Testo metu ragavome juodą, o vėliau įpylėme šlakelį grietinėlės. Stebėjome, kaip keičiasi kavos skonis. Testą atliko du žmonės – moteris ir vyras.

Į vidutinio dydžio espresso kavos puodelį įbėrėme vienodą kiekį tirpios kavos – 1 arbatinį šaukštelį su kaupu.

Tirpi kava

Teste dalyvauja šios kavos:

Pirmoji kava „Monte Pero morning“ – supakuota Lenkijoje, pagaminta iš pupelių, išaugintų Pietų Amerikoje ir Azijoje, platintojas ir pardavėjas „Maxima“. 200 g – 3,49 euro.

Antroji kava „Bellarom Classic“ – platintojas – „Lidl“, kilmės šalis nenurodyta. 200 g – 3,49 euro.

Trečioji kava „Rimi Basic“ – supakuota Lenkijoje, kilmės šalis – Ekvadoras, Brazilija, platintojas ir pardavėjas „Rimi Lietuva“. 200 g – 3,59 euro.

Ketvirtoji kava „Clever“ – kilmės šalis Vokietija, pardavėjas „Iki“, gamintojas „Deutsche extrakt kaffee“. 200 g – 3,49 euro.

Penktoji kava „Golden Bean Indian Instant Coffee“ – gamintojas „Indus Cofee Pvt“, Indija, platintojas „Unisel CO“, Latvija, pardavėjas „Norfa“. 90 g – 1,97 euro.

Šeštoji kava „JFK Indian Instant Coffee Delight“ – gamintojas „JFK International“, Indija, platintojas – „Gema“. Kita indiška kava, kurią turėjome namuose. 180 g – 4,25 euro.

Tirpi kava

Pirmoji kava:

  • Spalva: tamsiai ruda, labiau į juodumą.
  • Kvapas: švelnus, vidutinio stiprumo, labiau primena ne kavos, o riešutišką kvapą, kvapas malonus.
  • Skonio stiprumas: stipri.
  • Skonio savybės: karti, skonis neišraiškingas.
  • Su grietinėle: kartumas išliko, bet skonis tapo švelnesnis.

Antroji kava:

  • Spalva: tamsiai ruda.
  • Kvapas: gėliškas, intensyvus.
  • Skonio stiprumas: vidutinis.
  • Skonio savybės: labai švelni, pojūtis burnoje minkštas, tačiau konsistencija vandeninga.
  • Su grietinėle: grietinėlė nepagelbėjo, kava liko tokia pati vandeninga.

Trečioji kava:

  • Spalva: tamsiai ruda, beveik juoda.
  • Kvapas: turi saldymedžio natų.
  • Skonio stiprumas: vidutinio stiprumo.
  • Skonio savybės: rūgštoka.
  • Su grietinėle: geras balansas – ir rūgštumo, ir kartumo, ir kremiškumo.

Ketvirtoji kava:

  • Spalva: tamsiai ruda
  • Kvapas: nesijaučia beveik jokio kvapo.
  • Skonio stiprumas: silpno skonio.
  • Skonio savybės: skonis labai prastas, primena dirbtinį kavos pakaitalą, vandeninga.
  • Su grietinėle: pagerino kavos skonines savybes, tapo maloniau geriama, karamelinė.

Penktoji kava:

  • Spalva: juoda.
  • Kvapas: turi pašalinį, nepriimtiną kvapą. primena kepamų bulvių aromatus.
  • Skonio stiprumas: vidutinis.
  • Skonio savybės: skonis panašus į kvapą – išvirtų ir apkeptų bulvių, tačiau tai nepriimtinas skonis kavai.
  • Su grietinėle: grietinėlė keptų bulvių skonio nepanaikino, tačiau situacijos nepablogino.

Šeštoji kava:

  • Spalva: juoda.
  • Kvapas: silpnas, kepinto cukraus. lyg karamelės kvapo.
  • Skonio stiprumas: vidutinio stiprumo.
  • Skonio savybės: rūgštoka, labiausiai primena tirpios kavos įsivaizduojamą skonį.
  • Su grietinėle: išryškėjo karameliškumas, taip pat situacijos nepablogino.
Tirpi kava

Išvados: labai nustebino tai, kad viena indiška kava nuo kitos skyrėsi labai stipriai. Viena turėjo pašalinį kvapą ir skonį, kita – be nepageidaujamų poskonių.

Visų maloniausios ragauti buvo nr. 3 ir nr. 6. Vidutiniškai įvertina nr. 1, tuo tarpu prasčiausios pagal skonines ir aromato savybes – nr. 2. nr. 4 ir nr. 5.

Tirpi kava

Apie tirpią kavą

Tirpi kava

Gaminant tirpią kavą tos pačios kavos pupelės yra skrudinamos, sumalamos, užplikomos vandeniu, o taip paruošta kava yra džiovinama, pašalinant skystį ir išgaunant kavos koncentratą.

Kaip anksčiau Delfi Maistui yra teigusi mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė: „Robusta sudaro apie 30 % visos pasaulio produkcijos, todėl yra antra pagal populiarumą kavos pupelių rūšis. Ji žinoma dėl stipraus skonio ir didelio kofeino kiekio. Šios savybės idealiai tinka tirpioms kavoms ruošti, todėl robusta dažniausiai naudojama tirpios kavos milteliams ir granulėms gaminti.

Tirpioje kavoje kofeino nedaug – 30–90 mg.

Filtruotoje kavoje yra mažiausias antioksidantų kiekis, o tirpioje – didžiausias. Ir nors tirpioje kavoje – didžiausia polifenolių koncentracija, palyginti su filtruota kava (joje antioksidantų kiekis mažiausias), tirpioje yra dvigubai daugiau akrilamido nei šviežioje skrudintoje (akrilamidas nudažo produktą ruda spalva ir lemia savitą skonį, pripažįstamas kaip kancerogeninė medžiaga. Tačiau atliktų tyrimų duomenys vis dar neleidžia teigti, kad kavos akrilamidas turi įtakos vėžiui formuotis. Labiau tikėtina, kad karšti gėrimai ir maistas gali padidinti stemplės vėžio riziką).

Moksliškai įrodyta, kad kavoje yra didžiausia polifenolių koncentracija, palyginti su visais gėrimais, kuriuos vartoja žmonės. Vidutinis 180 ml kavos puodelis suteikia 396 mg polifenolių, o tirpi kava – 316 mg“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)