Greitam valgymui Lidija agurkus raugia ir raugė visada. Tačiau prieš trejus metus išbandė kitokį agurkų raugimo būdą ir jo paprastumas bei rezultatas moterį ir jos vyrą Arvydą pribloškė.

„Kartą atvyko į svečius draugė ir pamačiusi, kad turime šulinį, paklausė, kodėl mes jame neraugiame agurkų. Pasirodo, Žagarėje, iš kur ji kilusi, taip juos raugia visi!“ – laiką prieš trejus metus atmena pašnekovė.

Suintriguota moteris nutarė išbandyti šį raugimo metodą. O jis – itin paprastas. Į plastikinį 5 l talpos indą Lidija sudėjo nuplautus agurkus ir užpylė sūdytu vandeniu – litrui vienas šaukštas druskos. Indą užsuko ir įleido į šulinį.

Šitaip agurkus, sako Lidija, galima laikyti taip ilgai, kaip tik norisi. Vasarą įleidę į šulinį, pirmą kartą iš ten agurkus Lidijos šeima traukė tik po kelių mėnesių – lapkritį. Skonis šeimą maloniai nustebino.

„Kandi agurką ir net tarp dantų traška, skonis – kaip tikro rauginto agurko, kokius kaime močiutės traukdavo iš bačkos“, – sako Lidija.

Vėliau šitokiu būdu raugtais agurkais šeima mėgavosi per Kalėdas ir net Velykas. Juos Lidija labai mėgsta pjaustyti ruošdama baltą ar raudoną mišraines.
„Ir buvome užmiršę, kad liko dar vienas indas su agurkais – šiemet liepos pradžioje ištraukėme praėjusių metų vasarą paraugtus agurkus. Taigi, po metų! Koks skonis? Nuostabus – traškūs kaip ir anksčiau iš šulinio ištrauktieji, be galo skanūs agurkai“, – pasakoja vyr. finansininke dirbanti kaunietė ir gailisi vieno – kad apie tokį rauginimo būdą nežinojo anksčiau.
Lidija gailisi vieno – kad apie tokį rauginimo būdą nežinojo anksčiau

Beje, konservuotų agurkų nemėgstančiai šeimai yra tekę turguje iš ūkininkų pirkti raugintus agurkus, bet jie buvę minkštučiai, paglebę – sako, nė nepalyginsi su namie šulinyje laikytųjų skoniu ir kokybe.
Tiesa, šiemet šeimininkė receptą kiek tobulins. „Būdavo, kai agurkus ištraukiame iš šulinio, aš juos perdedu į 3 bei 2 l talpos indus ir tik tada gardinu krapais ir česnakais, talpinu į šaldytuvą. Žiemos metą nei vyšnių, nei serbentų lapų gi nebėra. Tačiau, kai neseniai savo receptu pasidalijau su bendraminčiais, sužinojau, kad kiti maisto gamintojai prieskonius deda iškart, jau raugdami. Taigi, šiemet į indus kartu su agurkais sudėjau ir prieskoninius augalus: vyšnių ir serbentų lapus, krieno, česnaką ir krapus bei užpyliau pasūdytu vandeniu. Užsuktus indus aprišome virvute ir nuleidome į šulinį, o rudenį jau trauksime po vieną ir ragausime“, – dalijasi Lidija. Kiek agurkų raugs, priklausys nuo derliaus gausumo. Praėjusiais metais buvo paruošę 25 l agurkų.
Agurkus augina ir prižiūri Arvydas Palskis

Tiesa, ankstesniais metais, sako, buvo šiek tiek paprasčiau raugti, nes geriamo vandens 5 l talpos indas būdavo platesniu kakliuku. Dabar ji siauresnis ir, kaip kaunietė sako, indai platesniu kakliuku tapo tiesiog deficitu. Šiuo metu moteris naudoja plastikinius 5 litrų indus, kuriuose parduodamas distiliuotas vanduo.

Lidija neatmeta galimybės, kad ateityje bandys raugti ir kitokias daržoves. Juk ūkininkai raugina ir paprikas, ir pomidorus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)