Kaip tinkamai paruošti mėsą?

Atsiųstame pranešime „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas teigia, kad šašlykams kepti tinka kone visų rūšių mėsa. Tradiciškai bene populiariausias pasirinkimas šašlykams – kiauliena, tačiau vištiena, kalakutiena ar aviena taip pat puikiai tiks.

„Skaniausius šašlykus iškepsite, jei rinksitės visai šviežią ar atšaldytą mėsą – tuomet, priešingai nei atšildyta, kepama ant žarijų mėsa nepraras drėgmės. Atskirti, ar mėsa tikrai šviežia, galima atkreipus dėmesį į du pagrindinius aspektus: ji turi būti standi ir natūralios spalvos. Antai kiaulienos sprandinės atspalviai vyraus nuo rausvos iki sodresnės raudonos, nugarinės – nuo rausvos iki šviesiai raudonos. O, pavyzdžiui, jautiena gali būti net vyšninė“, – sako A. Poleninas.

Pasirinkus mėgstamą mėsos rūšį, svarbu ją tinkamai paruošti. Eksperto teigimu, pirmiausia ją reikia tinkamai supjaustyti – tam, kad mėsa gerai iškeptų, šašlykų gabalėlių storis turi vyrauti nuo 3 iki 5 cm. O tuomet – marinuoti.

„Skirtinguose marinatų receptuose nurodomi labai skirtingi laikotarpiai, kiek gali trukti šašlyko marinavimas. Vienu atveju užteks pamarinuoti vos 15 minučių, kitu tai gali trukti parą ar net dvi. Čia svarbu atminti viena: kuo kietesnė mėsa, tuo ilgiau ji turėtų būti marinuojama. Tuo metu „taisyklingi“ marinatai įprastai susideda iš trijų komponentų – mėsą minkštinančios rūgšties, prieskonių ir aliejaus, kuris neleidžia mėsai išsausėti“, – sako A. Poleninas ir dalijasi trimis originaliais šašlykų marinatų receptais.

Šašlykai su kefyru

Tokius šašlykus marinuoti reikės išvakarėse prieš kepant, moko A. Poleninas.

Reikės:

  • 3 kg kiaulienos
  • 2 litrų kefyro
  • 2 kg svogūnų
  • mėgstamų prieskonių

Gaminimas:

  1. Gabalėliais pjaustytą mėsą apibarstykite mėgstamais prieskoniais, tuomet sumaišykite ją su griežinėliais pjaustytais svogūnais ir užpilkite kefyru.
  2. Indą su mėsa uždenkite ir palikite šaldytuve pernakt.
  3. Iki kepimo likus kiek daugiau nei pusvalandžiui, apibarstykite mėsą druska, o tada – metas kepti.

Šašlykai su citrinomis

Reikės:

  • 2 kg kiaulienos
  • 1 kg svogūnų
  • 3 citrinų
  • druskos ir pipirų, galima pridėti ir kitų mėgstamų prieskonių

Gaminimas:

  1. Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais.
  2. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.
  3. Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančia mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.

Šašlykai su mineraliniu vandeniu

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės
  • 0,5 litro gazuoto mineralinio vandens
  • 1 citrinos
  • 3 svogūnų
  • šašlykų prieskonių, druskos, pipirų ir baziliko

Gaminimas:

  1. Gabaliukais pjaustytą mėsą reikia sumaišyti su pjaustytais ar tarkuotais svogūnais, užpilti gazuotu mineraliniu vandeniu ir išspausti visą citriną.
  2. Gautą masę išmaišykite su prieskoniais ir palikite marinuotis dviem valandoms, o jei turite laiko – ir ilgėliau.
  3. Kaip įprasta, kepti šašlykus tetruks 15–20 minučių.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)