Rauginimas, dar kitaip vadinamas fermentacija, jau šimtus metų naudojamas norint kuo ilgiau išsaugoti užaugintą daržovių derlių. Rauginimo metodas paprastas ir patogus ir pasirodo raugti galima ne tik kopūstus ir agurkus, bet ir kitas daržo gėrybes ar net vaisius.

Raugintos morkos – sveikatos šaltinis

Raugintos morkos su prieskoniais papuoš bet kokį vaišių stalą. Beje, šį sveiką gardėsį mielai triauškia ir vaikai. Tai gali būti puikus užkandis vakare su šeima žiūrint filmą ir taip pat gera daržovė vaikų priešpiečių dėžutėse, nes raugtos morkos išskiria mažiau skysčio nei kitos raugintos daržovės.

Morkos

Į raugiamas morkas galima dėti česnakų, dašių, kumino sėklų, krapų, pagardinti imbieru ar gvazdikėliais. Pagardus rinkitės pagal savo skonį. Rauginimui geriausiai tinka ąžuolinės, uosinės statinaitės, moliniai glazūruoti ar emaliuoti puodai, kibirai, stiklainiai. Nesirinkite iš spygliuočių medžių pagamintų indų, nes juose užraugti produktai įgaus dervos kvapą ir skonį. Labai svarbu užraugtą produktą laikyti vėsioje vietoje, neišimant iš sūrymo.

Jei rauginimui įsigijote naujas statines, jas reikia tinkamai paruošti – pripilti vandens ir palaikyti 10–14 dienų. Per tą laiką vandenį kelis kartus pakeiskite. Tada bent 2 kartus statines išplikykite karštu vandeniu su soda (10 l vandens, 100 g sodos). Prieš pat raugimą dar kartą perplaukite verdančiu ir šaltu vandeniu.

Jei turite senas, naudotas statines, jas užtenka pripylus vandens palaikyti 3-4 dienas, gerai išplauti karštu vandeniu su soda ir perplauti švariu šiltu ir šaltu vandeniu.

Tokiu pačiu būdu paruoškite molinius, stiklinius ir emaliuotus indus. Molinius ir stiklinius indus išplovus galima dezinfekuoti iškaitinant orkaitėje ar prieš saulę.

Raugintos morkos