Recepto nepavyko sužinoti

Panašų pyragą turi danai, estai, švedai – skiriasi tik receptų niuansai. Ir visur jis vadinamas geriausiu, gardžiausiu pasaulyje.

Laimė paragauti šio pyrago Jurgai teko vos apsigyvenus Norvegijoje – prieš bene 15 metų. Lietuvė dirbo vienoje įmonėje, kuri puoselėjo šventiškų penktadienių tradiciją – kai kažkas iš darbuotojų vaišindavo visus savo pyragu ar kitokiu desertu.

„Vienos moters atsineštas pyragas buvo toks gardus, kad suvalgiau ne vieną gabalėlį ir, neslėpsiu, norėjau dar. Ragavu ir nesupratau, iš ko jis pagamintas – skonis buvo fantastiškas. Tuo metu dar nemokėjau norvegų kalbos, tad tąkart ir likau nesužinojusi recepto“, – atsimena Jurga.

Kepa ypatingomis progomis

Prieš kelerius metus moteris prasitarė vyrui apie kadaise ragautą nuostabaus skonio pyragą, kurio recepto, deja, neturinti. Dešimtmetį restorano šefu dirbęs Inge netruko jį rasti.

„Ir, pasirodo, šis pyragas taip lengvai pagaminamas! Galbūt jo išvaizda nėra įspūdingiausia, tačiau skonis labai geras. Pyragą sudaro biskvito ir morengo sluoksniai, apibarstyti migdolų drožlėmis, viskas kepama didelėje skardoje. Atvėsęs kepinys perpjaunamas pusiau ir pertepamas vaniliniu kremu“, – trumpai nupasakojo Jurga.

Kremą galima paruošti iš miltelių – Lietuvoje tinka vanilinis pudingas, sumaišytas su plakta greitinėle.

„Tačiau vanilinį kremą ir pačiam lengva pasigaminti – tai yra plikytas kremas su vanile“, – pastebi maisto tinklaraštininkė.

Persimaišę pyrago sluoksniai skoniai – biskvito, morengo, vanilės ir sukuria nuostabų skonį. Gamindama pyragą Jurga dar įdeda braškių – tai suteikia pyragui šviežumo ir gaivumo.

Pagal šį patį tikriausią „Verdens beste kake“ receptą tortą kepė jau ne vienas J. Medžionienės kuriamo puslapio „Skanios istorijos“ sekėjas ir nė vienas juo nenusivylė – atsiliepimai yra fantastiški.

Tokį pyragą Jurga kepa ypatingomis progomis – tiek artimųjų gimimo dienos proga, tiek Norvegijos gimtadieniui, kuris minimas gegužės 17 dieną.

Geriausias pasaulio pyragas („Verdens beste kake“)

Pyrago pagrindui reikės:

100 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
4 kiaušinių tryniai
200 ml miltų
3 v. šaukštai pieno
1.5 a. šaukstelio kepimo miltelių

Morengui reikės:

4 kiaušinių baltymai
250 ml cukraus
50 g skaldytų migdolų
Papildomai įspaudžiu šiek tiek citrinos sulčių

Kremui reikės:

Pakelis romo arba vanilinio kremo- 0.5 l (vanilinio pudingo) arba gaminto namuose.
200 ml plaktos grietinėlės
Dažnai papildomai dedu braškių.

Gaminimas:

* Sviestą išsukti su cukrum iki baltumo. Dėti po vieną trynį ir toliau gerai išsukti. Įpilti pieną, įsijoti miltus ir kepimo miltelius. Gerai viską sumaišyti.
* Tešlą užtepti ant kepimo popieriaus. Tai padaryti nėra lengva, tad Jurga daro taip: pasitiesia kepimo popierių ant stalviršio, isskleidžiu ant jo tešlą ir tik tada perkeliu i didelę kepimo skardą.

* Plakti kiaušinio baltymus, vis įpilant cukraus. Plakti iki standaus morengo.
* Morengą paskleisti ant tešlos.

* Užbarstyti skaldytų migdolų.
* Kepti reikia 160 laispnitemperatūroje apie 30 min.
* Išėmus iš orkaitės, atvėsinti, perpjauti per pusę.
* Išplakti grietinėlę, sumaišyti su romo arba vaniliniu kremu.

* Vieną pusę pyrago dėti į pasiruoštą formą/ padėklą morengu į viršų. Aptepti vaniliniu kremu. Jei yra, įdėti braškių. Užkloti kita puse pyrago, taip pat morengu i viršų.

* Dėti į šaldytuvą. Jurgai skaniausia būna kitą dieną.

Jurgos pastebėjimai:

* Originaliam recepte nededami nei vaisiai, nei uogos. Aš esu gaminus ir taip, ir taip – abiem atvejais skanu.
Pyragą pagamint lengva, o skonis - dieviškas. Ne veltui norvegai jį vadina Pasaulio geriausiu. Tai tikrai vienas iš šeimos mėgstamiausių!

Pertepimui galima naudoti ir Jurgos naminį vanilinį kremą.


300 g pieno
pusė vanilės ankšties
60 g cukraus
3 kiaušinių tryniai
18 g kukurūzų krakmolo
90 g šalto sviesto, pjaustyto kubeliais

* Gerai išplakti kiaušinių trynius su cukrumi. Tuomet sudėti kukurūzų krakmolą ir išplakti iki blizgesio.

* Puode užvirti pieną su vanilės sėklytėmis ir ankštimi.

* Ankštį išimti, pieną nuolat maišant supilti į kiaušinių trynius. Plakinį perkošti ir supilti atgal į puodą. Virti nuolat maišant, kol kremas sutirštės.

* Nuimti nuo kaitros. Įmaišyti šaltą sviestą.

* Sudėti kremą į dubenį ir uždengti maistine plėvele taip, kad liestų kremą. Atvėsinti iki 25 laipsnių temperatūros.

* Štai ir puikus vanilinis kremas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją