Turbūt svarbiausia – tradicinė ir kartu unikali – Velykų stalo puošmena yra margutis. Margučių valgymas nuo seno turi simbolinę prasmę: tai ir burtas, ir vaisingų metų linkėjimas, ir gyvybės simbolis. Jei rūpi, kokį maistą valgome, ką dedame į savo organizmą, greičiausiai rūpės ir kaip kuo natūraliau nudažyti margučius.

Nors egzistuoja nemažai dažančių maisto produktų (pvz. burokėlis, mėlynasis kopūstas, svogūnų lukštai), turbūt pats patogiausias natūralus dažymo būdas – naudojant arbatą. Nereikia nieko smulkinti, pjaustyti, ilgai nuvirti. Nereikia ir pirkti 10 kg svogūnų dėl dviejų stiklinių svogūno lukštų.

Spalvų, iš kurių galima rinktis – tikrai gausu, o kai kurios – labai netikėtos. Raudonoji rooibos arbata suteiks švelnią raudono gintaro spalvą, kinrožė – urbanistinę pilkšvą, uogų arbata – melsvą, violetinį, Pietų Amerikos matė – žalsvą, ciberžolė – geltoną, mėlynojo žirnio žiedai – smaragdinę (o jei dažant pilsite acto ar citrinos – violetinę).

Velykinių kiaušinių marginimas arbata
Foto: Recepto autorius

Arbatos margučių dažymui pakaks 3 valgomųjų šaukštų. Pavirę arbatą apie 10 minučių kartu su kiaušiniais, apie gausite lengvo, šviesaus atspalvio margučius. Daugiau spalvų kiaušiniai įgaus užplikytoje arbatoje juos palikus per naktį, 8-10val. Palikę kiaušinius „arbatos spa“ paskutinę naktį prieš Velykas, sekmadienio ryte turėsite malonius atradimus!

Šalia margučių Velykų stalui arbatų pagrindu galima paruošti ir natūralių, spalvingų gėrimų – tiek karštų, tiek gaiviųjų. Stipri arbatos ištrauka, sumaišyta su sultimis ar gazuotu vandeniu, bus natūralus, naminis, spalvingas „limonadas“.

O ieškantys šio to naujo ir mažiau įprasto mūsų kraštams gali pasigaminti kitokių margučių: kiniškų „arbatos kiaušinių“. Tai – kietai virti kiaušiniai, marinuoti ir dažyti juodoje arbatoje ir prieskoniuose. Kadangi prieš marinuojant jų lukštas yra švelniai suskaldomas šaukštu, gražiais marmuro raštais nusidažo pats kiaušinio baltymas, o kiaušinis prisigeria egzotiško arbatos, prieskonių ir sojų mišinio. Tokį „margutį“ smagu lupti, nes taip pamažu atsiskleidžia visas kiaušinio margumas ir grožis, o jo skonis paįvairins Velykų stalą.

Velykinių kiaušinių marginimas arbata
Foto: Recepto autorius