Dažniausia pagaminu jo pusę litro ir laikau šaldytuve iki penkių dienų, kol sunaudoju. Pagaminus kokosų pieno atlieka riešutų tirščių, kuriuos išdžiovinusi gaunu puikių kokosų miltų. Jų beriu į kepinius, norėdama sumažinti kvietinių rafinuotų miltų kiekį.

Kokosų piene visiškai nėra cholesterolio, jis yra mangano, magnio, fosforo ir geležies šaltinis. Kaip ir kokosų aliejus, kokosų pienas turi uždegimo slopinamųjų ir antivirusinių savybių.

0,5 l ir 1,5 stiklinės miltų
10 min. ir brinkinimas

Reikės:

  • 2 stiklinių nesaldintų kokosų drožlių
  • 4 stiklinių vandens
  • 0,3 šaukštelio druskos
Kokosų pienas

Gaminimas:

  1. Prieš gamindami į kokteilinę suberkite kokosų drožles, jas užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu, išmaišykite ir palikite kelioms valandoms, kad išbrinktų.
  2. Į išbrinkusias kokosų drožles berkite druskos ir suplakite. Plakite tol, kol kokosų drožlės pavirs į baltą skystį. Suplaktą pieną nukoškite per tankų kiaurasamtį arba drobės atraižą, kad ten liktų visi tirščiai, juos atidėkite. Kokosų pieną dar kartą išplakite ir perkoškite, kad visiškai neliktų tirščių.
  3. Naminį kokosų pieną supilkite į indą ir laikykite šaldytuve iki 5 dienų. Laikomas jis susisluoksniuoja: apačioje atsiskiria balkšvas vanduo, o į viršų pakyla baltoji dalis. Prieš vartodami kokosų pieną suplakite. Jei norite skystesnio pieno, jį galite atskiesti vandeniu.
  4. Šalutinį kokosų pieno produktą – atlikusius tirščius – paskleiskite kepimo skardoje ant kepimo popieriaus ir sumaigykite šakute, kad vienodai pasiskirstytų. Džiovinkite maždaug valandą iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje kartkartėmis pamaišydami, kad vienodai išdžiūtų. Stebėkite, kad kokosų miltai nepradėtų ruduoti, jie turi išlikti balti. Išėmę iš orkaitės dar palikite, kad visai išdžiūtų. Visiškai sausus kokosų tirščius suberkite į trintuvą, trumpai pasmulkinkite, kad taptų panašūs į purius miltus. Kokosų miltus suberkite į indą ir laikykite sausai, kol prireiks.

Receptas – iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“.