, kokį tam tikro ingrediento gramų kiekį atitinka arbatinis ar valgomasis šaukštas.

Kaip pagaminti sveikesnį tortą?

Nors dažnai desertai laikomi ne itin sveiku mitybos pasirinkimu, ekspertė sako, kad galima atrasti būdų, kaip sumažinti nepageidaujamų produktų gaminyje kiekį. Kaip ir eksperimentuoti, taip ir atrasti norimą sveikesnį receptą padeda gaminant įgyjama patirtis.

„Visiškai atsisakyti cukraus tikriausiai negalime, nes jis desertą ne tik pagardina, bet ir, pavyzdžiui, maitina mieles, jas aktyvuoja, bei suteikia kepiniui spalvą. Tačiau tikrai galime sumažinti naudojamo cukraus kiekį, reguliuoti jį pagal savo skonį.

Receptų receptai

Kvietinius miltus galime pakeisti daugiau skaidulų turinčiais ir vitaminais praturtintais pilno grūdo kvietiniais miltais. Sviestą, kuris yra 70–80 proc. riebumo, galima pakeisti margarinu. Vietoj grietinės gali būti naudojamas jogurtas, galime gaminti želė ar jogurtinius tortus. Galbūt naudojant kiek kitokius ingredientus tortas ar pyragas atrodys ne taip gražiai, bet bus sveikesnis“, – patarimais dalijasi R. Puzinienė.

Receptų receptai

Projektas „Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“ pristato laidą „Receptų receptai“, kurioje galite rasti greitai paruošiamus, paprastus ir skanius receptus kasdienai ir šventėms. Receptų video galite rasti „Delfi“ portale ČIA (https://www.delfi.lt/receptai/projektai/receptu-receptai) arba kiekvieną šeštadienį kviečiame žiūrėti laidą „Receptų receptai“ per „Delfi TV“ 9.30 val.

„Receptų receptai“ laidos filmuojamos specialioje „Delfi TV virtuvėje“, kuri įrengta tam, kad norintys gaminti ir kurti galėtų tai daryti paprastai ir smagiai. „Delfi“ kviečia naudotis sukurta virtuve ir kurti turinį visus: maisto blogerius, virtuvės šefus ir kitus gaminti mėgstančius entuziastus. Ši išskirtinė erdvė veikiau primena namų svetainę, nei tradicinę virtuvę, o joje vykstantis veiksmas atviras visiems. Turite idėjų ar pasiūlymų – galite rašyti rinkodara@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją