Beje, kažin ar apskritai egzistuoja lietuviškas karbonadas, kaip patiekalą mėgsta pavadinti tradicinės virtuvės kavinės šalyje – juk tai šnicelio arba Vienos kepsnio kopija. Kaip ten bebūtų, šis nebemadingas patiekalas, kurio užsinorėjus reikėtų paieškoti mažų miestelių kavinėse, net per kuklias kaimiško stiliaus vestuves ar šermenis vis rečiau tiekiamas į stalą. Nes visi valgo vištieną. Kaip nuobodu!

Kadaise, kai mokiausi gimnazijoje, karbonadas būdavo brangiausias, trečiadieninis valgyklos patiekalas. Mano geriausia draugė visuomet valgydavo jį. O aš gailėdavau savo kišenpinigių. Tačiau su šypsena žiūrėdavai į ją, liekną, trapią, meniškos prigimties mergaitę garbanotais plaukais, su pasimėgavimu ir ramia sąžine valgančią didelį kiaulienos kepsnį su bulvėmis. Visuomet tai prisimenu, kai pasiilgstu kiaulienos. Nuo to laiko bent retkarčiais karbonadą ar šiaip kiaulieną valgantys žmonės man yra sveiko požiūrio į maistą ir gyvenimą atstovai.

Dalijuosi receptu, kuriam nenaudoju įprastų kiaušinio plakinio ar džiūvėsėlių, nes jų nemėgstu. Be jų daug greičiau ir skaniau iškepsite mėsą, kuri dar bus ir skrandžiui lengvesnė.

Paprastas nemuštas ir greitas karbonadas


Reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės
  • 1 citrinos
  • žiupsnio druskos, pipirų, česnako granulių, mėgstamų žolelių (naudojau čiobrelius, bet geriausia būtų šviežias kapotas rozmarinas)
  • gero šaukšto aliejaus

Garnyrui:

  • 1 svogūno
  • 4–5 virtų bulvių
  • apie 200–300 g marinuotų agurkėlių
  • žiupsnio druskos, pipirų
  • 2 šaukštų majonezo

Gaminimas:

Nuplautus ir nusausintus nugarinės kepsnius įtrinu druska, pipirais, biriu česnaku, pamasažuoju.
Į keptuvę pilu aliejaus, įkaitinu ir dedu mėsą kepti. Iš abiejų pusių ant vidutinės kaitros kepsnius kepu po 2–3 min.
Jei norėsite valgyti sočiau, puikiai tiks bulvių mišrainė (arba kitaip – vokiškos salotos), jei lengviau – tereiks žalių salotų greta. Virtas bulves, marinuotus agurkėlius supjaustykite stambiais gabalėliais. Susmulkinkite svogūną. Dėkite viską į gilesnį indą, pabarstykite druska, pagardinkite majonezu ir viską gerai išmaišykite. Jei masė atrodys kiek sausoka, dėkite dar šaukštą majonezo ir išmaišykite.

Pašildytoje lėkštėje patiekite dar šiltą karbonadą su bulvių salotomis ir stambesne skiltele citrinos mėsai atgaivinti.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)