„Aš mėgstu sukinėtis virtuvėje. Maisto gamyba man yra lyg hobis sielai, meditacija ir kūrybiškumas, nes aš mėgstu sugalvoti receptus, interpretuoti. Tarkime, paragauju kažkokį patiekalą kavinėje ir noriu jo receptą atkurti savo virtuvėje, nes maždaug įsivaizduoju, kokie patiekalo skoniai, kas į jį sudėta. Patinka ne tik skaniai gaminti, bet ir gražiai patiekti. Man tai yra viena iš kūrybos formų“, – pasakoja žinoma drabužių dizainerė.

Nors Viktorija ir norėtų dažniau virtuvėje pabūti, tačiau dėl didelio užimtumo gamina ne kasdien. Moteris kruopščiai suplanuoja, kada ruoš maistą, skiria laiko produktų paieškai.

„Aš tada su dideliu malonumu einu į parduotuvę ar turgelį, renkuosi produktus patiekalui, jo puošimui. Labai nemėgstu to buitinio gaminimo, kai maistas ruošiamas pusryčiams, pietums ir vakarienei, – tada būtų jau pareiga, o ne hobis“, – pastebi Jakučinskaitė.

Jau keleri metai Viktorijai kasryt pusryčius į lovą neša vyras. O pietauja šeima kavinėse, kur neretai ir vakarieniauja. Tačiau, Viktorija pabrėžia, – visi šeimoje sutinka, kad namuose ruoštas maistas yra gardesnis, skanesnis, brangesnis ir prabangesnis.

Dukros vegetarėmis buvo vos 2 valandas

Dizainerė labiausiai mėgsta gaminti karštus antruosius patiekalus ir sriubas. Viktorija turi ir firminį savo pačios sugalvotą tailandietiškos sriubos receptą, kuriuo pasidalijo ir su sekėjais instagramo paskyroje.

Paprašyta apibūdinti šeimos valgymo įpročius dviejų dukterų mama sako: „Esame klasikinio lietuviško skonio mėgėjai, tačiau mėgstame ir prancūzų virtuvę, kur daug grietinėlės, sūrio, taip pat – Azijos šalių patiekalus, kuriuose – kokosų pienas ir kiti išraiškingesnį skonį kuriantys produktai. Nėra produktų, kurių mes nevalgytume. Tiesa, kartą mano dukros nutarė tapti vegetarėmis, tačiau tai tęsėsi 2 valandas, kol jos parduotuvėje nepamatė parmos kumpio“.

Nors tarp vardijamų mėgiamų ir dažnai naudojamų produktų netrūksta itin kaloringų, Viktorija gali džiaugtis liekna figūra.
„Kaip man tai pavyksta? Manau, kad mano valgiaraštis yra natūraliai susiformavusi keto mityba, kai valgai daug baltymų su riebalais. Ši mityba man labai tinka, nes man nesudėtinga atsisakyti angliavandenių, kurie dažniausiai virsta cukrumi, tuščia energija ir papildomais kilogramais. Mūsų namuose desertų praktiškai nebūna, pyragų nekepame, iš miltų gaminame labai retai – nebent lietinius. O dažniausiai renkamės valgyti mėsą, žuvį su riebesniu grietinėlės ar kokosų pieno padažu. Manau, taip valgydamas pasisotini daug greičiau, sotumą jauti ilgiau ir, kaip rodo praktika, nuo tokio maisto mažiau pilnėjama. Dar ką norėčiau paminėti, – mes visi valgome labai nedidelėmis porcijomis. Mes taip jau įpratę – niekada nepersivalgome“, – šeimos mitybos įpročiais dalijasi V. Jakučinskaitė.

Anksčiau šeima turėjo įprotį nevalgyti po 19 valandos. Tačiau jau porą metų Viktorija su vyru ir vaikais keliskart per savaitę vakarais rengia drabužių pardavimus internete, kurie paprastai baigiasi po devintos valandos vakaro. Tad, atvirauja, tomis dienomis vakarienė būna gana vėlyva.

