Ypatingoms progoms

„O pagaminti vištienos vyniotinį, patikėkite, tikrai nesudėtinga. Mėsos nuėmimas nuo kaulų, surinkimas į vyniotinį, surišimas trunka valandą laiko. O jei šeimininkėms ir šeimininkams nepatinka nuėmimo nuo kaulo procesas, visuose prekybos centruose galima rasti vien vištienos kumpelių su oda. Tereikės mėsą pamušti, pagardinti prieskoniais, įdėti įdarą ir susukti. Viskas!“, – nebandžiusius kaunietė ragina pasigaminti ypatingo skonio mėsos vyniotinį.

Odelė, pasak V. Jurgaitienės, reikalinga norint pagaminti tvirtesnį gaminį.

Pašnekovė iš Garliavos neslepia: namiškiai jos vyniotinį vadina firminiu Violetos patiekalu. Jis toks skanus, kad artimieji nekantriai laukia švenčių, kada galės vėl jo paragauti.

Šventėms Violeta vyniotinį visada gamina iš 6 vištienos ketvirčių. Susuka iš jų porą vyniotinių, kurių kiekvienas yra apie 30 centimetrų ilgio ir sveria po 600-700 gramų.

Įdarai – įvairūs

Vištienos vyniotinius galima įdaryti slyvomis, riešutais, abrikosais, špinatais, morkomis, alyvuogėmis ir pan.

„Esu išbandžiusi ne vieną įdarą – su abrikosais man nepatiko, alyvuogių įdaras suteikia vyniotiniui įdomų skonį – kas mėgsta šias uogas, patiks. Na o skaniausi man vyniotiniai su saulėje džiovintų pomidorų ir špinatų įdarais. Špinatus pakanka tik nuplikyti, kepti jų nereikia“, – dalijasi ponia Violeta.

Nemenką patirtį virtuvėje turinti kaunietė pataria: norint pagaminti skanų vyniotinį nereikia gailėti prieskonių – Violeta naudoja paukštienai skirtus arba persiladą. „Tik reikia saugotis persūdymo – paukštiena labai greitai prisigeria druskos“, – įspėja.
Na o vyniotinį susukant ir surišant Violeta pataria tvirtai susukti – kad neišbirtų.

„Ir dar vienas svarbus patarimas: kai iškepa vyniotinis, jo viduje atsiranda skysčio. Tokio vyniotinio neslėgsi, tad dar karštą reikia jį atrišti ir, leidus ištekėti susikaupusiam skysčiui, naujai suvynioti į plėvelę ir vėl surišti. Ir tik tada jį slėgti“, – sako Violeta.
Paslėgtą vyniotinį Violeta laiko per naktį vėsioje patalpoje.

Namų gamybos vyniotinį reikėtų laikyti šaldytuve ir suvalgyti per savaitę. Todėl, Violetos manymu, vyniotinį galima pasiruošti ir likus 3-4 dienoms iki švenčių.

Per šventes papjaustytas vyniotinis valgomas su mišrainėmis, daržovėmis, užsikandant duona.

Vištienos vyniotiniai šventėms

Violeta juos gamina iš 6 vištienos ketvirčių. Ir pagamina 2 vyniotinius su skirtingais įdarais, vieną su džiovintais pomidorais, kitą – su žaliosiomis alyvuogėmis.

* Nuo ketvirčių nuėmė odeles, nuo kaulų – mėsą, pamušė ją, pabarstė paukštienos prieskoniais.

* Ant lentelės patiesia kepimo plėvelę ir ant jos kloja trijų ketvirčių odeles, tada deda pamuštą mėsytę ir saulėje džiovintus pomidorus.

* Gražiai susuka, padaro vyniotinį, kurį apriša virvele.

* Kitą vyniotinį gamina taip pat tik įdaro alyvuogėmis.

* Vyniotinius deda į šaldytuvą nakčiai.

* Kitą dieną vyniotinius kepa 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių. .

* Iškepusius paslegia, o vyniotiniams atvėsus, deda į šaldytuvą.

Pirmąkart tekstas buvo publikuotas 2022 gruodžio mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją