Eksperimento virtuvėje metu išmėginome keliuose prekybos centruose rastas bulvių rūšis – Laura, Vineta, Soraya ir Barwina (kartais vadinama Borvina arba Barvina). Aklo testo metu jas ragavome, vertinome spalvą ir išbandėme, kaip bulvė traiškosi bei ar iš jos pavyktų padaryti purią bulvių košę. Visos bulvės buvo vidutinio dydžio, virtos viename puode apie 20 minučių, su nedideliu kiekiu druskos ir eksperimento metu valgytos su žievelėmis.

Bulvių rūšys

Laura bulvės:

Pirmasis dalyvis (moteris, 32 metai): „Vidutiniškai skani, kartoka“.

Antrasis dalyvis (vyras, 71 metai): „Geras skonis, sausoka“.

Trečiasis dalyvis (vyras, 32 metai): „Daržoviška, žemės skonis, labai stiprus bulviškumas, minkšta ir švelni“.

Vineta bulvės:

Pirmasis dalyvis: „Labai skani, minkšta, malonios tekstūros“.

Antrasis dalyvis: „Kartumo nėra, ši skanesnė už Laura rūšį, puiki bulvė“.

Trečiasis dalyvis: „Mažiau bulviškumo nei prieš tai buvusi (Laura), jaučiasi krakmolingumas, tarsi klijai, normalaus vidutinio skonio“.

Soraya bulvės:

Pirmasis dalyvis: „Tradicinė bulvė, tokia namų virtuvės bulvė, atrodo, kad tokią kaime valgydavau, įprasčiausias skonis lietuviškai bulvei“.

Antrasis dalyvis: „Kartumo neturi, nelabai užneša į bulvę, beskonė“.

Trečiasis dalyvis: „Beskonė, tačiau tekstūra labai gera, tiktų sutrinti stambiai bulvių košei“.

Barwina bulvės:

Pirmasis dalyvis: „Sausa, miltinga, sprangi“.

Antrasis dalyvis: „Beskonė, šiaip sau, nieko gero“.

Trečiasis dalyvis: „Panaši prieš tai buvusią (į Soraya), sprangi, sunkiai ryjasi, sausa“.

Bulvių rūšys

Išvados: pagal skonines savybes laimėjo Laura ir Vineta bulvių veislė. Vienam iš dalyvių skaniausia buvo Vineta, kitam – Laura, trečiam – Laura ir Vineta. Aklo testo metu neskaniausiomis pripažintos – Soraya ir Barwina.

Geltoniausia bulvių rūšis – Laura, kitos – panašios, blyškesnės spalvos. Iš Vinetos – šilkinę bulvių košę vargu, ar padarysi, nes sunkiau trinama. Patogu sutrinti – Soraya, o pati puriausia pasirodė Barwina bulvių veislė, pavyktų puri bulvių košė.

Bulvių rūšys

Visos bulvių veislės savo skonio ir tekstūros savybėmis gana skirtingos, tad labai svarbu, ką iš jų gaminsite. Tikėtina, kad iš vienų cepelinų nepadarysite, o iš kitų – purios bulvių košės.

Bulvių rūšys

Apie išbandytas bulvių veisles

Bulvių rūšys

Laura bulvių veislė su raudonos spalvos odele. Vidus – sodriai geltonos spalvos. Šios bulvės taip pat vertinamos kaip labai maistingos. Pasak virtuvės šefų, renkantis Laura bulves maistui – suklysti neįmanoma. Šios bulvės turi pakankamai krakmolo, kuris reikalingas gaminant cepelinus, tačiau išlaiko savo formą ir sriubose, jei pjaustote bulves kubeliais. Išvirtos jos nėra linkusios patamsėti, todėl puikiai atrodo patiekiant su šaltibarščiais ar bulvių salotose. Sakoma, kad ši bulvių veislė yra populiarus pasirinkimas bulvytėms „fri”, na o lietuviškos virtuvės mėgėjams jos idealiai tiks kugeliui ar bulviniams blynams.

Bulvių rūšys

Vineta – bulvių veislė, kurios odelės spalva ir minkštimas yra šviesiai gelsvos spalvos. Vineta bulvės yra pailgai ovalios formos ir seklių akučių, todėl yra lengvai ir patogiai lupamos. Šios bulvės yra vidutiniškai krakmolingos, išvirusios turi lengvą polinkį į sukritimą bei lengvai miltišką tekstūrą. Esamo krakmolo kiekio užtenka cepelinams, tačiau jos yra labiausiai vertinamos bulvių košei gaminti ar šalia šaltibarščių, nes išvirtos yra minkštos ir nepilkėja. Įdomu tai, kad testo metu Vineta rūšies bulvė tokių savo savybių nepademonstravo – tekstūra buvo ne miltiška, o labai krakmolinga, tarsi suklijuota.

Bulvių rūšys

Soraya yra gražios prekinės išvaizdos, aukštos kokybės bulvė. Greitai išverdanti, nesubyranti ir nekeičianti spalvos. Vidus šviesiai gelsvas. Jei gerai užauginta, puikiai išlaikoma rūsyje.

Bulvių rūšys

Barwina – retesnė bulvių veislė. Šios rūšies bulvės yra gelsvo vidaus, pasižymi didesniu krakmolingumu, tačiau yra gana universalios ir tinka daugeliui patiekalų.

Bulvių rūšys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)