Kasmet daugybė Lietuvos gyventojų miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Kartu su judėjimo trūkumu, prasta mityba – vienas iš pagrindinių veiksnių, nulemiančių šią liūdną statistiką. Todėl visavertė ir subalansuota mityba – nepaprastai svarbus daugybės mirtinų ligų prevencijos aspektas.

Paskatinti suvartoti daugiau daržovių, vaisių, grūdų, ankštinių kultūrų ir kitų žmogaus sveikatai būtinų augalinių produktų siekia kampanija „AuGalingas pirmadienis“, kuri su DELFI Maistas skaitytojais kiekvieną pirmadienį dalinsis vegetariškų patiekalų receptais.

Bolonijos spagečiai kitaip

3 porcijoms reikės:

  • pilno grūdo spagečių makaronų
  • apie 70 g sojų faršo
  • poros saliero stiebų
  • pusės nedidelio poro
  • 2 skiltelių česnako
  • skardinės smulkintų pomidorų savo sultyse
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • po 1 šaukštelį džiovinto baziliko, raudonėlio ir ciberžolės
  • šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
  • pipirų, druskos

Kaip gaminti:

  1. Verdančiu vandeniu dubenėlyje užpilkite sojų faršą, pridenkite lėkštele ir palikite išbrinkti (5-10 min). Tuo metu supjaustykite porus ir salierą, susmulkinkite česnako skilteles. Išbrinkusį sojų faršą nuvarvinkite sietelyje.
  2. Ant nedidelės ugnies pakaitinę mažą šlakelį aliejaus (atsargiai! Alyvuogių aliejaus per stipriai įkaitinti negalima), apkepinkite porą; kai pradės gelsti, įmaišykite česnaką ir prieskonius. Sudėkite sojų faršą, vos vos padidinkite ugnį ir kepinkite maišydami; galite įpilti dar šaukštą aliejaus. Sudėkite saliero stiebus ir leiskite viskam keletą minučių pasitroškinti; tuomet supilkite pomidorus iš skardinės ir troškinkite dar apie 7-10 minučių.
  3. Per tą laiką vis pamaišydami, kad nesuliptų, išvirkite makaronus. Patiekite spagečius aplietus Bolonijos padažu. Galite papuošti smulkintais svogūnų laiškais, petražolėmis ar šviežio baziliko lapeliais.