Vaida Kurpienė kalbino knygos „Be glitimo“ bendraautorę Ingą Krasuckienę.

– Inga, kaip kilo mintis parašyti knygą apie glitimą?

– Mintis parašyti knygą kilo iš nelaimės. Man ir mano vaikui buvo nustatytas neceliakinis jautrumas glitimui. Simptomai buvo skirtingi, bet buvo labai aiškus verdiktas, kad reikia pašalinti glitimą iš mitybos. Pradžioje tai buvo ganėtinai sudėtinga, bet pavyko. Nusprendžiau pasikviesti draugę Jekateriną Buldakovą ir ji padėjo parašyti teorinę dalį, o aš, tuo metu būdama ligonė, pasakojau apie tai, ko labiausiai norisi ir iš savo patirties dalijausi tam tikrais receptais.

– Pasakojote, kad Jūsų sūnus valgė įprastus kvietinius miltus ir jam pradėjo slinkti plaukai. Toks labai neįprastas požymis. Kokie dar Jūsų pačios ir sūnaus pastėbėti požymiai vertė sunerimti?

– Kalbant apie sūnų, jam, būnant dvejų metų, prasidėjo alopecija, t. y. dėmėmis išslinko galvos plaukai. Kol buvo tik liežuvyje žaizdelės ar pasipūtęs pilvas, dar negalvojau, kad tai yra labai rimta, bet kai išslinko plaukai – tai vertė sunerimti. Pirmiausia važiavau į ligoninę, pasikonsultavau su gydytoju, ieškojau galimų variantų, kas čia gali būti. Gydytojas V. Urbonas pasakė, kad tai yra klasikinis alopecijos pavyzdys. Tuo metu man jau buvo nustatytas glitimo netoleravimas, dėl to vaikui buvo lengviau priprasti prie naujos dietos. O man buvo stiprūs migrenos priepuoliai, pūtėsi pilvas ir „geografinis“ liežuvis, t. y. daug žaizdelių burnoje. Dabar tų simptomų nebėra.

Glitimo netoleravimas

– Kokie dar požymiai, apart jūsų išvardintų, gali rodyti, kada reikėtų pasitikrinti dėl netolerancijos glitimui?

– Pradžioje mes su kolege Kristina Pozingyte būrėme tokią bendruomenę, įkūrėme puslapį atsakinėti žmonėms į klausimus, nes ta tema buvo labai mažai žinoma. Išgirdau daug žmonių patirčių, viena jų – svorio nepriaugimas, pastovus svorio netekimas. Skamba viliojančiai, tačiau žmones šitas dalykas vargina ir tai nėra taip linksma, kaip gali pasirodyti. Kai kurie žmonės dėl to negali net susilaukti vaikų. Yra įvairių simptomų: burnos gleivinės problemos, alopecija, išsipūtęs pilvas, bėrimai, sunkumo jausmas. Tiesiog nemalonūs simptomai, be kurių gyvenimas tikrai daug geresnis.

Laidoje knygos „Be glitimo“ bendraautorė Inga Krasuckienė įvardijo glitimo turinčius produktus, apie kuriuos niekada nebūtumėte pagalvoję, taip pat paaiškino, kuo keisti produktus, turinčius glitimo, o kepyklos įkūrėja Agnė Dzeranova pasidalijo dviejų duonų be glitimo receptais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją