Vaida Kurpienė kalbino grilio entuziastą ir grilio gerbėjų grupės „Lithuania Grilling and Smoking“ įkūrėją Tomą Petrylą.

– Tomai, kokią kepsninę rekomenduotumėte pasirinkti?

– Visos kepsninės turi savų pliusių ir minusų. Šiuo metu universaliausia ir geriausia yra keraminė kepsninė. Tai yra ir rūkykla, ir kepsninė, ir orkaitė viename. Nebereikia kieme turėti krosnies, rūkyklos. Ši kepsninė labai tinkama mūsų klimatui, nes turi storą izoliacinį sluoksnį. Be to, ji yra taupi – viena anglių įkrova galima kepti parą laiko. Kepant dauguma kepsninių, ypač malkomis kurenamų, įprasta prie jų stovėti, o kepant keramine kepsnine, tiesiog įdedate maistą, kurį norite kepti, sureguliuojate sklendes, temperatūrą ir nereikia prie jos stovėti bei vartyti maisto. Elektrinės kepsninės labiau skirtos vidaus patalpoms naudoti. Metalinės kepsninės kepimo paviršius yra labai platus, ji yra lengva, tad ją paprasta transportuoti, bet ji ribota savo funkcionalumu. Keraminėse kepsninėse galima gaminti praktiškai viską. Nesugalvoju patiekalo, kurio negalėčiau joje pagaminti, mes ir cepelinus verdame joje (juokiasi). Dujinės kepsninės yra ganėtinai paprastai kūrenamos, lengvai kontroliuojamos, jos yra keturkampės, tad turi ganėtinai didelį kepimo plotą. Dujinių kepsninių minusas yra tas, kad negausite to dūmo, ugnies skonio savo kepiniuose, kitas dalykas – man asmeniškai nepatinka, kad kepant riebalai varva į pačią kepsninę, ant degiklių, limpa prie sienelių ir paskui labai sunku viską nuvalyti. Iš esmės dujinės kepsninės yra geras sprendimas, bet patiekalai bus labai primityvūs: dešrelės, dešrainiai, mėsainiai ar sparneliai.

Kepsninė

– Ką manote apie degiuosius skysčius?

– Nerekomenduoju jų naudoti. Tai yra chemija, naftos produktas, kuris įsigeria ne tik į keramiką, bet ir į tą kurą, kurį jūs kūrenate ir tai nusėda ant maisto, kurį valgote. Tikra nesuvokiu, kodėl žmonės vis dar perka tą skysti, kuris yra brangesnis už sausus degtukus. Juk sausas degtukas žymiai geriau įkūria anglis. Naudokite paprastus sausus degtukus arba elektrinius uždegiklius (jeigu turite) ir atsisakykite degiųjų skysčių, nes tai yra labai nesveika.

– Kokias didžiausias klaidas daro žmonės, kepdami kepsninėse?

– Žmonės daro be galo daug klaidų. Mes administruojame savo grupę „Lithuania Grilling and Smoking“, kurioje yra 85 tūkstančiai narių, tai ten prisižiūrime tiek klaidų, kad akys verkia. Visos klaidos prasideda nuo žmonių nesidomėjimo, neskaitymo elementarių kepsninių naudojimosi instrukcijų. Pirmas dalykas – į keramines kepsnines prideda malkų, bando jas uždegti, o jos nedega, nes ten kontroliuojamas oro srautas, ten dega tik anglys. Kitas dalykas – prideda anglių, įdeda sausus degtukus, anglims dar neįsidegus jau pradeda kepti mėsą, o degtukas, mirkytas aliejuje, užgesęs pradeda rūkti, tad visas kartumas persiduoda į maistą. Žmonės neskaito instrukcijų ir nesupranta, kad pats kepsninės surinkimas yra skirtingas kiekvienam patiekalui. Kepate visą viščiuką – reikia kepsninės vidurius surinkti vienaip, kepate steiką – kitaip, kepate picą – dar kitaip, o žmonės nesigilina, nors visa informacija yra lengvai prieinama tiek internete, tiek kepsninių instrukcijose. Iš to ir gimsta tos klaidos. Dar vienas dalykas – mėsos pasirinkimas. Nusiperka prabangią kepsninę ir galvoja, kad dabar keps bet ką ir viskas pavyks. Tačiau nusiperka kokią nors neaiškią mėsą, kuri tampa nevalgoma ir galvoja, ką daro ne taip. O klaida ta, kad nemoka pasirinkti skanios ir kokybiškos mėsos. Galite kepti nekokybišką mėsa su kokia tik norite kepsnine, ji vis tiek bus neskani ir guminė.

Taip pat laidoje Vaida Kurpienė kartu su virtuvės šefu Laurynu Buzinsku bei laidos svečiais Simu Jasaičiu bei Oksana Pikul-Jasaitiene iškepė kai ką sveikesnio nei kiaulienos sprandinė. Detalūs receptai ir gaminimo subtilybės parodyti laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)