Alfas kalbino „Ajurvedos akademija“ vadovę Liną Lukošienę.

Tikriausiai ne visi žino Ajurvedos terminą. Gal galėtumėte apie tai papasakoti plačiau?

Iš vienos pusės Ajurveda yra mokslas apie gyvenimą ir sveikatą. Iš kitos pusės – pirmoji pasaulyje žinoma medicinos sistema. Nepasakyčiau, kad ji yra kilusi iš Indijos, tiesiog ji išliko sanskrito kalba Indijoje. Anksčiau ji tiesiog ėjo iš lūpų į lūpas ir buvo užfiksuota sanskrito kalba, ir išliko keliose Azijos šalyse. Jos tikslas yra palaikyti sveikatą ir išgydyti sergančiuosius. Įdomu tai, kad pirmenybė suteikiama sveikatos palaikymui natūraliomis priemonėmis. Ajurvedoje yra labai svarbus maistas, dar sakoma, kad žmogus yra iš maisto.

Kiek reikia valgyti žmogui pagal Ajurvedos principus?

Reikia valgyti tiek, kad maistas būtų suvirškintas ir įsisavintas. Ajurvedoje yra tokia taisyklė, net nusakomas kiekis. Valgant reikia nusistatyti tikslą, kodėl valgote. Kaip bebūtų gaila, Ajurvedoje nėra tokio tikslo, kad reikia pasimėgauti maistu. Ji sako, kad valgymo tikslas yra palaikyti gyvybę, o tam, kad palaikytume gyvybę, užtenka saujelių maisto, pavyzdžiui grūdų, o jie turi daugiausia gyvybinės energijos. Grūdo daigas gali net pralaužti asfaltą. Dar viena taisyklė, kad maisto kiekį reikia padalinti į tris dalis. Įsivaizduoti normalaus, neištampyto skrandžio dydį ir trečdalį skrandžio reikėtų užpildyti kietu maistu: grūdai, vaisiai, riešutai ir pan. Kitą trečdalį reikėtų užpildyti skystu maistu, pavyzdžiui, arbatomis, vandeniu. Ir likusią vietą palikti orui, kad gerai vyktų virškinimas. Ajurvedoje teigiama, kad yra virškinimo ugnis, svarbu, kad ji gerai degtų, o tam jai reikia deguonies.

Alfas laidoje gamino grybainį, kuris nustebins net ir mėsos mėgėjus, sultingą, traškią picą ant grilio ir originaliai sūdytus agurkus su obuoliais. Be to, sužinojome, kaip paruošti traškų naminį skanėstą iš mėsos Jūsų augintiniui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)