Adventas – tinkamas laikas keisti mitybą


Prasidėjo Adventas, kurio metu rekomenduojama laikytis pasninko. Kokius produktus įtraukti į valgiaraštį, kad organizmas gautų reikalingų medžiagų ir būtumėte sotūs, pataria dietistė, populiarios knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė. Ji akcentuoja, kad Adventas yra rimties ir susikaupimo metas, todėl vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į maistą, bet ir pamąstyti, ar džiaugiamės bendravimu, ar pasirūpiname ne tik artimaisiais, bet ir savimi, ką galime pakeisti savo kasdienybėje. Šis laikas simbolizuoja sugrįžimą į namus, pas šeimą ir artimuosius.

Nesiūlo rinktis badavimo


Advento metu, kuris trunka iki Kalėdų, rekomenduojama valgyti mažiau mėsos, pieno patiekalų, juos keisti augaliniu maistu bei žuvimi, vengti persivalgymo.

„Tam tikrų produktų atsisakymas ar ribojimas, pavyzdžiui, mėsos, pats savaime nėra pasninkas. Jei iš valgiaraščio išbraukę mėsą įniksite į bandeles – gerai nebus nei sveikatai, nei religinei praktikai. Įvykdysite tik „technines sąlygas“, o pasninko esmė – susilaikymas, saikas bei dalinimasis su artimu“, – sako V. Kurpienė.

Ne tik venkite to, kas nerekomenduojama, bet rinkitės vertingą maistą. Vietoje griežtų badavimų, dietistė siūlo daugiau dėmesio skirti kasdienių mitybos įpročių keitimui. Tokiu būdu turėsite daugiau energijos, bus geresnė savijauta.

Kokius produktus rinktis pasninkui


Advento metu V. Kurpienė pataria ne eksperimentuoti su įmantriais receptais ir brangiais produktais, o rinktis kuo paprastesnį maistą, atkreipti dėmesį į tradicinius senoviškus lietuviškus pasninko valgius.

„Pasninko metu lietuviai nuo senų laikų valgė daugiau silkės. Tai maistas, iš kurio gauname daug organizmui reikalingų omega-3 riebalų rūgščių. Galima saikingai valgyti bulves ir iš jų pagamintus patiekalus. Rinkitės įvairias kruopas. Tai – pigus ir naudingas organizmui pasirinkimas. Rekomenduoju kasdien vartoti nesaldžius viso grūdo patiekalus, juos tinka gardinti saulėgrąžų, kanapių, linų sėmenų ir kitomis sėklomis, grybais, daržovėmis bei įvairiais prieskoniais. Nepamirškite riešutų, taip pat ir ankštinių produktų: pupelės, lęšiai, avinžirniai gali puikiai pasotinti sumažinus mėsiškų valgių kiekį“, – pataria V. Kurpienė.

Į pasninko valgiaraštį verta įtraukti griežčius, ropes, kaliaropes. Juos galima valgyti žalius, tarkuotus šiaudeliais, įmaišyti į įvairias mišraines, kepti. Itin vertingi švieži arba rauginti kopūstai bei kitos raugintos daržoves.

Mityba Advento metu turi būti pilnavertė, todėl V. Kurpienė rekomenduoja vengti vartoti tik vienos rūšies produktus. „Rekomenduoju susidaryti savaitės planą ir suplanuoti, kada valgysite žuvį, pupeles, avinžirnius, bulves, košes ar silkę. Teliks tik gardžius receptus atitinkamam receptui išsirinkti”, – pataria dietistė.

Svarbu ne tik maistas


Visgi, V. Kurpienė akcentuoja, kad Advento metu svarbus ne tik maistas. „Labai svarbi Advento tradicija yra leisti ilgus žiemos vakarus kartu su šeima. Šiuo metu mūsų bendravimas apribotas, bet galime paskambinti vyresniems, vienišiems giminaičiams ar kaimynams, pradžiuginti juos skambučiu ar bent trumpa žinute. Jei reikia, padėkime jiems: nupirkime maisto ar kitų būtinų prekių, pasidalinkime savo ruošta vakariene“.

Advento metu verta:

✔️vartoti mažiau mėsos ir ją keisti pupelėmis, avinžirniais, žuvimi;
✔️vartoti mažiau pieno produktų;
✔️mažinti saldumynų ir miltinių gaminių kiekį;
✔️susilaikyti nuo alkoholio;
✔️vengti persivalgymo, labiau įsiklausyti į savo organizmą.

5 ADVENTUI TINKAMI RECEPTAI

Mitybos specialist Vaida Kurpienė siūlo pasigaminti 3 paprastai paruošiamus, maistingus, sočius patiekalus, tinkančius pasninko metu – su silke, bulvėmis ir kruopomis bei pupelėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)