Nesvarbu, kiek maisto gaminimo laidų žiūrime ir kiek straipsnių perskaitome, kartais mūsų gaminami patiekalai nei iš tolo neprilygsta tam, ką profesionalūs virėjai gamina kasdien. Nors paprasčiausias maisto gaminimo taisykles žinome, tačiau ekspertų nuomone, štai tokių klaidų namuose gaminantiems žmonėms išvengti nepavyksta. Penki profesionalūs virėjai iš JAV pasidalijo patarimais, kaip pagerinti maisto gaminimo įgūdžius ir pagaminti tokių valgių, kad nebūtų gėda patiekti net restorane.

1 klaida – naudoti neaštrų peilį


„Aštrūs peiliai – būtina priemonė! Namuose gaminantys žmonės dažnai prisibijo aštrių peilių, tačiau su bukais peiliais galima viską sugadinti. Nuspirkite gerą virėjo peilį ir raskite parduotuvę, kurioje galima jį pagaląsti. Taip ne tik geriau gaminsite – gaminti bus gerokai smagiau!“ – teigia restorano „Fox & the Knife“ vyriausioji virėja ir savininkė Karen Akunowicz iš Bostono, Masačusetso valstijos.

2 klaida – užuot naudojus šviežias žoleles naudoti senas ir sudžiūvusias


„Kai tik įmanoma, naudokite šviežias žoleles. Niekas patiekalui nesuteikia daugiau skonio ir kvapo negu šviežios prieskoninės žolelės. Saujelė šviežio baziliko ar kalendros gali visiškai pakeisti patiekalo skonį. Jei naudojate džiovintas žoleles, dažnai jas keiskite. Metų metus spintelėje gulėjęs raudonėlis patiekalui nesuteiks jokio skonio“, – tikina Karen.

3 klaida – apskritai naudoti senas ir sudžiūvusias žoleles

„Bėgant laikui prieskoniai praranda stiprumą ir paprasčiausiai nebesuteikia patiekalui norimo skonio. Taip pat nutinka ir su česnaku bei svogūnais. Senesni česnakai ir svogūnai, kurie spintelėje sudygsta, tampa itin aštrūs ir net iškepti užgožia patiekalo skonį. Jei spintelėje turite senesnių prieskonių ir nenorite jų išmesti, nepamirškite, kad skonį galima atskleisti juos greitai ir sausai pakepinus ant didelės ugnies. O jei norite naudoti seną česnaką ar svogūnus, pirmiausia išpjaukite dygstančius laiškus“, – pataria restorano „Annette“ vyriausioji virėja ir savininkė Caroline Glover iš Auroros, Kalifornijos valstijos.

4 klaida – prieskonius dėti tik baigiant gaminti

„Neprofesionalūs virėjai dažnai prieskonių deda tik baigdami gaminti. Geriausias patarimas, kokį tik galiu duoti – patiekalą druska ir pipirais gardinkite dar gamindami. O štai dar vienas profesionalo patarimas – tą patį darykite ir su kitais prieskoniais bei prieskoninėmis žolelėmis ir pamatysite, kad patiekalai taps visiškai kitokie“, – teigia K. Akunowicz.

Klaidos, kurias dažniausiai darome ruošdami maistą namuose

5 klaida – pirkti iš anksto paruoštą maistą

„Pirkti šviežius produktus – nepaprastai svarbu. Daug kas mano, kad galima tiesiog nusipirkti iš anksto paruošto maisto. Tačiau aš manau, kad pirkti neapdorotus produktus – vienintelis būdas užtikrinti, kad perkamas maistas tikrai šviežias. Užtrunka ilgiau, bet dėl galutinio rezultato pasistengti verta“, – aiškina restorano „A’Vert Brasserie“ vyriausiasis virėjas Michaelas Glazieras iš Vest Hartfordo, Konektikuto valstijos.

6 klaida – per ilgai kepti mėsą ir ją valgyti iškart

Kepta mėsa

„Daugybė žmonių įdeda vištieną į keptuvą ir laiko, kol iš jos lieka tik krūva anglių. Nusipirkite gerą mėsos termometrą ir išsiaiškinkite, kokioje temperatūroje kepti vištieną, kepsnius, muštinius ir kita. O pabaigę kepti būtinai leiskite mėsai dar dešimt minučių pastovėti“, – ragina restorano „A’Vert Brasserie“ vyriausiasis virėjas Michaelas Glazieras iš Vest Hartfordo, Konektikuto valstijos.

7 klaida – nukrypti nuo recepto (ypač kepant saldžius kepinius)

„Neprofesionalūs virėjai dažnai suklysta, nes praleidžia tam tikrus recepto etapus – pavyzdžiui, deda sausainius neįkaitinę orkaitės iki reikiamos temperatūros. Kad pagamintumėte gardžių kepinių, reikia tiksliai laikytis recepto. Jei recepte rašoma, kad orkaitę iš pradžių reikia įkaitinti arba kepti tam tikroje temperatūroje, šios nuorodos laikytis būtina“, – aiškina „Walt Disney World Resort“ restorano „Four Seasons Resort Orlando“ vyriausias saldžių kepinių kepėjas Rabii Saberis.

8 klaida – gaminant pyragų tešlą naudoti kambario temperatūros produktus

„Jei norite pagaminti labai trapią sviestinę tešlą be riebalų ar taukų, naudokite itin šaltą sviestą ir vandenį. Aš paprastai sviestą supjaustau kubeliais ir 15 minučių palaikau šaldiklyje, o tik tada dedu į miltus. Be to, patariu į vandenį įdėti ledo kubelių (tačiau vandens kiekį matuokite tada, kai šis jau atvėsęs, nes ledas gali ištirpti)“, – pataria restorano „Justice of the Pies“ savininkė Maya-Camille Broussard iš Čikagos, Ilinojaus valstijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)