Receptų parsiveža iš kelionių

Idėjų ruošiamiems patiekalams Viktorija prisirenka kelionėse – kai paragauja patikusį patiekalą, netrunka mintyse padėlioti ir receptą.

„Antai viešėdami Italijoje paragavome mėsos kukuliukų pomidorų padaže. Jis labai patiko ir dukroms, o aš vėliau sėkmingai pagaminau namuose. Visada valgydama patikusį patiekalą mėgstu analizuoti, kas tai, ko įdėta, kas kuria vienokį ar kitokį skonį“, – pasakoja.
Viktorija atkreipia dėmesį ir į socialiniuose tinkluose pasidalijamus receptus. Būtent ten gal prieš pusmetį Viktorija išvydo gaminamus kopūstų didkepsnius.

„Kopūstą supjaustau maždaug 2 centimetrų storio riekelėmis, apšlakstau aliejumi, apibarstau prieskoniais ir kepu orkaitėje. Keliskart gaminau pagal šį receptą ir man buvo labai skanu. Tačiau kadangi nesu vegetarė, man trūko kažkokio įspūdžio. Tada sugalvojau, kad gaminsiu kopūstą su bolognese padažu: pirma apkepdavau kopūstą, o tada ant jo uždėdavau bolognese padažo ir vėl pašaudavau į orkaitę“, – puikiai pasiteisinusiu receptu dalijasi pašnekovė.

O prieš keletą dienų Viktorija sugalvojo, kaip patiekalą paruošti dar kitaip ir pavadino jį „balandėliai tinginiams“.

„Pagal šį receptą pagaminti labai paprasta ir bus net greičiau. Ypač tai aktualu mažai laiko turintiems žmonėms“, – pastebi pašnekovė ir dalijasi savo receptu.

Viktorijos balandėliai tinginiams

Reikės:

svogūnų
tarkuotų morkų
kubeliais pjaustytų pomidorų
mėgstamo faršo
kopūsto galvos
cukraus pagal skonį
druskos žiupsnelio
sojos padažo
pomidorų padažo
2 skiltelių česnako
mėgiamų prieskonių
aliejaus kepimui

Gaminimas:

* Aliejuje pakepinti svogūnus. Kai įgaus auksinę spalvą, suversti tarkuotas morkas. Šioms pakepus, į keptuvę suberti kubeliais pjaustytus pomidorus.

* Kiek patroškinus pomidorus, užberti šiek tiek cukraus, žiupsnelį druskos, įpilti šlakelį sojų padažo. Taip pat įmesti traiškyto česnako.

* Išjungus kaitrą į keptuvę suberti faršą (Viktorija rinkosi kiaulienos ir jautienos), porą šaukštų pomidorų padažo ir gerai išmaišyti.

* Kopūstą supjaustyti 2-2,5 cm riekėmis ir suguldyti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstytri prieskoniais, pašlakstyti sojos padažu.

*Ant kopūsto riekelių dėti su daržovėmis paruoštą faršą ir gautus kopūstų didkepsnius pašauti į orkaitę. Viktorija kepė 35 minutes 220 laipsnių temperatūroje. Rekomenduoja kepant tiesiog stebėti patiekalą – skirtinguose įrenginiuose gaminimo rezultatas gali būti kitoks.

* Iš orkaitės ištrauktus kepsnelius apibarstyti tarkuotu sūriu ir kelioms minutėms vėl pašauti į orkaitę.

* Ant jau iškeptų „balandėlių“ Viktorija deda šaukštą grietinės ir pabarsto smulkintais krapais.

Paklausta, kuris variantas skanesnis, Viktorija pastebėjo, kad patiekalas, kuriam kopūsto riekelės pirma pakepamos, o paskui ant jų dedamas bolognese padažas. Šis patiekalas, Viktorijos vertinimu, turi daugiau skonio, yra pikantiškesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją