Skaičiuojama, kad Europos Sąjungoje vienas žmogus išmeta vidutiniškai 173 kilogramus maisto per metus. Duona – tai vienas iš pagrindinių maisto produktų visame pasaulyje, kurios suvartojama bene daugiausiai, todėl nieko keisto, kad didelė dalis jos yra išmetama – kaip to išvengti?

Kada išmesti, o kada – išsaugoti


Vienos lyderiaujančių Lietuvos kepyklų „Fazer Lietuva“ produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius tikina, kad vertėtų atkreipti dėmesį į duonos pakuotės ženklinimą.

„Geriausias iki“ ženklas ant duonos pakuotės dar nereiškia, kad po šios datos ją turite išmesti. Šiuos ženklinimo skirtumus vertėtų įsidėmėti, nes, pavyzdžiui, daugelis greitai gendančių maisto produktų turi žymenį „tinka vartoti iki...“, kuomet nurodytos datos reikėtų paisyti ir vėliau produkto nevartoti. Tačiau duonos gaminių atveju naudojamas „geriausias iki“ ženklinimas tik nurodo rekomenduojamą datą. Kiekvienu konkrečiu atveju duona gali būti vartojama ir ilgiau – viskas priklauso nuo jos laikymo sąlygų“, – tikina „Gardėsio“ duonos atstovas.

Norėdami išsiaiškinti, ar jūsų duona vis dar yra šviežia, jūs turėtumėte ją atidžiai apžiūrėti. Jeigu pastebėjote pelėsį – duonos jokių būdu nevalgykite. Anot T. Aleknavičiaus, pelėsis yra grybelis, kuris sugadina maisto produktą, taip pat gali išskirti kenksmingas medžiagas bei sporas, kurios, keliaudamos oru, gali nusėsti ant kitų maisto produktų. Tačiau jeigu duona neskleidžia nemalonaus kvapo, nėra supelijusi, ją nesudėtingai galite prikelti antram gyvenimui. Kaip tai padaryti?

  • Sutrupintos duonos gabalėlius galite naudoti padažų gamyboje, apvolioti mėsos ir kitus kepinius, galite įdaryti paukštieną, daržoves, apibarstyti užkepėles.
  • Naminiai skrebučiai, dar žinomi kaip krutonai – tai puikus būdas pagardinti jūsų mėgstamas salotas.
  • Sukietėjusią duoną naudokite gamindami klasikines sriubas, pavyzdžiui ispanišką gaspačio, itališką duonos ar prancūzišką svogūnų sriubą.
  • Iš kiek padžiūvusios duonos nesunkiai pasigaminsite brusketų – nedidelių sumuštinukų, kai skrudinta duona įtrinama česnaku ir gardinama įvairiais priedais.
  • Duonos pudingas – tai itin lengvai pagaminamas desertas, kuomet kartu kepama sudžiūvusi duona ir kiaušinių bei pieno mišinys. Sudžiūvusi duona kepiniui puikiai tinka, nes neištyžta ir sugeria skystį.

3 gardūs ir netikėti receptai, kurie prikels duoną antram gyvenimui


Tačiau sudžiūvusi duona – tai ne tik trupiniai ar skrebučiai, iš jos galite pasigaminti išties netikėtus patiekalus.

Veganiškas ruginės duonos pyragas

Veganiškas ruginės duonos pyragas

Ruginės duonos pyragas yra dažnas patiekalas Danijoje, kur rugiai ilgą laiką buvo pagrindinis maisto produktas. Šio pyrago pagrindas tradiciškai yra gaminamas iš sutrupintos ruginės duonos, kiaušinių, cukraus ir lazdyno riešutų, o įdaras yra ruošiamas iš uogienės ir plaktos grietinėlės. Norintiems sausį pradėti lengviau, išbandykite veganišką šio pyrago versiją.

