Sesės – skirtingos, idėjos – bendros

„Po mokyklos stojau į Utenos kolegiją, kur baigiau kosmetologijos studijas. Vėliau dar baigiau vizažistės kursus, mėginau daryti makiažus, tačiau vis dėlto nusprendžiau šiuo keliu nežengti“, – apie savo darbo patirtį pasakojo Akvilė.

„Na, o aš po mokyklos išvykau mokytis į Angliją, bet taip jau nutiko, kad tarptautinio verslo studijos buvo ne man. Nusprendžiau pasilikti Anglijoje ir ten praleidau devynerius metus. Dirbau restorano vadove. Ten įgavau didelės patirties ir užsiauginau gerą skūrą“, – atviravo Gedvilė bei pridūrė, jog didžiasias postūmis grįžti į gimtinę buvo šeimos ilgesys.

Sesės – labai skirtingos. Skirtingi ir jų gyvenimo patyrimai. Viena jau turi nemažos patirties darbo maitinimo įstaigose, kitai įkurtas verslas – visiškai nauja sritis, ir, galima sakyti, pirmasis rimtas darbas, reikalaujantis išties daug pastangų.

„Savo ir bendro“

Pasiteiravus, kaip gimė būtent kepyklėlės verslo idėja, vyresnėlė atsako: noras turėti „kažką savo ir bendro“ jas lydėjo jau seniai. „Aš ilgą laiką dirbau kažkam kitam. O esu toks žmogus, kuris visuomet atsiduoda darbui 100 proc., todėl susimąsčiau, kodėl save atiduodu kažkam kitam, jei galiu tai padaryti dėl savęs“, – sakė Gedvilė.

Konditerija ir verslo kūrimas sesių gyvenime labai persipynė, kadangi generuodamos verslo idėjas, tuo pačiu metu lankė konditerijos kursus.

„Pagalvojome, kad kepyklėlių Panevėžyje tikrai yra, bet nėra tokios šiuolaikiškos, kurios požiūris į šviežų kepinį būtų kitoks. Mes labai norėjome, kad pas mus atėjusiems klientams nė mintis nekiltų klausti, ar šviežia. Todėl mes ir dirbame nuo 5 val. ryto, kad čia viskas būtų šviežia, gardu ir kokybiška“, – kalbėjo mergina.
Gedvilė

Tačiau Akvilės teigimu, verslo idėjų buvo visokių: ir rūbų parduotuvė, ir restoranas. „Visgi konditerija – mums buvo pažįstama sritis, todėl ties ja ir apsistojome.“

Panevėžys – savas kraštas

Panevėžys – tai miestas, kuriame merginos užaugo, todėl, kad verslas bus įkurtas čia – nebuvo nė dvejonių. „Vis dėlto, ateityje tikrai norėtume plėstis ir atidaryti „Bakin’“ kepyklėles ir kituose miestuose“, – teigė jaunėlė.

„Čia juk viskas mums pažįstama. Žinojome, kad ir ši vieta, esanti centre, šalia autobusų stotelės, yra strategiškai gera, todėl nereikėjo daryti papildomų tyrimų, ką būtų tekę atlikti, jei būtume kepyklėlę atidarę kitame mieste“, – sakė Gedvilė.
Akvilė

Versle: nuo kepimo iki bendravimo su klientais

Kepyklėlė Panevėžyje duris atvėrė praėjusių metų rugsėjį. Verslininkių tikinimu, įkurti įmonę nebuvo lengva. „Iš tiesų, viskas buvo iššūkis, nes tai – mūsų pirmasis verslas“, – paaiškino Akvilė.

„Atidarymo dieną mane kankino migrena, nes streso buvo labai daug. Pergyvenau, ar žmonėms patiks kepyklėlė, ar tiks interjeras ir t. t.“, – komentavo Gedvilė.

Merginoms ypač svarbu, kad jos ne tik vadovautų kepyklėlei, bet ir pačios aktyviai įsitrauktų į vykdomas veiklas: kepimą, darbą su klientais ir t. t.

„Atėję žmonės dažnai stebisi, kad mes pačios, kaip vadovės, dar ir dirbame kepykloje, aptarnaujame klientus. Manau, labai svarbu ne tik vadovauti, bet ir pabendrauti su klientais, pristatyti save. Reikia mokėti pabūti visose rolėse, nes niekada negali žinoti, kas gali nutikti. Juk darbuotojai gali susirgti ar nutikti kokia kita bėda“, – pasakojo 12-os žmonių komandai vadovaujanti verslininkė.

Kepyklėlėje klientams siūloma pyragaičių, sausainių, tortų, duonos ir viskas gaminama vietoje. Vakardienos gaminiai parduodami su nuolaida.

Pykčių – nėra

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog dirbti su sese – nelengva. Vis dėlto Akvilė atskleidė, kad jos, nors ir skirtingos, visuomet priima viena kitos nuomonę: „Galbūt įtakos tam turi tas faktas, kad Gedvilė ilgai buvo emigravusi, todėl susiformavo didelis abipusis ilgesys viena kitai ir nekyla noras pyktis.“

„Apskritai, verslą vystyti kartu su sese – labai smagu. Juk dviese lengviau. Žinoma, turiu pabrėžti, kad versle draugų nėra, tačiau mes viena kita labai pasitikime“, – dėstė Gedvilė.

Ir čia Gedvilė turi patarimą jaunuoliams, svarstantiems apie savo nuosavą veiklą: „Man atrodo, kad jei žmogus turi aiškią viziją ir žino ko nori, svarbiausia tikėti ta svajone. Nedarykite to todėl, kad aplinkiniai tą daro. Darykite todėl, jog patys to trokštate visa širdimi. Mes susikūrėme savąją svajonę ir žinojome, ko siekėme. Taip pat svarbu paminėti, jog jei pirmasis verslas ir nepavyks, nereikia nuleisti rankų. Galbūt pavyks antras, gal trečias. Nepasiduokite! Geriau pabandyti ir žinoti, nei vėliau gailėtis, jog niekada nepabandėte.“

Atotrūkis – vestuvių planavimas ir kelionės

Panevėžietės atviravo, kad turint verslą nuo darbo pabėgti sunku. „Dirbame dieną naktį, nes, kai turi verslą – negali nuo jo pabėgti, tačiau, be abejo, turime įvairių veiklų, kuriomis užsiimame laisvesniu laiku“, – atskleidė Akvilė, visą vasarą skyrusi vestuvių planavimui – rugsėjį mergina ištekėjo už mylimojo.

„Aš šoku lotynų šokius, mokausi ispanų kalbos, skaitau knygas. Mėgstame su sese grilinti ir gaminti konditerinius gaminius: keksus, tortus. Mūsų bendras užsiėmimas – gaminti maistą. Mudviems patinka skaniai pavalgyti, o mano kelionės visuomet sukasi aplink skanų maistą (juokiasi). Visada planuodama kelionę žiūriu, kur skaniai pavalgysiu, kur išbandysiu kažką naujo“, – sakė Gedvilė. Pasak jos, kelionėse neretai gimsta ir nauji receptai.

Vienas kumštis

Už verslumo gyslelę kraujyje sesės dėkoja ir tėvams, kurie joms iki šiol didžiausias ramstis. „Mūsų tėvai labai jaunatviški, todėl esame labai artimi, turime stiprų ryšį ir bendraujame kaip draugai“, – teigė Akvilė.

„Be abejo, jiems jaučiame ir labai didelę pagarbą, nes tėvams visuomet galima išsipasakoti, paprašyti patarimo dėl verslo ir ne tik. Mes kaip vienas kumštis. Tą verslumą perėmėme iš jų“, – pridūrė Gedvilė.