Tačiau besirenkant agurkėlius įvairiose maisto prekių parduotuvėse Vilniuje, užkliuvo vienas ne visai maloniai nustebinęs faktas – kad ir kur ieškotum, lietuviškų agurkėlių nė su žiburiu rasti nepavyks.

Dalis parduotuvėje esančių marinuotų agurkų yra iš Turkijos, Lenkijos, Ukrainos ir net gi Indijos! Tiesa, ant kai kurių stiklainių etikečių užrašyta „Pagaminta Lietuvoje“ ar net pavaizduota Lietuvos trispalvė, tačiau tikroji agurkų kilmės šalis pažymėta kaip ES.

Tad jei jau ant etiketės su pasididžiavimu pažymėta, kad pagaminta Lietuvoje, po ženklu ES, tikėtina, slypi ne Lietuvos vardas. Belieka tik spėlioti, iš kur jie atkeliavę ir kodėl taip sunku atrasti tikrai lietuviškus agurkėlius, kur būtų nurodyta kilmės šalis – Lietuva.

Visų agurkų kainos maždaug vienodos, be to, skaičiuojama ne indelio kaina (kadangi visi stiklainiai skirtingos talpos), o grynosios agurkų masės kaina. Tad pagal kainą jų nelyginome.

Marinuoti agurkai

Aklo testo metu išrinkome skaniausią ir traškiausią agurkėlį. Testo dalyviai – moteris ir vyras, 32 metai.

Testo dalyviai skonines savybes vertino pasirinkę vieną iš trijų – skanus, vidutiniškas, neskanus. Traškumą – traškus, vidutinis, netraškus.

Marinuoti agurkai

Agurkas nr. 1

Pirmas dalyvis (moteris): labai traškus, bet jaučiasi tokia dirbtina rūgštis, vidutiniškai skanus.
Antras dalyvis (vyras): traškus, vidutinis, per saldus.

Agurkas nr. 2.

Pirmas dalyvis: labai traškus, bet skonis bjaurus, skonis primena ančiuvius, niekada nepirkčiau.
Antras dalyvis: neskanus, dirbtinis saldiklio skonis ir vaistų poskonis, traškus.

Agurkas nr. 3.

Pirmas dalyvis: saldus, atrodo, kad trūksta skonio, traškus.
Antras dalyvis: netraškus, švelnaus malonaus skonio, geras rūgšties balansas.

Agurkas nr. 4.

Pirmas dalyvis: vidutinio traškumo, vaistų skonio, neskanus.
Antras dalyvis: vidutiniškai traškus, specifinio vištienos prieskonių skonio, vidutiniško skonio.

Agurkas nr. 5.

Pirmas dalyvis: traškus, bet vandeningas, skanus.
Antras dalyvis: vidutinio traškumo, per rūgštus, tiesiog rūgštus marinuotas agurkėlis, vidutiniškai skanus.

Agurkas nr. 6.

Pirmas dalyvis: neskanus, kažkoks pašalinis skonis, atrodo lyg išmirkytas chemikaluose.
Antras dalyvis: vidutiniškai traškus, labai neskanus, sugadintas agurkėlis.

Marinuoti agurkai

Reziumavus aklo testo rezultatus paaiškėjo, kad skaniausi išrinkti lenkiški „Dworek“ ir „Kėdainių konservų“ su ąžuolo lapais. Labiausiai nemalonaus skonio agurkai pasirodė iš Ukrainos ir Indijos.

Agurkai ir jų gamintojai

1. „Rivona“, klasikiniai marinuoti agurkai, nepjaustyti, silpnai rūgštūs. Pagaminta Lietuvoje, agurkų kilmės šalis – ES.

Marinuoti agurkai

2. „Mamos konservai“, marinuoti agurkėliai, kilmės šalis – Ukraina.

Marinuoti agurkai

3. „Kėdainių konservai“, marinuoti agurkai su ąžuolo lapais, nepjaustyti, silpnai rūgštūs. Pagaminta Lietuvoje, agurkų kilmės šalis – ES.

Marinuoti agurkai

4. „Spilva“, „Klasika“ marinuoti agurkai. Kilmės šalis – Turkija.

Marinuoti agurkai

5. „Dworek“ marinuoti agurkai su česnakais. Pagaminta Lenkijoje, kilmės šalis – Lenkija.

Marinuoti agurkai

6. „Kėdainių konservai“, marinuoti agurkėliai, nepjaustyti, silpnai rūgštūs. Kilmės šalis – Indija.
(Kėdainių konservų produkcija du kartus pasirinkta, nes kitų gamintojų agurkų iš Indijos rasti nepavyko).

Marinuoti agurkai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)