Jei niekaip negalite įtikti maistui išrankiam namiškiui arba jei įgriso garuose virtų daržovių garnyras, pabandykite brokolius, ankštinius žirnelius ar žiedinius kopūstus iškepti orkaitėje – maloniai nustebsite.

Kokias daržoves kepti

Mes įpratę orkaitėje kepti šaknines daržoves, tokias kaip bulvės, ropės, valgomieji batatai ir morkos, bet neapsiribokite vien jomis. Eksperimentuokite, pabandykite iškepti brokolius ir briuselinius kopūstus, cukinijas, svogūnus, paprikas ir kopūstus. Orkaitėje galima kepti netgi pomidorus.

Jei nesate tikri, ar galima kepti konkrečią daržovę orkaitėje – tiesiog pabandykite. Galbūt atrasite naują tobulą skonį.

Negailėkite aliejaus

Supjaustę daržoves kąsnio dydžio gabalėliais, apšlakstykite jas mėgstamu aliejumi. Aliejaus negailėkite – jis turi padengti daržoves, kad jos taptų slidžios ir blizgančios, bet ir nepersistenkite – daržovės neturėtų jame plaukioti. 1–2 valgomieji šaukštai aliejaus yra optimalus kiekis. Aliejumi padengtos daržovės ne tik tolygiau kepa ir gražiai apskrunda, bet ir įgauna sodresnį skonį, kuriam sunku atsispirti.

Dažniausiai daržovės apšlakstomos švelnaus skonio alyvuogių aliejumi, bet galima naudoti ir kokosų, avokadų ar kitą namuose turimą aliejų. Patariama daržoves maišyti ne šaukštu, o rankomis – taip aliejus įtrinamas į daržoves, tolygiau jas padengia.

Svarbus patarimas – nepamirškite druskos. Taip pat daržoves galite pagardinti juodaisiais pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Vėlgi, prieskonių ir druskos negailėkite, bet ir nepersistenkite.

Palikite daržovėms erdvės (jos reikia daugiau, nei manote)

Aliejumi, druska ir prieskoniais padengtas daržoves išberkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Išskirstykite jas taip, kad aplink kiekvieną daržovę liktų erdvės. Jei daržovių skardoje bus per daug, jos ne keps, o troškinsis garuose, todėl jų skonis bus ne toks, kokio siekiame.

Taip pat nepamirškite prieš pašaudami daržoves į orkaitę ją įkaitinti. Optimali temperatūra šiam patiekalui – 220 laipsnių Celsijaus, bet ją galite reguliuoti.

Kepkite, kol susidarys apskrudusi plutelė

Daržoves reikia kepti tol, kol jos suminkštės ir į jas lengvai smigs šakutė, o jų paviršius apskrus. Minkštesnės daržovės iškepa greičiau, o kietesnės, tokios kaip bulvės, kepa lėčiau. Mažesniais gabaliukais supjaustytos daržovės iškeps greičiau nei didesni gabalai.

Jei kepate dar neišbandytą daržovę, po 15 minučių pradėkite tikrinti, ar ji iškepusi, ir kepkite tol, kol atsiras apskrudusių plotelių.

Būtent dėl šių apskrudusių plotelių orkaitėje keptų daržovių skonis ir yra toks malonus, tad net jei jos jau minkštos ir visiškai iškepusios, netraukite jų iš orkaitės tol, kol nepamatysite, kad jų pakraščiai apskrudo. Jei abejojate, papildomai kepkite dar 5–10 minučių – papildomas skrudinimas nepakenks, daržovės taps tik dar skanesnės.

3 būdai, kaip skaniai iškepti daržovių mišinį

Daržovių mišinį garnyrui galima iškepti trimis būdais.

1. Kiekvienos rūšies daržoves kepkite atskirai. Pirmas, lengviausias būdas – kepti skirtingų rūšių daržoves atskirose skardose, o kai jos iškeps, sumaišyti. Taip lengviau stebėti, kaip jos kepa, ir laiku ištraukti jas iš orkaitės.

2. Kartu kepkite tiek pat laiko kepančias daržoves. Antras būdas – derinkite daržoves pagal kepimo laiką. Pavyzdžiui, galite kartu kepti brokolius ir žiedinius kopūstus arba moliūgus su bulvėmis. Derančias daržoves galite kepti vienoje skardoje.

3. Kepkite palaipsniui. Trečias būdas – daržoves į skardą berti palaipsniui: iš pradžių į orkaitę pašaukite kiečiausias, ilgiausiai kepančias daržoves, vėliau, kai jos šiek tiek apkeps, suberkite minkštesnes, kurios iškepa greičiau. Jei daržovių skardoje per daug, padalinkite jas į dvi skardas. Svarbiausia, kad visos daržovės suminkštėtų ir apskrustų apytikriai vienu metu. Atminkite: geriau apskrudinti daugiau, nei mažiau.

Per kiek laiko vidutiniškai iškepa skirtingos daržovės

Optimali temperatūra kepti daržoves orkaitėje – 220 laipsnių Celsijaus.

  • Šakninės daržovės (burokėliai, bulvės, morkos): 30–45 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio.
  • Moliūgai (žieminiai): 20–60 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio.
  • Kryžmažiedės daržovės (brokoliai, žiediniai kopūstai, briuseliniai kopūstai): 15–25 minučių.
  • Minkštos daržovės (cukinijos, paprikos, vasariniai moliūgai): 10–20 minučių.
  • Plonos daržovės (smidrai, žaliosios pupelės): 10–20 minučių.
  • Svogūnai: 30–45 minutės, priklausomai nuo to, ar labai apskrudusių norite.
  • Pomidorai: 15–20 minučių.

Kaip skaniai iškepti daržoves orkaitėje

Nuo 4 iki 6 porcijų

Produktai:

  • 0,5–1 kg bet kokių daržovių
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. šaukštelis druskos
  • 1/4 arb. šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Rakandai:

  • didelis dubuo
  • matavimo šaukštai
  • mentelė
  • kepimo skarda ar kepti orkaitėje tinkamas indas
  • daržovių skustukas (nebūtina)

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių Celsijaus. Kol ji kaista, paruoškite daržoves.

Jei norite, galite daržoves nulupti. Tada supjaustykite apytikriai vienodo dydžio gabalėliais, kad jie tolygiai iškeptų. Mažesni gabalėliai iškeps greičiau, didesni keps ilgiau. Nuplovę daržoves jas gerai nusausinkite – kuo jos bus sausesnės, tuo geriau apskrus.

Dideliame dubenyje išmaišykite daržoves su alyvuogių aliejumi, druska ir prieskoniais. Jei daržovės atrodo per sausos, įpilkite dar šlakelį aliejaus.

Paruoštas daržoves suberkite į kepimo indą ar skardą ir tolygiai išskirstykite, kad būtų vienas sluoksnis, o tarp daržovių gabalėlių liktų tarpai ir jos skrustų, o ne troškintųsi.

Pašaukite skardą su daržovėmis į orkaitę ir palikite kepti. Kas 10–15 minučių pamaišykite daržoves. Kepkite tol, kol daržovės suminkštės, į jas lengvai smigs šakutė ar peilis, o jų viršus apskrus.

Prieš patiekdami keptas daržoves, jei reikia, užberkite dar druskos ir pipirų.

Nesuvalgytus likučius galima laikyti šaldytuve hermetiškame inde iki 5 dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)