– Įprastas vaizdas – dengiant švenčių stalą padėti ne tik lėkštes, tačiau ir taures. Visgi neretai galėtų kilti klausimas: kokios taurės kokiam gėrimui reikalingos? Ar dažnai kinta šios mados?

– Kiekvienas gėrimas turi savo patiekimo taurę. Ir tai nėra todėl, kad kažkas nori pasipuikuoti taurių kolekcija, bet todėl, kad nuo taurės dydžio, formos ir net medžiagos, iš ko ji pagaminta, priklauso, kokį skonį jausite ragaudami gėrimą.

Dažnai gėrimų gamintojai sukurdami ir patiekdami vartotojams savo gėrimą, jo skonio subtilumui atskleisti sukuria ir tik jam skirtą taurę.

Žinoma, klasika visada lieka klasika, ir būtina žinoti bent pagrindines gėrimų taures: taurė vandeniui, baltam ir raudonam vynui, putojančiam vynui ar šampanui, stipriesiems gėrimams. Nederėtų brendžio ar konjako ragauti iš vyno taurės.

Serviruojant taurės dedamos svečio dešinėje virš įrankių (didžiausia pagal talpą taurė virš didžiojo peilio).

– Kaip žinoti, kokios taurės kokiam gėrimui tinkamos?

– Šventės metu derėtų naudoti vienos linijos – vieno stiliaus taures. Didžiausia pagal talpą taurė visada skiriama vandeniui, mažesnės talpos – raudonam vynui (vynas patiekiamas kambario temperatūros), dar mažesnė – baltam vynui (šis vynas patiekamas atšaldytas).

Viskiui patiekti dažniausiai naudojamos storadugnės stiklinės, tačiau kai kurios viskio rūšys gali būti patiekiamos tulpės formos taurėse ant kojelės.

Konjakui patiekti naudojamos lašo arba tulpės formos taurės dažniausiai ant kojelės, tačiau gamintojai dabar labai išradingi ir savo siūlomiems gėrimams patiekti siūlo visiškai kitokio nei įprasta matyti, dizaino taures. (pridedu pavyzdį, tačiau tokių foto neturiu).

Svarbiausia taisyklė – taurė turi atskleisti gėrimo skonį.

– Prieš naujuosius aktualios šampano taurės. Į kokias pilamas šis putojantis gėrimas?

– Dažnai esame įpratę matyti šampaną ar putojantį vyną, patiekiamą klasikinėse, aukštose, siaurose fleitos formos taurėse. Tačiau naujausios tendencijos ir mados pradeda diktuoti kitokias galimybes. Šampanas ar putojantis vynas gali būti patiekiamas ir balto vyno taurėse.

Geriausi somelje atliko įvairias degustacijas ir patikino, kad tinkama balto vyno taurė puikiai atskleidžia šio tauraus gėrimo skonį ir aromatą.

– Jei gėrimas be alkoholio, taurės tipas nesikeičia?

– Tikrai taip, jokio skirtumo, ar gėrimas turi alkoholio ar ne, jo skoninės savybės taip pat turi būti jaučiamos, o tai, kaip ir kalbėjome labai priklauso nuo taurės, kurioje bus patiektas gėrimas.

– Kokias taures pastatyti gaiviam gėrimui?

– Gaiviems gėrimams patiekti gali būti naudojamos taurės arba stiklinės.

– Pagal etiketą – kiek gėrimo reikia pilti į taurę?

– Tikrai nedera pilti pilnos taurės gėrimo.

Stipriųjų gėrimų dažniausiai patiekiama 40 ml, tačiau viskio ar brendžio galima patiekti ir dvigubą kiekį.

Vyno dažniausiai patiekiama 100 arba 150 ml. Dabar gamintojai gamina didelių tūrių taures, tad nederėtų pripilti daugiau nei pusę taurės.

Putojančio vyno ar šampano dažniausiai įpilama 2/3 taurės.

Taip pat patiekiant gėrimą visada derėtų atkreipti dėmesį į gėrimo temperatūrą. Todėl, jei gėrimas patiekiamas atšaldytas, tikrai nederėtų jo pilti didesnio kiekio, nes sušilęs netenka savo skoninių savybių. Tad tam, kad gėrimas atskleistų savo skonines savybes labai svarbu taurės dydis, forma, medžiaga, iš ko ji pagaminta, taip pat patiekiamo gėrimo temperatūra ir žinoma gėrimo kiekis. Jei pripilsite sklidiną taurę vyno, tikrai prarasite daug šio gėrimo savybių.

– O jei namuose kažkokio tipo taurių nėra, – ar labai nusižengiama etiketui padėjus kitam gėrimui skirtas taures? Kokiomis galima būtų keisti?

– Žinoma, kad tai nėra kažkoks nusižengimas ar gėda, jei neturime visų įmanomų taurių gėrimams patiekti. Na konjako ar viskio tikrai nederėtų patiekti vyno taurėse ir atvirkščiai, o ir nepatiekite vyno brendžio ar konjako taurėse. Stiprieji gėrimai gali būti pilami į taureles ar stikliukus.

– Kaip etiška elgtis viešo vakaro/ renginio metu – išgėrus vieną taurę ją padėti kaip jau panaudotą ir siekti naujos taurės su gėrimu? Ar nešiotis su savimi ir ištiesti papildymui?

– Viskas priklauso nuo pobūvio tipo. Jei vyksta šventė, kai svečiai sėdi prie paserviruoto stalo, taures gėrimais papildo juos aptarnaujantys padavėjai. Jei renginys toks, kai svečiai vaišinasi stovėdami ir gėrimai patiekimai išpilstyti, tikrai taurės laikyti nereikia.

– Dėkoju už atsakymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)