Švieži kiaušiniai, traški bandelė, kumpis ir olandiškas padažas – visų šių ingredientų skonių dermė nepalieka abejingų. Yra įvairiausių šio patiekalo variacijų, tačiau iš pažiūros įgudusių šefo rankų reikalaujantis receptas nesunkiai gali užkariauti ir jūsų virtuvę.

Viena garsiausių Lietuvos šefių, Vilniuje esančios kavinės „Sugamour“ virtuvės šeimininkė Aldona Gečienė parodė, kaip patiems pasigaminti klasikinį benediktą.

Vienai porcijai reikės:

  • dviejų žalių kiaušinių;
  • dviejų bandelių arba batono riekių;
  • sviesto (gali būti su žolelėmis);
  • virto kumpio;
  • 1 litro vandens;
  • balto vyno acto;
  • olandiško padažo (karšto vandens vonelėje kiaušinio tryniai sukami su lydytu sviestu, kai sušyla, beriama druskos ir pilama citrinos sulčių);
  • žalumynų papuošti.

Gaminimo eiga:

  • Užvirkite vandenį puode. Kuo puodas aukštesnis, tuo lengviau bus virti kiaušinius.
  • Į vandenį įpilkite acto, vanduo turi būti rūgštokas, bet ne itin rūgštus.
  • Prieš įmušdami kiaušinius įsukite vandenį puode, kol vanduo sukasi – įmuškite kiaušinius ir toliau sukite.
  • Kiaušinius reikia virti tris minutes.
  • Bandeles sutepkite sviestu, pakaitinkite orkaitėje, kol apskrus.
  • Kumpį taip pat pakepkite orkaitėje arba keptuvėje su gabalėliu sviestu.
  • Formuokite bokštelį – dėkite bandelę, ant viršaus – kumpį ir kiaušinį. Viską apipilkite olandišku padažu. Viršų papuoškite žalumynais.

A. Gečienė akcentuoja, kad svarbiausias dalykas gaminant Benedikto kiaušinius – jų nepervirti. Tada vidus bus minkštas, o baltymas gražiai apsivys trynį. Jei laikysitės šios taisyklės, pasigaminti skanius pusryčius pavyks ir jums.