Pasilepinti būtina, bet štai ko verta nepamiršti
Švieži žalumynai, ridikėliai ir įvairios daržovės, pasak biomedicinos mokslų daktarės, mitybos konsultantės Sandrijos Čapkauskienės, turėtų būti vienu svarbiausių šventinio stalo akcentu. Kuo ryškesnės daržovės, tuo daugiau antioksidantų gauname, o jie stiprina mūsų imunitetą, mažina uždegimus organizme. Pašnekovės teigimu, perkant ar gaminant desertą patiems, svarbiausia vadovautis keliomis taisyklėmis: vengti baltųjų miltų, pridėtinio cukraus, transriebalų, įvairių sintetinių dažiklių ir kvapų. Yra puikių alternatyvų šiems komponentams pakeisti. Namuose galima pagaminti sveiką, nekeptą pyragą iš džiovintų ar šviežių vaisių, uogų, sėklų, riešutų ir jų sviesto (be pridėtinio cukraus ir aliejų), pilnagrūdžių kruopų, medaus, juodojo šokolado, kokoso drožlių.
Ką rekomenduoja pasigaminti žinomi žmonės?
Sporto trenerė ir mitybos specialistė Laura Panavė pabrėžė, kad jei norime ne tik per Velykas, bet ir viso karantino metu išlaikyti formas, reikėtų vengti mišrainių su padažais, pyragų ir bandelių iš parduotuvių, mažą maistinę vertę, bet didelį kalorijų kiekį turinčių miltinių patiekalų ir užkandžių. Ant stalo turėtų karaliauti žaluma, riešutai, sėklos, beje, su jomis galima iškepti ir puikią naminę duoną.
„Šiais metais Šv. Velykos iš tiesų bus kitokios, todėl ir vaišių stalas mūsų šeimoje bus kitoks nei įprasta. Šv. Velykų rytas turėtų būti ypatingas“, – todėl L. Panavė rekomenduoja pasigaminti pupelių brownie pyragą.
Laidų vedėja Gerda Žemaitė pasakojo, kad kiekvienais metais buvusią tradiciją eiti į bažnyčią, šiais metais kardinaliai pakeitė karantinas. Tačiau visa šeima dažys margučius ir gamins mėgstamiausius patiekalus.
„Andrius gamins lauke, planuojame ruošti putpeles su ypatingu marinatu, taip pat bulvinius blynelius. Na, o aš gaminsiu pyragą. Visi turėtume save palepinti, o svarbiausia, norėčiau palinkėti atsipalaiduoti. Visiems dabar sudėtingas metas, įtemptas laikas, kai trūksta kantrybės, bet viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą. Svarbiausia ramybė, atsipalaidavimas ir susitelkimas saugant vieni kitus”, – sakė G. Žemaitė.
Eksperimentuokite su riešutais ir žalumynais
Maisto tinklaraščio autorės Aurelijos Gurskienės šių metų Velykų kodas – paprastumas, derinamas kartu su kūrybiškumu. Kasdien šeimai gaminanti ir įvairius naujus receptus išbandanti Aurelija ragina prisiminti, kad šventiškumo įprastiems patiekalams suteikti padeda įvairesnės daržovės ir sėklos ar riešutai. „Į mėgstamas salotas berkite saujelę kepintų ir sūdytų žemės riešutų ir jos atrodys tikrai šventiškai. Šie riešutai labai tinka ir avokado bei trumpavaisių agurkų derinyje, o orkaitėje kepintais ir sūdytais migdolais įdarytos alyvuogės, pamarinuotos kokybiškame alyvuogių aliejuje su apelsinų ir laimo sultimis bei prieskoniais, tikrai nustebins savo skoniu”, – įkvėpė gaminti ir ragauti Aurelija.
Mažiausiems patiekalų ragautojams A. Gurskienė siūlo kepti lietinius ir įdaryti juos riešutų sviestu su uogomis, karamelizuotais obuoliais ar vištienos ir daržovių troškiniu. Lietiniai patiks ir suaugusiems, ieškantiems būdų, kaip skaniai sunaudoti visus likusius kiaušinius. Tereikia įpjaustyti juos į lietinį blyną, pagardinti vytinto kumpio riekele, krevetėmis ar lengvai patroškintomis tarkuotomis cukinijomis.
Sveikam ir spalvingam Velykų stalui – receptai iš riešutų ir džiovintų vaisių
Jei planuojate desertą gaminti patys, bet trūksta idėjų, iš ko paruošti sveiką torto ar pyrago alternatyvą, gaminkite iš riešutų ir džiovintų vaisių. Jie suteiks egzotiško skonio ir spalvų. Štai šokoladiniai goji uogų batonėliai ir migdolų triufeliai ar pistacijų sausainiai – ypač paprastai pagaminami, bet yra gardūs ir patinka ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.
Šokoladiniai goji batonėliai
- 1 puodelio datulių be kauliukų
- Pusės puodelio migdolų sviesto
- Pusės puodelio dygliuotojo ožerškio (goji) uogų
- Pusės puodelio pjaustytų pistacijų
- 2 šaukštų tirpinto kokosų aliejaus
- Šokoladinei masei: puodelio tirpinto juodo šokolado
Gaminame:
Datules sutrinkite su migdolų sviestu. Įberkite pjaustytas dygliuotojo ožerškio (goji) uogas, pistacijas, įmaišykite kokosų aliejų. Mišinį supilkite ant kepimo popieriaus, gerai suspauskite ir išlyginkite. Užpilkite tirpintą šokoladą. Laikykite šaldytuve 3-4 valandas ir skanaukite!
Pistacijų skonio sausainiai, kurių nereikia kepti
- 1 puodelio pistacijų
- Pusės puodelio nesaldinto, susmulkinto kokoso
- Pusės puodelio avižų dribsnių
- 2 šaukštų klevų sirupo
- 1-2 šaukštai vandens
Įdarui reikės:
- 1 puodelio nesaldinto susmulkinto kokoso
- Pusės puodelio anakardžių riešutų
- Pusės puodelio avižų dribsnių
- 2 šaukštų migdolų sviesto
- 1 šaukšto tirpinto kokosų aliejaus
Gaminame:
Sutrinkite sausainiams gaminti skirtus ingredientus. Suminkykite ir iškočiokite tešlą, kol ji taps maždaug pusės centimetro storio. Išpjaukite apvalius sausainukus ir įdėkite juos į šaldiklį dešimčiai minučių, kad sukietėtų.
Pasiruoškite įdarą – sutrinkite jam skirtus ingredientus iki lygios masės. Išimkite sausainius iš šaldiklio, tepkite įdarą, o ant jo viršaus uždėkite dar vieną sausainį – taip suformuosite dvigubus sausainius.
Rožiniai migdolų triufeliai
- 1 puodelio datulių be kauliukų
- Pusės puodelio migdolų miltų
- 2 šaukštų migdolų sviesto
- 2 šaukštų vandens
- Pusės puodelio šaldytų džiovintų aviečių
- 2 šaukštų kokoso drožlių
Gaminame:
Sutrinkite triufeliams skirtus ingredientus, kol masė bus puri ir minkšta. Iš šio mišinio suformuosite apie 15 triufeliukų. Avietes sutrinkite ir sumaišykite su smulkiomis kokoso drožlėmis. Šiame mišinyje apvoliokite migdolų triufelius. Laikykite šaldytuve. Skanaus!
Lauros Panavės šokoladinis pupelių pyragas
- 2 indelių konservuotų aštriųjų (jei nepatinka čili, galite imti paprastas) juodųjų pupelių
- 2-3 kiaušinių
- 2 gerai prinokusių bananų
- 10 išmirkytų datulių
- 7 šaukštų kakavos miltelių
- 1 a. š. kepimo miltelių
- Medaus, agavų sirupo – 100 ml
- Papuošimui: juodas šokoladas, šviežios ar džiovintos uogos
Gaminame:
Pupeles nuplauname šaltu vandeniu. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Viską (išskyrus baltymus) sutriname trintuvu iki gražios vienalytės masės. Kiaušinio baltymus suplakame su žiupsneliu druskos ir lengvai įmaišome į masę. Paruoštą masę pilame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame apie 45 minutes 180°C orkaitėje. Neperkepkite, pyragas turi būti drėgnas.
Gerdos Žemaitės kondensuoto pieno pyragas
Reikės:
- 400 g kondensuoto, saldinto pieno
- 200 g miltų
- 100 g tirpinto sviesto
- 3 kiaušinių
- Po vieną šaukštelį: kepimo miltelių, vanilinio cukraus
- Žiupsnelio druskos
Gaminame:
Visus ingredientus sudėti į dubenį ir išplakti, supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.