Jums reikės
: pagrindui 250 gramų ruginės duonos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 180 ml (3/4 puodelio) augalinio pieno, 6 datulių (apie 125 gramų), 2 šaukštų kakavos miltelių, 50 ml jūsų mėgstamo saldiklio (pavyzdžiui, agavos arba klevų sirupo). Kremui reikės skardinės riebaus kokosų pieno (palaikykite jį šaldytuve per naktį), 100 g cukraus pudros, šlakelio vanilės ekstrakto. Pertepimui reikės 100 g mėgstamos uogienės, o uogų ir šokolado gabalėlių – papuošimui.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Visus pyrago pagrindo ingredientus susmulkinkite iki vientisos masės. Nedidelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite masę. Kepkite apie 10-15 min.
  • Pasiruoškite kokosų kremą. Atšaldykite dubenį, kuriame plaksite kremą. Išimkite iš šaldytuvo kokosų pieno skardinę ir nuimkite sukietėjusį riebiausią sluoksnį, naudokite tik jį. Plakite apie 1 minutę, o tuomet įpilkite vanilę ir cukraus pudrą. Plakite dar apie minutę.
  • Ant atvėsusio pyrago viršaus tepkite mėgstamą uogienę, o tuomet dosniai paskirstykite plaktą kremą. Puoškite uogomis, šokoladu ar riešutais. Patiekite nedelsiant, kol kokosų kremas nesuskystėjo.

„Viskas, kas šaldytuve” pusryčių strata

„Viskas, kas šaldytuve” pusryčių strata



Strata – tai amerikietiškas patiekalas, kuris panašus į tradicinį kišą, tačiau čia subtilią tešlos plutelę pakeičia ruginė ar kvietinė duona. Tai lyg pusryčių sumuštinis apkepo formatu. Šiam patiekalui galite naudoti sudžiūvusią duoną ir kitus šaldytuve rastus ingredientus – daržoves, mėsą, sūrį ar įvairius grūdus.

Jums reikės: 8 kiaušinių, 500 ml pieno, 2 a. š. druskos, 1 a. š. pipirų, 4 puodelių (maždaug 8-10 riekelių) šviesios duonos kubelių, saujos svogūnų laiškų, 1 v. š. garstyčių, 200 g čederio ar kito mėgstamo sūrio, 200 g virto kumpio.

  • Kepimo formą (maždaug 20 cm pločio ir 10 cm aukščio) patepkite sviestu. Užpildykite ją duonos gabalėliais, įmaišykite pjaustytą kumpį ir didžiąją dalį tarkuoto sūrio, svogūnų laiškus.
  • Dideliame dubenyje gerai suplakite pieną, kiaušinius, druską su pipirais ir garstyčiomis.
  • Pieno ir kiaušinių mišinį užpilkite ant duonos, sūrio ir kumpio mišinio. Paspauskite duoną rankomis, kad skystis susigertų. Viską užbarstykite likusiu sūriu ir leiskite masei bent pusvalandį „susigulėti“, kol orkaitė įkais iki 175-180 laipsnių. Galite indą laikyti šaldytuve ir per naktį ir kepti tik kitą dieną.
  • Pirmąsias 20 min kepkite indą uždengę folija, tada atidenkite ir kepkite dar apie 20-30 min., priklausomai nuo jūsų kepimo indo gylio. Iškeptos stratos skystis turėtų nebejudėti ir būti tvirtas.

Skandinaviškos salotos su ruginės duonos skrebučiais

Skandinaviškos salotos su ruginės duonos skrebučiais

Rugiai puikiai dera su tokiais ingredientais kaip burokėliai, rūkyta žuvis, krapai, grybai, sūriai. Išbandykite skandinaviško stiliaus salotas, kuriose drąsiai eksperimentuokite su šio maisto likučiais.

Jums reikės: 1,2 kg nedidelių bulvių, 3 riekių tamsios ruginės duonos, supjaustytų į 2-3 cm gabaliukus, ryšulėlio šviežių krapų, 5 ančiuvių filė aliejuje, 4 v. š. alyvuogių aliejaus, ½ šaukšto raudonojo vyno acto, česnako skiltelės, 80 g mėgstamų žalumynų, 50 g pjaustytų ridikėlių, 2 keptų vištienos krūtinėlių be odelės.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180-200 laipsnių. Kubeliais pjaustytą duoną dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 15 minučių, vidury kepimo apversdami.
  • Virkite bulves dideliame pasūdyto verdančio vandens puode 20 minučių, kol jos suminkštės.
  • Pusę krapų, visus ančiuvius, alyvuogių aliejų, actą ir česnaką su dviem šaukštais vandens sutrinkite iki padažui tinkamos konsistencijos.
  • Dar šiltas, nusausintas ir per pusę perpjautas bulves dėkite į dubenį kartu su žalėsiais, plonai pjaustytais ridikėliais ir plėšyta vištiena. Supilkite padažą, gerai išmaišykite. Sudėkite ruginės duonos skrebučius, tada atsargiai įmaišykite į likusius supjaustytus krapus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt