Svarbios detalės: prieskonių rupumas ir aliejaus rūšis

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia Raimondas Čironis, Vilniaus paukštyno naujų produktų kūrimo technologas, norint mėgautis puikiais vištienos patiekalais, tereikia geros kokybės, kuo šviežesnės mėsos ir tinkamai suderintų skonių marinato.

„Vištiena yra itin universali mėsa. Skirtingai ją ruošiant, kūrybingai derinant marinatų ingredientus, taip pat pasirenkant vis kitas jos dalis, vištieną galima ruošti kasdien ir ji nepabos. Žinoma, norint mėgautis tikrai geru patiekalu, reikėtų rinktis kuo šviežesnę mėsą. Priklausomai nuo to, kokią dalį pasirinksite, marinavimui užteks nuo pusės iki poros valandų – juk vištienos papildomai suminkštinti nereikia, tik suteikti jai skonio“, – sako R. Čironis.

Kaip jis pasakoja, mėsą marinuoti galima dviem pagrindiniais būdais. Sausai – tiesiog įtrinant į ją prieskonius bei žoleles, arba šlapiai – pasitelkiant aliejų, mineralinį vandenį, sultis, jogurtą. Anot jo, kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir minusų.

„Svarbu žinoti, kad kai kurių šlapių marinatų, ypač ruoštų pieno produktų pagrindu, likučiai ant mėsos, jei ji bus kepama ne orkaitėje, o kepsninėje – gali imti svilti. Todėl prieš kepant taip paruoštą vištieną patarčiau mėsą nusausinti ir ruošti ne virš atviros liepsnos, o netiesioginėje kaitroje naudojant papildomą kepimo plokštę, deflektorių arba suvertą ant iešmelių“, – pasakojo R. Čironis.

Sausai marinuota mėsa, jei ji bus įtrinta per daug stambiais prieskoniais, kepsninėje taip pat gali pradėti degti.

„Įprastai sausas marinatas geriau įsitrina į vištieną. Tačiau itin rupius prieskonius ir stambesnes žoleles reikėtų susmulkinti, pavyzdžiui, akmeninėje ar medinėje trintuvėje. Į jų mišinį galima įpilti ir šlakelį aliejaus, jis padės prieskonius paversti košele, kuri ir tolygiau pasiskirstys, ir bus mažiau degi“, – teigia maisto technologijų ekspertas.

Kalbėdamas apie aliejus, R. Čironis pataria juos išbandyti ne tik kaip marinato bazę, bet ir kaip pagrindinę skonio natą patiekalui suteikiantį ingredientą.

„Ryškaus skonio aliejai, naudojami marinate ar net pašlakstomi kepimo pabaigoje, vištienai gali suteikti išskirtinį skonį. Eksperimentuoti tinka su geru alyvuogių aliejumi – jis suteiks pikantiškumo, taip pat ir su avokadų, įvairių riešutų ar sezamo aliejais. Žinoma, jei nenorite jausti aliejaus skonio, tuomet ruošiant marinatą geriausia rinktis neutralų, pavyzdžiui, rapsų“, – pataria R. Čironis.

Netikėti marinatų ingredientai: nuo juodojo česnako iki uogų

R. Čironio teigimu, vištienai marinavimas yra būtinas, kad jai suteiktume išraiškingesnio skonio.
„Pasitelkiant skirtingus marinatus, kiekvieną kartą galima mėgautis vis kitokiu vištienos patiekalu. Tam tinka begalė skirtingų prieskonių: nuo švelnių žolelių iki aštrių pipirų ar net rūgščių uogų“, – sako maisto technologas ir pasidalijo 3 marinatų deriniais vištienai.

Vištienos marinatas su uogomis

Vištieną sausai įtrinkite druska, pipirais ir jei norite – mėgstamais prieskoniais. Tuomet mėsą aptepkite uogų ar vaisių tyre – rinktis galima iš agrastų, rabarbarų, bruknių, obuolių, apelsinų ar svarainių. Beje, tam tinka ir nuo žiemos užsilikusios praėjusio derliaus uogienės.

Tiesa, vaisių reikėtų nepadauginti. Nors jie puikiai tinka marinavimui, didesnis jų kiekis gali suardyti mėsos, o ypač tokios minkštos kaip vištienos, struktūrą. Prieskoniais įtrintą ir uogų ar vaisių tyrele išteptą mėsą laikykite vėsiai apie 0,5–2 val., o tuomet – kepkite. Jei norite itin traškios, vištieną vaisių ar uogų tyrele pakartotinai patepkite ir prieš kepimo pabaigą.

Vištienos marinatas su juoduoju česnaku
Šis derinys itin gurmaniškas. Juodasis česnakas dažnai patinka net ir nemėgstantiems įprasto. Jis yra mažiau aitrus, švelnesnis, tačiau vištienai suteikia ypač subtilų skonį ir kvapą. Šį fermentuotą česnaką sutrinkite iki pastos konsistencijos arba įsigykite jau paruoštą, tuomet sumaišykite ją su pasirinktu aliejumi, smulkiai supjaustytu poru, druska bei pipirais. Tokiu mišiniu ištepkite vištieną ir palikite marinuotis vėsioje vietoje maždaug 0,5–2 val.

Vištienos marinatas su žolelėmis

Šis, mūsų dar vadinamas sakartvelišku, marinatas yra kupinas skonio, tačiau taip pat ir labai švelnus. Į pasirinktą aliejų lygiomis dalimis įmaišykite visą puokštę susmulkintų žolelių ir prieskonių: svogūnus, česnakus, krapus, mairūnus, mėtas ir saldžiąją papriką. Pagardinkite druska bei pipirais. Mišiniu ištepkite vištieną ir vėsioje vietoje marinuokite iki kelių valandų, o tuomet kepkite ir mėgaukitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją