Ne visi turi galimybę patys užsiauginti pomidorų, o ir jų derliumi Lietuvoje galima džiaugtis tik labai trumpai, todėl pomidorų dažniausiai dairomės parduotuvių lentynose.

Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Mariana Markevičienė apžvelgė, kokie pomidorai yra ypač mėgstami pirkėjų ir kokie yra pagrindiniai skirtingų jų rūšių ypatumai.

Dideli raudoni pomidorai su šakelėmis

Pomidorai su šakelėmis lietuvių ypač mėgstami. Pasak M. Markevičienės, kol kas populiariausi pomidorai ant šakelių yra atvežtiniai iš kitų kraštų, tokie prekyboje turima ištisus metus, tačiau vasarą į lyderių pozicijas jau turėtų iškopti Lietuvoje užauginti pomidorai.

Maži raudoni pomidorai „Romantika“ su šakelėmis

Ant lietuvių stalo šios veislės pomidorai atkeliauja iš Olandijos. Tai saldūs, be dažnai veislei būdingo rūgštumo, tačiau kartu sodrūs ir mažai skysčio turintys pomidorai. Specialistė atskleidžia, kad Olandijos pomidorų augintojai, skirtingai nei, pavyzdžiui, Ispanijos, keičiantis sezonams neperkelia šios rūšies pomidorų auginimo į Maroką ar kitus šiltus kraštus, todėl jų skoninės savybės išlieka tos pačios ištisus metus.

Vyšniniai „Cherry“ pomidoriukai

Šiek tiek rūgštesni nei „Romantika“ veislės pomidorai, nes turi daugiau skysčio ir sėklyčių, o tai ir lemia pomidorų rūgštumą. Šie pomidorai kiek kietoki, todėl puikiai tinkantys salotoms, kepimui ar kaip sveikatai palankus užkandis. Maži pomidoriukai yra ypač mėgstami vaikų. Vyšninių pomidorų porūšių taip pat daugybė: galima rinktis iš slyvinių, geltonų ir net juodų vyšninių pomidorų. Saldesni ir rūgštesni, minkštesni ir kietesni, tinkantys tiek kepti, tiek salotoms, – dėl savo universalumo vyšniniai pomidorai yra mėgstami lietuvių visais metų laikais.

„Kumato“ pomidorai

Šie pomidorai yra neįprastos žaliai raudonos spalvos, todėl dar vadinami juodaisiais pomidorais. Skonis jų taip pat kitoniškas: sodrus, intensyvus, saldokas. Šios veislės pomidorai yra universalūs ir puikiai tinka tiek salotoms ar užkandžiams, tiek ir karštiesiems patiekalams gaminti.

„Chocmato“ pomidorai

Išvaizda labai panašūs į savo artimus giminaičius juoduosius „Kumato“ pomidorus, tačiau jų skoninės savybės skiriasi. Šie pomidorai irgi pasižymi sodria juoda spalva, tačiau yra gerokai švelnesnio ir ne tokio intensyvaus skonio.

Avietiniai pomidorai

Tai daugelio lietuvių mėgstami pomidorai, nes yra saldūs ir „mėsingi“: skysčio ir sėklų juose nedaug, todėl pomidorai labai tinka salotoms ir kepimui (kepdami mažiau ištyžta). Labai tinka kaip užkandis prie sūrio patiekalų. Avietiniais šie pomidorai vadinami greičiausiai dėl savo švelniai rožinės spalvos.

Slyviniai pomidorai

Slyviniai pomidorai taip vadinami dėl savo pailgos formos. Jų būna geltonų ir raudonų. Slyviniai pomidorai yra ne tokie saldūs ir kietesni, todėl jie labai tinka konservavimui: konservuojant šios veislės pomidorai išlaiko gerą formą, jų odelė netrūkinėja. Be to, dėl savo ypatingos formos slyviniai pomidorai labai kompaktiškai sutalpinami stiklainiuose.

„Jaučio širdis“

Įdomios formos, labai „mėsingi“ ir saldūs, žinoma, jei tik auginant pomidorus buvo pakankamai saulės – tai yra būtina sąlyga norint užauginti saldų ir sultingą pomidorą. Kaip pasakoja M. Markevičienė, į parduotuves „jaučio širdies“ pomidorai paprastai atkeliauja liepos mėnesį iš Olandijos ir Ispanijos, nes Lietuvos pomidorų augintojai šios veislės pomidorų dar neaugina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)