Aštuonkojis – daiktas retas, ne kasdien pagalvojęs jį gali mūsuose įsigyti. Bet pastaruoju metu didžiuosiuose prekybos centruose jų pasitaiko vis dažniau. Todėl norint pasmalsauti ar pasimėgauti didelių problemų nebūna. Taip neseniai aštuonkojis atsirado mano virtuvėje ir net jau spėjo tapti tuo firminiu patiekalu, kurio laikas nuo laiko pasiilgstame ir iš anksto imame planuoti. Šiuo patiekalu mėgaujamės švenčių proga ar vaišiname svečius, jo ieškome, kai pilvas jausmų ir nuotykių šaukiasi“, – apie pažintį su išskirtiniu produktu pasakoja Zina Bružienė.

Palangiškei teko susidurti su labai įvairiais požiūriais į šį produktą: „Vieni dievina, kiti iš principo jūros „bjaurybių“ – nė prie burnos, tretiems aštuonkojis per protingas, kad valgytų. Žodžiu, kiekvienam savo. Man tai puikaus skonio, malonios faktūros, egzotiškas ir labai lengvai paruošiamas patiekalas. Be to, jis dar ir nekaloringas: 100 gramų šviežio produkto turi tik 73 kalorijas ir beveik pusė iš jų yra baltymai“.

Pirmais kartais Zina aštuonkojį ruošė pagal ispaniškas tradicijas: iš pradžių „gąsdindavo“ verdančiame vandenyje, paskui virdavo ir nesuprasdavo, kad taip prarandu beveik pusę jo skonio.
„Bet kai išgirdau apie jo gaminimą savo sultyse ir pabandžiau – nuo to karto jokių kitokių receptų neieškau ir nenaudoju. Girdėjusi apie šį būdą buvau ir anksčiau, bet, tiesą sakant, nelabai juo tikėjau. Kažkoks labai jau įtartinas atrodė dėl savo ypatingo paprastumo“, – šypsosi palangiškė ir dalijasi, kaip ruošti aštuonkojį.

Pirmiausiai jį gerai „nuprausiu“, nors paprastai jie jau būna išvalyti.
Tada į puodą storu dugnu pilu 2–3 šaukštus alyvuogių aliejaus, beriu juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų, dedu svogūną, česnako, lauro lapelių, saliero stiebą ir kelis gabalėlius morkos, pomidoriukų. Jokio papildomo skysčio ir jokios druskos.

Kai aliejus užkaista, įdedu aštuonkojį ir sandariai uždengiu. Vos tik jis pradės kaisti, puodas ims pildytis skysčiu iš paties „guzikuoto“ gražuolio. Kai skystis užvirs, reikia minimaliai sumažinti temperatūrą ir 1 kg aštuonkojį virti apie 50 min. Jei norisi, prieš baigiant galima dėl aromato ir skonio įpilti šlakelį raudono sauso vyno ir leisti alkoholiui išgaruoti.

„Ir viskas – tai yra bazinis aštuonkojo paruošimas. Jei labai norisi, galima pasūdyti, bet dažnai užtenka natūralios druskos iš paties aštuonkojo. Galima riekti ir valgyti su balta traškia duonyte, česnakiniu padažu, daržovėmis, bet galima naudoti ir rimtesniems patiekalams gaminti“, – pasakoja maisto kūrėja. Štai du Zinos patiekalų su aštuonkoju receptai.
Skrudintas aštuonkojis su bulvėms

* Kol aštuonkojis savo sultyse kliuksi, išverdu neskustas bulves, dedu jas į kepimo indą ir stiklinės dugnu ar tiesiog šakute jas sutraiškau.

* Ant viršaus guldau išvirtą „guzikuotį“, gausiai užbarstau smulkiai kapoto česnako, svogūno, pagal skonį druskos ir pipirų, čiobrelio, rozmarino ir viską gausiai pašlakstau alyvuogių aliejumi.

* Tada grilio režimu – apie 10–12 min. Kol bulvės ir aštuonkojis apskrus lengva traškia plutele, o užbarstytų česnakų ir rozmarino kvapai pradės vesti iš proto visus kaimynus.

Aštuonkojis su voveraitėmis

Šį patiekalą gaminu, kai vasaros pradžioje miškuose atsiranda pirmosios voveraitės.
* Savo sultyse virtą aštuonkojį susmulkinu vieno kąsnio gabaliukais. Ant lydyto sviesto iki skaidrumo pakepu didelį baltąjį svogūną ir suverčiu nuvalytas voveraites. Pilu šlakelį vandens, uždengiu dangčiu ir leidžiu pasitroškinti apie 10 min., dedu šiek tiek druskos ir lauro lapelį.

* Kai voveraitės paruoštos, suberiu aštuonkojo gabalėlius ir leidžiu dar paburbuliuoti porą minučių, kad skoniai „susidraugautų“ ir apsijungtų, o pabaigoje įberiu šviežiai grūstų pipiriukų pagal skonį ir saują žalumynų – krapų, petražolių ar kas kam patinka. Patiekiu su karštomis bulvėmis.

Bandykite, mėginkite, atraskite.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)