Turbūt svarbiausia – tradicinė ir kartu unikali – Velykų stalo puošmena yra margutis. Margučių valgymas nuo seno turi simbolinę prasmę: tai ir burtas, ir vaisingų metų linkėjimas, ir gyvybės simbolis. Jei rūpi, kokį maistą valgome, ką dedame į savo organizmą, greičiausiai rūpės ir kaip kuo natūraliau nudažyti margučius.

Nors egzistuoja nemažai dažančių maisto produktų (pvz. burokėlis, mėlynasis kopūstas, svogūnų lukštai), turbūt pats patogiausias natūralus dažymo būdas – naudojant arbatą. Nereikia nieko smulkinti, pjaustyti, ilgai nuvirti. Nereikia ir pirkti 10 kg svogūnų dėl dviejų stiklinių svogūno lukštų.

Spalvų, iš kurių galima rinktis – tikrai gausu, o kai kurios – labai netikėtos. Raudonoji rooibos arbata suteiks švelnią raudono gintaro spalvą, kinrožė – urbanistinę pilkšvą, uogų arbata – melsvą, violetinį, Pietų Amerikos matė – žalsvą, ciberžolė – geltoną, mėlynojo žirnio žiedai – smaragdinę (o jei dažant pilsite acto ar citrinos – violetinę).

Velykinių kiaušinių marginimas arbata

Arbatos margučių dažymui pakaks 3 valgomųjų šaukštų. Pavirę arbatą apie 10 minučių kartu su kiaušiniais, apie gausite lengvo, šviesaus atspalvio margučius. Daugiau spalvų kiaušiniai įgaus užplikytoje arbatoje juos palikus per naktį, 8-10val. Palikę kiaušinius „arbatos spa“ paskutinę naktį prieš Velykas, sekmadienio ryte turėsite malonius atradimus!

Šalia margučių Velykų stalui arbatų pagrindu galima paruošti ir natūralių, spalvingų gėrimų – tiek karštų, tiek gaiviųjų. Stipri arbatos ištrauka, sumaišyta su sultimis ar gazuotu vandeniu, bus natūralus, naminis, spalvingas „limonadas“.

O ieškantys šio to naujo ir mažiau įprasto mūsų kraštams gali pasigaminti kitokių margučių: kiniškų „arbatos kiaušinių“. Tai – kietai virti kiaušiniai, marinuoti ir dažyti juodoje arbatoje ir prieskoniuose. Kadangi prieš marinuojant jų lukštas yra švelniai suskaldomas šaukštu, gražiais marmuro raštais nusidažo pats kiaušinio baltymas, o kiaušinis prisigeria egzotiško arbatos, prieskonių ir sojų mišinio. Tokį „margutį“ smagu lupti, nes taip pamažu atsiskleidžia visas kiaušinio margumas ir grožis, o jo skonis paįvairins Velykų stalą.

Velykinių kiaušinių marginimas arbata
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)