Dilgėlių padažas yra itališkojo pesto, tradiciškai gaminamo iš bazilikų, atitikmuo. Tik švelnesnis, gaivesnis, lyg pavasarį iš lietuviškų beržų tekanti sula.

Miško laukymėje prisiskiname jaunučių pavasarinių dilgėlių. Jei manote, kad jaunos dilgynės nesibado, labai klystate. Jos dilgina ne ką prasčiau nei senstelėję augalai, todėl, jei pirštai neįpratę, apsirūpinkite storesnėmis pirštinėmis.

Dilgėlių prireiks kelių didelių saujų – maždaug 100 gramų švelnių viršūnėlių. Jas parsinešus reikia gerai nuplauti, nes dilgėlės gali būti smėlėtos, ir nuplikyti keliais litrais verdančio vandens – tai padės atsikratyti piktų spygliukų. Dilgėles paliekame nuvarvėti.

Per tą laiką sausoje keptuvėje pakepiname saują, maždaug 40 gramų, lukštentų kedrų riešutų. Juos galima keisti kitais riešutais ar net saulėgrąžų sėklomis, bet su aliejingais kedrų riešutėliais tikrai skaniau. Svarbu kepinamus riešutus prižiūrėti, nes tik nusisuki – jau ir apdegė. Pernelyg apskrudę riešutai gali apkartinti padažą.

Į maisto smulkintuvą sudedame dilgėles ir panašų kiekį kokių švelnesnių žolių. Aš, pavyzdžiui, naudojau sultenes, bet taip pat tiks gražgarstės, jauni špinatų lapeliai, bazilikai ar net krapai.

Ant žolių užtarkuojame pusės citrinos žievelę – atrodys, kad jos labai nedaug, bet skonį pagerins. Išspaudžiame tos pačios pusės citrinos sultis.

Įmetame dvi česnakų skilteles (daugiau tikrai nereikia, kitaip padažas bus pernelyg aštrus), pagardiname druska ir grūstais juodaisiais pipirais, suberiame pusę kiekio kepintų riešutų.

Ant žolių ir pagardų pilame pusę stiklinės ypač tyro alyvuogių aliejaus. Jei norite, jį galite keisti nerafinuotais riešutų aliejais. Sutriname masę iki vienalytės košelės. Jeigu atrodo, kad masė pernelyg tiršta, galima įpilti šlakelį šalto virinto vandens.

Štai ir viskas: pavasarinis padažas pagamintas. Skanaujant į jį reikėtų įmaišyti saują smulkiai tarkuoto kietojo sūrio ir likusius kepintus riešutus.

Pagamintą dilgėlių padažą šaldytuve galima laikyti maždaug savaitę. Jis puikiai tiks prie makaronų, kiaušinių, mėsos ir daržovių patiekalų. Be to, tai puikus marinatas, tinkamas tiek paukštienai, tiek kiaulienai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)