R. Pavarienė pastebi, kad paskutiniu metu jos aplinkos žmonės vis dažniau atsisako miltų, cukraus ir stengiasi gyventi bei valgyti kuo sveikiau ir natūraliau. Todėl jai, kaip kviestinių vakarienių mylėtojai ir organizatoriai, teko ieškoti idėjų, kaip nustebinti savo bičiulius. Ir jai pavyko. R. Pavarienė įsitikinusi, kad toks desertas idealiai tiktų ir Šv. Valentino dienai – jis tikrai nustebintų net ir visko mačiusius smaližius.
Moteris neslepia, kad pagaminti šiuos desertus reikia daug kantrybės ir laiko. Tačiau, kaip pati sako, jai šių savybių tikrai netrūksta. Jei jau užsibrėžia tikslą, būtinai jo pasiekia. Vienas pirmųjų desertų, kurį pagamino, buvo mėlynė.
R. Pavarienė neslepia, kad pagal šį receptą jau yra pagaminusi net ne šimtus, o tūkstančius vaisių. „Vieni puikiai gaunasi, kiti – ne taip gerai, bet man be galo patinka eksperimentuoti, ieškoti naujų spalvų, skonių, mėgaujuosi procesu. Laiminga ir visa mano šeima, nes jiems tenka viską suvalgyti“, – šypsosi moteris.
Dabar, kai jau įvaldė desertinių vaisių gaminimo subtilybes, R. Pavarienė drąsiai improvizuoja ir gamina pačius egzotiškiausius desertus–vaisius. „Kaskart ieškau naujų skonių, naujų vaisių, kuriuos galėčiau pagaminti pagal turimą receptą. Dažniausiai gaminu pagal sezoniškumą. Jau išbandžiau serbentus, agrastus, vyšnias, taip pat citrinas, granatus, bananus, pasiflorus, mangus.“
Gaminti vaisių, tik su iš jo pagamintu įdaru R. Pavarienei neįdomu, todėl ji improvizuoja kurdama naujus skonius. „Nuolat ieškau naujų skonių, pavyzdžiui, granatų įdarą darau su mėta, čiobreliu ar pistacijomis. Mangą – su pipirais. Man patinka, kai stebina ne tik vaizdas, bet ir netikėtas, neįprastas skonis“. Moteris juokiasi, kad, nors jai veiklos tikrai netrūksta ir šių desertų gaminimas tik hobis, ji jau sulaukė bičiulių ir pažįstamų prašymų išmokyti, kaip taisyklingai ruoštis šiuos desertus.
Įdarui reikės:
500 g šilauogių (mėlynių)
40 g cukraus (naudoja ekologišką, rudą)
1 v. šaukštas laimo sulčių
3 g pektino
Įdaro gaminimo eiga
* Puode pakaitinti nuplautas ir nusausintas uogas, suberti cukrų, pektiną, sultis ir maišyti, kol masė užvirs. Atvėsus sudėti į apvalias formeles ir dėti į šaldiklį.
Kreminio sūrio apvalkalas
180 g baltojo šokolado (iš visų bandytų belgiškas šokoladas savo skoniu geriausias).
400 g kreminio sūrio
680 g riebios grietinėlės
5 g želatinos
žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga:
* Švelniai kaitinant tirpiname visą kreminį sūrį ir pusę ( 340 g) grietinėlės, į ištirpusią masę dėti šokoladą, ištirpintą želatiną, druską. Leidžiame atvėsti, tuomet supilame likusią dalį grietinėlės ir išplakame iki vientisos masės. Dedame į šaldytuvą 8-12 valandų.
Belieka pasidaryti trapią, ploną šokolado plutelę.
Jums reikės:
400 g baltojo šokolado
400 g kakavos sviesto
mėlynos spalvos maisto dažų
* Kol masė karšta, ištraukiame iš šaldiklio sušalusias uogas, ir po vieną, kiek padailinę formą rankomis, merkiame akimirkai į mėlyną masę. Ištraukus luktelime, kol nudžius (apie 30 sekundžių) ir dedame į lėkštę. Patiekti galima ne anksčiau kaip po 3 valandų, kadangi įdaras turi atitirpti, kad perpjovus lengvai išsilietų.