Iš ko sprendžiame, kad „Kauko“ pavadinimas buvo paremtas mitologija, o ne kokiais nors kitais sumetimais?! Iš jų logo, kur į tave žvelgia gauruotas padarėlis su viena akimi – sakytume, kad šiokia tokia ciklopo atmaina, bet į smulkmenas nesiveliame. „Kauke“ atsidūrėme snieguotą popietę – pasirinkome ne kokią dieną aplankyti kalėdinį Kauną, nes pasiryžimas pėsčiomis nukeliauti nuo Soboro iki Kauno Pilies žlugo tą minutę, kai nuo mano plaukų pradėjo kapsėti į krioklį pavirtęs sniegas. Planavome į barą užsukti po pasivaikščiojimo, bet kadangi taip jau susiklostė detalės, atsidūrėme ten porą valandų anksčiau.

Pati vieta barui kone ideali – pats centras, tik įėjimas kiek glumina, vos nenudrožiau į „Senuosius rūsius“: durys tos pačios, tik pasukti reikia kairėn. „Kauko“ interjeras jaukus, neperkrautas, daug šviesių medžio detalių, sienos dekoruotas tuo pačiu dizainu kaip ir logo. Prabangių detalių interjere nėra, tai labiau atsipalaidavusi, kasdieniškesnė vieta. Išsirenkame staliuką trims prie lango, tiesiai prie šildytuvo – nekantravau atitirpti. Be mūsų čia dar jaukiai įsitaisę sėdėjo kelios kompanijos. Pasukome užsisakyti prie baro, buvau išbadėjus.

Baras nedidelis, todėl nustebau, kad tokia nemaža pasiūla: galima paragauti ne tik kelias rūšis užkandžių, picų, hot dog’ų, netgi desertų! Maistas šioje vietoje pasirodo atlieka viena iš pagrindinių vaidmenų. Iš karto užsisakėme tris užkandžius – bulvytes, nachos ir alyvuoges, o paskui žiūrėsime pagal situaciją ir porcijas, žinoma. Tada perėjome prie įdomesnės dalies (bent jau man) – „Kaukas“, kaip rašoma ant jo meniu, craft alaus baras.

Paprašiau rekomenduoti man ką nors įdomaus – barmenė suglumo: pilstomas rūšis jau buvau ragavusi. Ar turi buteliukų meniu? Neturi. Ok. Pasistiebus pabandžiau įžiūrėti, kas surikiuota merginai už nugaros.
O kiek rūšių turit?
100.

Matematikai čia ne vieta, nes vieno žvilgsnio pakanka pamatyti, kad alaus išstatyta akivaizdžiai mažiau. Išsirinkau pažįstamą buteliuką, o kadangi draugė vairavo paprašė rekomenduoti ką nors nealkoholinio. Viena smagi smulkmena atkreipusi mano dėmesį – skirtingos formos taurės. Dauguma barų nesivargina – daug inventoriaus, nebūtina. Bet man visuomet smagiau degustuoti iš tinkamos formos taurės.

Persikraustėme nuo baro prie savo staliuko ir pradėjome laukti maisto. Laiką užpildėme plepėdamos apie įvairias smulkmenas, man rodos, šaltis mus per daug nuvargino, kad galėtume pereiti prie rimtesnio diskurso. Pirmiausiai ant staliuko atkeliavo alyvuogės, kurios išnyko per porą minučių, marinuotos pačių – buvo taip gerai, kad dėl paskutinės net susipešėme. Bulvytės šiek tiek nuvylė, trūko druskos, bet buvome tokios išbadėję, kad ir šių greitai neliko, o nachos aštrūs su daug sūrio, tiesiog puikūs! Porcijos buvo didelės, po tokios puotos iš karto sušilome.

Beje, pats kaukas mitologijoje vaisingumo, derliaus ir turtų dvasia. Manau, kad neatsitiktinai buvo pasirinktas toks personažas verslui pradėti. Dėl gausos – galėjau tik entuziaztingai sulinksėti: privalgėme tikrai sočiai. Meniu jie nuolat keičia, įveda naujienų – nuolatinių lankytojų dėmesiui išlaikyti tai tikrai svarbu. Prasukau jų „Facebook“ paskyrą – renginių margumynas, nemažai jų apie alų, bet kartu ir miksologijos vakaras bei maistas, maistas, maistas.

Kai pasijautėme pakankamai apskrudę, jog galėtume vėl išeiti į lauko žvarbumą, draugė dar užbėgo į damų kambarėlį. Sakiau bus katastrofa, nes toji tvarkos maniakė, vėl turėsiu klausytis burbėjimo – „kur tu čia mane atsivedei“ visą likusį kelią, bet išėjo besišypsanti. Atsipūčiau. Pasaulyje viskas gerai. Ir „Kaukas“ jį tinkamai papildo.