Restoranas “Buatta”, apie kurį šiandien papasakosiu, yra pačiame Palermo centre, turistinėje gatvėje, ir man pasirodė keista, kad jis teigiamai įvertintas “Michelin” gido ir kitų garsių leidinių: ir “Gambero Rosso”, ir “L’Espresso”, ir “Slow Food”. Labai retai pasitaiko, kad geri restoranai būna turistų ganyklose, nes paprastai mechanika yra tokia: arba į restoraną ateina netyčia, kadangi jis ant tako ir tinka žmonėms, kurie eina bet kur, kad tik nereikėtų klaidžioti (ir tada dėl jų nereikia stengtis), arba į restoraną eina dėl maisto, ir tada tikrai neapsimoka būti ant turistinio tako ir mokėti trigubai didesnę nuomą.

Šiaip turistai yra neišrankūs gyvūnai: net ir Sicilijoje, kur maistas fantastiškas, yra vietų, kur žmonės sėdi, valgo lauke, praeidamas pasižiūri į jų lėkštes ir žinai, kad nieko gero. Net ragauti nereikia. Mat pasaulis pilnas žmonių, kuriems tas pats, ką valgyti. Jie kemšasi dalykus į save negalvodami ir nesuvokdami. Taip yra todėl, kad juos vaikystėje neskaniai maitino, skonis nebuvo išlavintas, ir jie išaugo tokie organoleptiškai neįgalūs.

“Buatta” skelbiasi siūlantys liaudies maistą, ir jie nemeluoja. Šiaip Sicilija tradiciškai nėra turtingas kraštas, ir žmonės valgė labai kuklų, negudrų maistą iš labai gerų produktų (geriausios pasaulio citrinos, geriausias alyvuogių aliejus, pomidorai apskritai tobuli, geresni net nei tie, kurie prie Neapolio). Restoranas tai atkuria ilgai negalvodamas ir atkiša turistams senamadiškus primityvius patiekalus, tokį itališką mūsų baltos mišrainės ir karbonadų atitikmenį.

Kūrybos - praktiškai nulis. Užtat imtasi normalios rinkodaros, nutaikytos į neišmanėlius: prikišta garsių prekės ženklų sudėtinių dalių pavadinimų, kad pataikytų į savivertę tiems valgytojams, kurie neatskiria virto kumpio nuo rūkyto, bet nori galvoti, kad čia paragavo kažką labai jau tokio pripažinto, patvirtinto ir prestižinio. Taip pat elgiasi alyvuogių aliejaus pardavėjai Lietuvoje: kadangi dauguma pirkėjų pagal skonį neskiria saulėgrąžų aliejaus nuo masažo aliejaus, tai kai jiems reikia parduoti brangų alyvuogių aliejų, rašoma, kiek konkursų aliejus yra laimėjęs ir kaip jis pripažintas geriausiu (kadangi Italijoje konkursų yra begalės ir kiekviename - dešimtys prizininkų, tai kiekvienas aliejus būtinai bus ką nors laimėjęs).

Pasta bucatini (kaip stori spagečiai, tik su skylute per vidurį) su laukiniais pankoliais ir ančiuviais buvo valgoma, bet aš tokią ir pats pasigaminu. Tai - rodiklis. Aš nenoriu restorane valgyti taip, kaip aš ir pats galiu pagaminti. Už penkiolikos eurų pastos lėkštę aš noriu stebuklo. Turiu tokią teisę.
Pasta žuvies (juokingas pavadinimas: jūrų gaidys, angliškai - gurnard) sultinyje (maži ryžiukai) irgi buvo gera, bet ir vėl, paprasčiausias paprastumas.

Sicilietiškos dešros su pankolių sėklomis? Geroje parduotuvėje Palerme tikrai gardesnių nusiperku (sicilietiška dešra yra mano mėgstamas patiekalas, dievinu šį maistą). Tą patį galiu pasakyti ir apie jūros gėrybes, virtas puode, su duonos trupinių patirštinimu - klasikinis beturčių būdas daryti, kad būtų sočiau, taip maitino vargingiausius valstiečius, bet ar mums taip reikia valgyti šiandien?
Sicilietiška kasata (pyragas su rikotos sūriu ir cukatomis) buvo kaip iš vidutiniško prekybcentrio, o jau boba (variantas be romo, su kaštainiais ir svarainiais) buvo tiesiog sugadintas klasikinis Neapolio desertas.

Dviese sumokėjome 103 EUR ir arbatpinigius. Deja, negaliu šiai turistų gaudyklei duoti daugiau, nei dviejų žąsų iš penkių. Geriausias dalykas restorane yra puikus interjeras ir šachmatinės grindys, kaip tame restorane iš filmo “Krikštatėvis”, kur jaunasis Michaelas Corleone nušauna ir konkurentą, ir korumpuotą miesto policijos vadą. Filmo režisieriui taip patiko grindys restorane, kad tyčia buvo pakėlęs kamerą aukščiau, nei įprastai, kad tų grindų daugiau matytųsi kadre.

Kokia išvada? Kartais ir Michelin kritikai klysta. Kartais teisus būna Užkalnis.

Buatta, via Vittorio Emanuele 176, Palermo, Italija. Tel. +39 091 322 378. Tinklalapis: www.buattapalermo.it

Nuo antradienio iki sekmadienio, nuo 13:00 iki 15:00 ir nuo 19:30 iki 23:30

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)