Alyvuogių aliejus – ne visada sveikas pasirinkimas

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė atsiųstame pranešime teigia, kad alyvuogių aliejus laikomas pačiu vertingiausiu augalinės kilmės aliejumi. Specialistė sako, kad jį galima derinti tiek su neapdorotu maistu, tiek pagardinti jau pagamintą ir net atvėsusį patiekalą.

Anot A. Matulevičiūtės, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šaltai spaustas nerafinuotas alyvuogių ar kitos augalinės kilmės žaliavos aliejus, kurio lydymosi temperatūra pasiekiama esant maždaug 100 laipsnių, yra netinkamas kepti.

„Nerafinuotas aliejus kaitinant rūksta, dega ir išskiria kancerogenų. Toks aliejus nepasižymi geromis skonio savybėmis, o kartu yra kenksmingesnis sveikatai nei riebaliniai produktai, kurie pritaikyti kepti, pavyzdžiui, saulėgrąžų, kokosų aliejus ar ghi sviestas“, – pabrėžia mitybos poveikio sveikatai tyrėja.

Augalinės kilmės riebalai, kurių lydymosi temperatūra pasiekiama esant 130–180 laipsnių, yra skirti lengvai gruzdinti, 180–230 laipsnių – tinkami kepti, o 230–260 laipsnių – tinkami ir kepti, ir virti, ir gruzdinti.

„Tiems, kas dažnai gamina keptą ir gruzdintą maistą, rekomenduoju rinktis specialiai kepti pritaikytą ekologišką saulėgrąžų arba rapsų aliejų. Puikiai tinka ir karštyje apdoroti taukai, juose maistas lengvai apkepa, bet nedega, todėl kepant jų reikia kur kas mažiau nei, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejaus (šis greit susigeria)“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Kyla susidomėjimas kanapių ir moliūgų aliejais

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kad į populiariausių visoje Lietuvoje perkamų aliejų sąrašą patenka saulėgrąžų, rapsų, alyvuogių, kokosų ir linų sėmenų aliejai.

„Rafinuotas saulėgrąžų aliejus – populiariausias lietuvių pasirinkimas. Tiek rafinuoto, tiek nerafinuoto šio aliejaus pardavimai sudaro net 50 proc. visų aliejų pardavimų. Tiesa, populiarumo nepraranda ir prieš keletą metų itin plačiai pradėtas naudoti kokosų aliejus. Prie lietuvių mėgstamų aliejų dar galima priskirti linų sėmenų, moliūgų ir kanapių aliejus. Visus juos pirkėjai dažnai naudoja salotoms pagardinti, vartoja vietoj maisto papildų arba vitaminų“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Šalies parduotuvių lentynose parduodamas aliejus atkeliauja ne tik iš tolimųjų kraštų, bet ir iš Lietuvos gamintojų ūkių.

„Saulėgrąžų aliejus mus pasiekia iš Argentinos, Ukrainos, Rusijos, alyvuogių – iš Viduržemio jūros šalių, daugiausia – iš Italijos, Ispanijos, Graikijos ir Tuniso, o kokosų – iš tolimosios Šri Lankos. Rapsų, linų sėmenų, kanapių aliejai gaminami iš lietuviškų žaliavų“, – komentuoja prekybos tinklo atstovė.

Ateityje, pasak B. Čaikauskaitės, tikimasi didesnio susidomėjimo žemės riešutų ir kukurūzų aliejais, kurių panaudojimo galimybės – itin plačios. A. Matulevičiūtė priduria, kad žemės riešutų aliejaus aukšta lydymosi temperatūra, todėl jis gali būti naudojamas tiek skrudinti, kepti, tiek salotoms pagardinti. Kukurūzų aliejus, gaminamas iš šio augalo branduolių ir gemalų, pasak specialistės, dėl aukšto rūkimo laipsnio labiausiai tinka gruzdinti, kepti ir virti.

Atrasti savo skonį eksperimentuojant

A. Matulevičiūtės teigimu, toks aliejus, kaip sezamų ar kanapių, itin paįvairina kasdienę virtuvę ir pagardina bei papildo mitybos racioną.

Kokosų aliejus

„Aliejų, kaip ir kitus maisto produktus, patarčiau rinktis pagal individualų skonį. Atskirti kokybišką produktą nuo nepatikimo geriausia jusliniu būdu – ragaujant, todėl, jei galima, geriausia aliejaus paragauti dar pardavimo vietoje arba, įsigijus nedidelį kiekį, išmėginti jo skonio savybes virtuvėje ruošiant skirtingus patiekalus“, – sako A. Matulevičiūtė.

Prieš perkant produktą svarbu įsigilinti į informaciją, pateiktą jo etiketėje: „Stenkitės pirkti kuo grynesnį ir tyresnį produktą, kuriame nebūtų jokių priemaišų – sulfitų ar dažiklių. Jeigu galite skirti laiko, papildomai paskaitykite ar pažiūrėkite internete, kas yra šio produkto tiekėjas ir gamintojas.“

Tiems, kurie ieško naujovių ir nori eksperimentuoti virtuvėje, A. Matulevičiūtė pataria išmėginti įvairaus skonio alyvuogių aliejų.

„Tokį aliejų galima įsigyti jau pagamintą – su aitriosiomis paprikomis, bazilikais ir kitomis žolelėmis, galima pasigaminti ir patiems namuose. Į aliejų galite įdėti vanilės ankštį, mėgstamų prieskonių ar daržovių ir, sandariai uždarę, kurį laiką palikti stovėti. Svarbu, kad viso ko pagrindas – alyvuogių aliejus – būtų aukščiausios kokybės“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)