R. Pavarienė pastebi, kad paskutiniu metu jos aplinkos žmonės vis dažniau atsisako miltų, cukraus ir stengiasi gyventi bei valgyti kuo sveikiau ir natūraliau. Todėl jai, kaip kviestinių vakarienių mylėtojai ir organizatoriai, teko ieškoti idėjų, kaip nustebinti savo bičiulius. Ir jai pavyko. R. Pavarienė įsitikinusi, kad toks desertas idealiai tiktų ir Šv. Valentino dienai – jis tikrai nustebintų net ir visko mačiusius smaližius.

„Jau kurį laiką ieškojau desertų, kuriuose vyrautų tik natūralūs produktai, todėl kai su vyru, keliaudami po Provansą, viename gurmaniškame restorane paragavome prancūzų šefo Credric Grole gamintų desertų, supratau, kad tai – tikras virtuvės menas, kurį privalau perprasti. Aš tiesiog pamilau šiuos spalvingus desertus – vaisius. O dėl kovido paskelbtas karantinas man puikiausiai pasitarnavo – atsiradus marioms laiko galėjau mokytis šio konditerijos menos nuotoliu. Niekada nemaniau, kad mokytis nuotoliu gali būti taip pat įdomu kaip ir gyvai. Iki šiol vis ko nors naujo mokausi“, – šypsosi R. Pavarienė.

Moteris neslepia, kad pagaminti šiuos desertus reikia daug kantrybės ir laiko. Tačiau, kaip pati sako, jai šių savybių tikrai netrūksta. Jei jau užsibrėžia tikslą, būtinai jo pasiekia. Vienas pirmųjų desertų, kurį pagamino, buvo mėlynė.
„Pačią pirmą pagaminau paprasčiausią, labai lietuvišką, švelnaus skonio mėlynę. Jai gaminti naudojau šviežias uogas. Gaminant šiuos desertus vienas svarbiausių dalykų yra tai, kad vaisiai ar uogos būtų šviežios, todėl žiemos metu vietoj mėlynių renkuosi šilauoges“, – sako eksperimentuoti mėgstanti moteris.

R. Pavarienė neslepia, kad pagal šį receptą jau yra pagaminusi net ne šimtus, o tūkstančius vaisių. „Vieni puikiai gaunasi, kiti – ne taip gerai, bet man be galo patinka eksperimentuoti, ieškoti naujų spalvų, skonių, mėgaujuosi procesu. Laiminga ir visa mano šeima, nes jiems tenka viską suvalgyti“, – šypsosi moteris.

Dabar, kai jau įvaldė desertinių vaisių gaminimo subtilybes, R. Pavarienė drąsiai improvizuoja ir gamina pačius egzotiškiausius desertus–vaisius. „Kaskart ieškau naujų skonių, naujų vaisių, kuriuos galėčiau pagaminti pagal turimą receptą. Dažniausiai gaminu pagal sezoniškumą. Jau išbandžiau serbentus, agrastus, vyšnias, taip pat citrinas, granatus, bananus, pasiflorus, mangus.“

Gaminti vaisių, tik su iš jo pagamintu įdaru R. Pavarienei neįdomu, todėl ji improvizuoja kurdama naujus skonius. „Nuolat ieškau naujų skonių, pavyzdžiui, granatų įdarą darau su mėta, čiobreliu ar pistacijomis. Mangą – su pipirais. Man patinka, kai stebina ne tik vaizdas, bet ir netikėtas, neįprastas skonis“. Moteris juokiasi, kad, nors jai veiklos tikrai netrūksta ir šių desertų gaminimas tik hobis, ji jau sulaukė bičiulių ir pažįstamų prašymų išmokyti, kaip taisyklingai ruoštis šiuos desertus.

Mėlynės receptas

Įdarui reikės:

500 g šilauogių (mėlynių)
40 g cukraus (naudoja ekologišką, rudą)
1 v. šaukštas laimo sulčių
3 g pektino

Įdaro gaminimo eiga

* Puode pakaitinti nuplautas ir nusausintas uogas, suberti cukrų, pektiną, sultis ir maišyti, kol masė užvirs. Atvėsus sudėti į apvalias formeles ir dėti į šaldiklį.

Kreminio sūrio apvalkalas

180 g baltojo šokolado (iš visų bandytų belgiškas šokoladas savo skoniu geriausias).
400 g kreminio sūrio
680 g riebios grietinėlės
5 g želatinos
žiupsnelis druskos


Gaminimo eiga:

* Švelniai kaitinant tirpiname visą kreminį sūrį ir pusę ( 340 g) grietinėlės, į ištirpusią masę dėti šokoladą, ištirpintą želatiną, druską. Leidžiame atvėsti, tuomet supilame likusią dalį grietinėlės ir išplakame iki vientisos masės. Dedame į šaldytuvą 8-12 valandų.

* Kai jau mėlynių įdaras sušalęs, kreminę masępilti į apvalias didesnes formeles ir į vidų įdėti mėlynių rutuliukus. Dedame viską į šaldiklį ne trumpiau kaip 6 valandoms.

Belieka pasidaryti trapią, ploną šokolado plutelę.

Jums reikės:

400 g baltojo šokolado
400 g kakavos sviesto
mėlynos spalvos maisto dažų

* Atskiruose induose ištirpiname kakavos sviestą ir šokoladą. Į ištirpusį kakavos sviestą supilame ištirpintą šokoladą. Išmaišome ir pilame dažus (intensyvumą spalvos renkamės pagal save).

* Kol masė karšta, ištraukiame iš šaldiklio sušalusias uogas, ir po vieną, kiek padailinę formą rankomis, merkiame akimirkai į mėlyną masę. Ištraukus luktelime, kol nudžius (apie 30 sekundžių) ir dedame į lėkštę. Patiekti galima ne anksčiau kaip po 3 valandų, kadangi įdaras turi atitirpti, kad perpjovus lengvai išsilietų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją