„Šitas receptas senas kaip pasaulis, gal tikrai iš urvinių laikų atėjęs, bet iki šiol mano dar buvo neišbandytas. Kažkaip vis neišaušdavo ta stebuklinga proga, – tai reikalo nebuvo kaip žemaičio vaikui, tai į galvą neateidavo, tai tinkamos žuvies neatsirasdavo. O šįkart viskas puikiai supuolė Kaip ten žmonės kalba apie tuos pirmus kartus? Kol jų yra, tol gyvenimas tęsiasi?“ – šmaikštauja maisto tinkalarštininkė iš pajūrio.

Taigi, žuvis druskos sarkofage. Zina kepimui pasirinko maždaug kilogramą sveriantį sterką.

Reikės:
sterko
1, 2 kg druskos
džiovinto rozmarino
žuvies prieskonių
2 kiaušinio baltymų
šlakelio vandens, jei prireiktų

Žuviai įdaryti:
citrinos
česnako
žalumynų

Gaminimas:

* Maždaug kilogramo sterkui reikia apie 1,2 paprastos druskos, į ją berti sauso rozmarino, sausų žuvies prieskonių.

* Į druską pilti truputėlį paplaktus du kiaušinio baltymus ir išmaišyti iki šlapio sniego konsistencijos. Jei druska visa nesudrėktų, įvarvinkite kelis lašus vandens.

* Kepimo formoje suformuoti ploną druskos sluoksnį kaip pagrindą.

* Ant jo paguldyti žuvį (žvynų nuskusti nereikia), jai į vidų dėti žolių, citrinos, česnako ir ją visą gerai aptrombuoti druska, kad neliktų nė mažiausio tarpelio. Kad visos sultys, kvapai ir aromatai paliktų užantspauduoti po druska. Jei gerai viską atliksite, kepdami virtuvėje nejusite jokių žuvies kvapų. Šalia galima padėti bulvyčių ir kepti 200° apie 30 minučių.

* Kol sterkas kepa, Zina pataria apsiginkluoti kokiu nors mušamuoju/ plakamuoju/ daužomuoju įnagiu. Nes žuvį ne taip paprasta bus pasiekti. O sudaužius sarkofagą išvaduoti žuvį iš druskos bus visiškai nesudėtinga. Žuvis neprikepa nei iš viršaus, nei iš apačios. Skanaus!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją