Ši linksma muslmonų šalis su labai liberaliu požiūriu į kai kurius Korano nurodymus (pavyzdžiui, jie geria degtinę lyg niekur nieko, net saulės atokaitoje, kai lauke trisdešimt penki laipsniai karščio, esu tai bandęs ir nepatariu niekam) buvo sukurta carinės Rusijos, atplėšiant dalį tuometinės Persijos. Rusijai pravertė, nes gavo priėjimą prie Kaspijos jūros.

Buvo laikotarpis, kai ten dažnai lankydavausi, Baku turėjau draugų, teigiamai žiūrinčių į mane ir į Lietuvą, ir jie turėjo įprotį surengti man vaišes paskutinį vakarą prieš išvykstant, kepdavo ėriuką ir vis nepamiršdavo įpilti. Viena viešnagė baigėsi, likus keturioms valandoms iki registracijos į mano rytinį lėktuvą, skrendantį į Miuncheną, numigau viešbutyje dvi valandas ir nelyg visiškas zombis palikau svetingą šalį, dar pamiršęs viešbutyje mėgstamiausią švarką, nes prieš akis viskas plaukė.

Lėktuve prie manęs sėdėjo pagyvenusi vokiečių pora, ir moteris netrukus po pakilimo apalpo. Kad galėtų ją gaivinti ir kol aš pats neapalpau, nes buvau pabalęs, mane perkėlė į verslo klasės saloną, kur pasodino šalia sportinės išvaizdos jauno skustagalvio vyriškio, pasipuošusio sportiniu kostiumu ir su dideliu geltono metalo laikrodžiu ant riešo. Manau, jis buvo olimpietis arba bent jau tarptautinės klasės sporto meistras.

Netrukus kaimynas pranešė man, kad nuo manęs taip niūchina česnakais, kad jis negali užmigti. Aš pasipiktinęs atsakiau, kad gal nuo jūsų paties neša česnakais, o aš blogai jaučiuosi – ir užsnūdau, ir per snaudulį prisiminiau, kad dar prieš kelias valandas išties valgiau dideliais kiekiais česnakus, kuriuos man patiekė prie ėrienos, ir užsigėrinėjau minėtus česnakus skaidriu gėrimu, kurio pavadinimo minėti negaliu. Pasakysiu tik tiek, kad galva plyšo ir mano kvėpavimą galima būtų padegti ir gauti liepsną.

Pramerkęs akis pamačiau sportininką, kuris žiūrėjo į mane su nebyliu priekaištu. Aš jo atsiprašiau ir pasakiau, kad galimai čia būtent nuo manęs trenkia česnakais. Jis pradžiugo, mes išgėrėme po kelias skardines alaus ir išsiskyrėme jau draugais. Smagu, kad pasirodžiau tinkamas savo šalies ambasadorius.

Restoranas Old Baku yra Vilniaus Senamiestyje ir jis pakeitė anksčiau tose patalpose buvusį romų (čigonų) restoraną („Užkalnis valgo pas čigonus: „Eičiau ir vėl, net ne dėl maisto“).

Restoranas Old Baku

Restoranas apstatytas paprastai, greituoju būdu, žmonių viduje buvo nemažai ir padavėjas ant galvos buvo užsidėjęs tokią minkštą beretę, su kokia rusiškuose filmuose buvo vaizduojami kaukaziečiai. Jis ne tik buvo draugiškas, bet net sutiko mudu su dukra nufotografuoti. Paprastai nesifotografuoju prie stalo restoranuose, kaip daro paprasti lankytojai, kurie visi atsisuka nuo stalo į kamerą ir pozuoja – nesifotografuoju, nes esu pernelyg išvaizdus ir nenoriu kitiems sukelti pavydo, bet čia padariau išimtį.

Vienintelis dalykas, kuris nuvylė, buvo tai, kad jie neturėjo liulia kebabų, nes juos kepa ant kažkokio ypatingo grilio ir tai vyksta tik vakare. Bet geriau teisingai kepti, negu bet kaip.

Nustebindau pats save, užsisakydamas salotų su baklažanu, keptu ant grilio (5 EUR) – jos buvo gaivios, gražios ir priminė persiškas vakarienes pas draugus iraniečius.

Restoranas Old Baku

Patiekalas vardu sadž (sadj), kainavęs trylika eurų, buvo ėrienos gabaliukai su luptais pomidorais, grybais, baklažanais ir atrodė kaip nelabai išmanus, bet sąžiningas, doras ir nuoširdus namų virtuvės pavyzdys.

Visiškai pribloškė ėrienos šonkauliai (tik keturiolika eurų, ar jūs pasiutot, patiekalas vertas keturiasdešimties) – tokios kokybės ėrienos Vilniuje ar Europoje retai gausi. Tai man buvo viena geriausių ėrienų per pastaruosius dešimt metų. Azerbaidžane dar skaniau, bet šis restoranas, pavadintas Baku vardu, laiko vėliavą aukštai iškėlęs. Eikite ten visi. Aš irgi eisiu, ir aš pažadu sulaukti to liulia kebabo.

Dviese sumokėjome 48.50 EUR ir palikau dvidešimt procentų arbatpinigių, iš to džiaugsmo, kad jie turi kasos aparatą, kur iškart galima pridėti arbatpinigius. Mat esu ne tik teisingas, bet ir dosnus.
Keturios žąsys iš penkių.

Restoranas Old Baku

Old Baku, Etmonų g. 2, Vilnius.
Tel. +370 631 22313.
Instagrame: oldbakult
Sekmadieniais nuo vidurdienio iki 22:00, nuo antradienio iki ketvirtadienio nuo 11:30 iki 23:00, penktadieniais ir šeštadieniais nuo 11:30 iki 01:00.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)