Alfas kalbino indų salono „Žana“ vadovę Viltę Kačerauskaitę.

Kas yra geriau ir teisingiau: turėti didesnį puodų rinkinį ar investuoti į mažiau, bet kokybiškesnius puodus?

Pirmas klausimas atėjus kalbėti su klientu būna toks: „Kiek gaminate?“. Pirmiausia reikia išsiaiškinti poreikį, nes dažniausiai mums atrodo, kad mums reikia labai daug, o iš tiesų yra priešingai. Mums reikia visiškai ne daug, bet kokybiškų daiktų. Ypač puodų ir keptuvių.

Kokią keptuvę patartumėte įsigyti žmogui, jei jis nori turėti tik vieną universalią?

Vieną tokią universalią keptuvę patarčiau turėti ne ketaus vadinamo liaudyje špižiaus, ne nerūdijančio plieno. Patarčiau įsigyti įprastą aliuminio keptuvę, dengtą nelimpančia danga ir vienai keptuvei, visgi, rekomenduočiau gilesnį gylį, kadangi joje galėsite ir patroškinti. Nelimpančios dangos priežiūra yra paprasčiausia, maistas gaminamas su mažai riebalų, aliejaus, o tai yra sveika. Ir pasirinkus atsparesnę keptuvės dangą, ji jums tarnaus tikrai ilgą laiką, juolab, kad didžioji dalis keptuvių tinka visų tipų kaitlentėms. Jūs galite naudoti ant dujinės, ant elektrinės, jei laikui bėgant elektrinę pakeičiate į indukcinę, galite naudoti vieną ir tą pačią keptuvę.

Už kokią kainą galima nusipirkti tikrai gerą keptuvę?

Gerą keptuvę galite nusipirkti nuo 29 eurų (gali būti ir nuo 25) iki 79 eurų. Žinoma, nekalbant apie akcijas. Už tokią kainą galite nusipirkti tikrai kokybišką keptuvę. Savo funkciją atliks tiek mažiau, tiek daugiau kainuojanti, tačiau skirsis dangų tvirtumas. Todėl nuo to priklausys, kiek jūsų perkama keptuvė tarnaus. Ar tris, ar penkis metus.

Puodai ir keptuvės

Kokie mitai yra apie keptuvių plovimą? Kaip taisyklingai prižiūrėti skirtingas dangas?

Priežiūra yra šiek tiek skirtinga. Gal pradėkime nuo špižiaus, jis yra dviejų skirtingų tipų. Yra grynas špižius nedengtas jokia danga ir šiandien jau turime ir dengtą emale, tai padaryta tam, kad būtų lengvesnė priežiūra. Nedengtą ketų reikia ypatingai prižiūrėti dėl to, kad jis rūdija. To nereikėtų bijoti, nes prižiūrima labai lengvai. Tiesiog į keptuvę reikia pridėti druskos, iškaitinti aukštoje temperatūroje, netgi galima su kempine viską sušveisti, ištepat aliejumi ir viskas. Atsistato visa pirminė išvaizda. Net atsiradus rūdims nereikia bijoti, kadangi ketus yra geležis ir tai yra net sveika kraujui, nes geležies trūksta daugeliui žmonių ir tai nėra kenksminga. Špižių išplovus ir išvalius galima ir gremžti, ir su metaliniais įrankiais plauti, taip pat su plovikliu, skystu muilu. Labai svarbu yra tinkamai išdžiovinti. Reikėtų džiovinti apvertus keptuvę dugnu į viršų, kadangi vanduo turi nutekėti ir nesubėgti į dugną. Ir dar reikėtų pakaitinti, kad išgaruotų vanduo. Įtriname aliejumi ir viskas. Sandėliuojate ir paliekate kitam kepimui.

Nerūdijančio plieno keptuves svarbu tinkamai išsausinti, kad neatsirastų rūdžių ir jas patartina laikyti pateptas aliejumi. Paprasčiausia priežiūra yra nelimpančių dangų keptuvių, tačiau yra labai svarbūs keli momentai. Labai svarbu jos neperkaitinti ir staigiai nevėsinti, nes labai dažnai kepam, kepam, po šaltu vandeniu atvėsinam ir plaunam. To griežtai negalima daryti. Reikia keptuvei leisti natūraliai atvėsti ir idealiu atveju ji yra tiesiog išvaloma popieriniu rankšluosčiu ir net rekomenduojama neplauti labai dažnai. Jeigu plauname keptuvę, indaplovė yra nepatartina dėl to, kad atsiranda didelis temperatūrų skirtumas. Danga apsaugo jūsų kepamą maistą nuo pritraukimo, tačiau per laiką ji vis tiek yra pažeidžiama ir jums tarnaus trumpiau. Todėl reikėtų tiesiog atvėsinti, išplauti su įprastu valikliu, įprasta kempinėle ir labai svarbu negremžti, nenaudoti jokių abrazyvinių medžiagų, jokių šiurkščių kempinių. Jeigu jums prikepė maistas, tiesiog įpilkite vandens, šiek tiek palaikykite, netgi užkaitinkite keptuvę kelias minutes ir tuomet jūs kuo puikiausiai ją išplausite nepažeisdami keptuvės dangos. Tokia ta priežiūra. Labai svarbu nedėti karštos keptuvės po šaltu vandeniu.

Alfas laidoje gamino sriubą su paukštienos kulšelėms, kurią norėsis gaminti ir valgyti vėl ir vėl bei saldžias ir sūrias amerikietiškas mini picas vaikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)